Άννυ Καραγκούνη- Corsini: Η «φύλακας–άγγελος» της φυλής των Μασάι

Το 2002, η Ελληνίδα Άννυ Καραγκούνη- Corsini αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής στη χώρα που είναι γνωστή και με το προσωνύμιο «διαμάντι της Ανατολής», την Κένυα, και το μόνο που σίγουρα δεν πίστευε είναι πως εκείνο το ταξίδι θα έμελλε να αλλάξει τόσο τη δική της ζωή όσο και μίας ολόκληρης φυλής.

Η Άννυ Καραγκούνη-Corsini πέταξε με τον άνδρα της και τα δύο της παιδιά για την Κένυα, με σκοπούς καθαρά τουριστικούς, και ιδιαίτερα για σαφάρι. Σύντομα, αυτό το ταξίδι έγινε περιπέτεια, μιας και η επίσκεψή της στα χωριά των Μασάι άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε η ίδια και η οικογένειά της τον κόσμο.

Όσο και αν είχε διαβάσει, όσες ταινίες και αν είχε δει, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που ζουν σε τέτοιες συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις το μυαλό αρνείται να το δεχτεί, εκτός και αν δει ρεαλιστικές εικόνες που μιλούν από μόνες τους.

Η πρώτη της επίσκεψη στη φυλή των Μασάι σημαδεύτηκε με μία… γιορτή. Αφενός της περιτομής του γιου του αρχηγού της φυλής και αφετέρου της… κλειτοριδοκτομής της κόρης του.

Τότε ήταν μία στιγμή συνειδητοποίησης για εκείνη, όμως ο φόβος και η γλώσσα την έκαναν να μην αντιδράσει, αλλά και να μην ξεχάσει. Γυρίζοντας στη Γενεύη, ενημερώθηκε για το θέμα εκτενώς, συζήτησε με τους συναδέλφους της στην τράπεζα, και τότε δημιούργησαν μαζί τη μη κυβερνητική οργάνωση MMA (Massai Aid Association).

Το 2003, έναν ακριβώς χρόνο αργότερα, πήγε και πάλι στην Κένυα, αυτή τα φορά μόνη της και οργανωμένη. Με τη συνοδεία ενός διερμηνέα συζήτησε με γυναίκες των φυλών αναφορικά με την κλειτοριδοκτομή, λέγοντάς τους πως αυτό δεν είναι μία κανονικότητα, και έτσι μπήκε για τα καλά στο χώρο του ακτιβισμού.

Διοργάνωσε σεμινάρια σχετικά με το θέμα της κλειτοριδοκτομής σε χωριά, και τότε ήταν που πολλές γυναίκες της φυλής τής είπαν πως θα έπρεπε να τις έχει ενημερώσει… λίγα χρόνια νωρίτερα.

Πλέον, σχεδόν μία 20ετία μετά από την πρώτη εκείνη επίσκεψη, όποτε βρίσκεται στα χωριά αυτά διοργανώνονται γιορτές προς τιμήν της, ενώ η υποδοχή της είναι σημαντικότερη και από εκείνη που γίνονται ακόμα και σε βουλευτές.

Μία 20ετία συνεχούς προσφοράς

Ο ακτιβισμός της Άννυς Καραγκούνη–Corsini στην Κένυα, μετράει πλέον 20 χρόνια. Μέσα σε αυτά, έχει καταφέρει να κατασκευάσει αίθουσες διδασκαλίας και να συμμετέχει ενεργά στις συντονισμένες προσπάθειες μόρφωσης και εκπαίδευσης των παιδιών, τα οποία συνήθως μένουν αμόρφωτα και ασχολούνται με γεωργικές εργασίες αν είναι αγόρια, ή παντρεύονται σε πολύ νεαρή ηλικία αν είναι κορίτσια.

Μέσω δωρεών και χρηματοδοτήσεων, δίνονται κάθε χρόνο 350 υποτροφίες σε κορίτσια, με σκοπό την απομάκρυνσή τους από τον αναλφαβητισμό. Με αυτό τον τρόπο, περίπου 350 κορίτσια αποκτούν πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και παράλληλα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Παράλληλα, η κύρια δράση της Άννυς Καραγκούνη–Corsini αφορά τις γυναίκες και συγκεκριμένα την ενδυνάμωσή τους. Οι γυναίκες πρέπει να αντιληφθούν τι συμβαίνει έξω από τον μικρόκοσμό τους, γιατί έτσι θα καταφέρουν να βελτιώσουν και τη δική τους ζωή.

Μεταξύ άλλων, η Άννυ Καραγκούνη κατάφερε εν μέσω πανδημίας να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ένα τριετές πρότζεκτ, που αφορά την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μέσω χρηματοδοτήσεων, κατάφερε να γίνει η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού φράχτη με ηλιακά πάνελ, για να τοποθετηθούν γύρω από φάρμες που διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου γυναίκες. Ο γυναικείος συνεταιρισμός ενισχύθηκε με σπόρους, γεωργικά εργαλεία και ζώα, ώστε να αναπτυχθεί και να καταφέρει να συμπεριλάβει και να απασχολήσει όσες περισσότερες γυναίκες είναι δυνατόν.

Η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται από το Δήμο Γενεύης και το Ίδρυμα –Paribas και ωφελεί τρία χωριά της Κένυας.

Οι γυναίκες στην Κένυα δεν έχουν δικαίωμα να έχουν στην κατοχή τους αγελάδες και κοπάδια, παρά μόνο μία κατσίκα. Για να καταφέρουν να δυναμώσουν και να στείλουν τα κορίτσια τους σχολείο, αντί να τα παντρέψουν, πρέπει να ασχοληθούν με τις γεωργικές εργασίες.

Κάπως έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οικονομικά αυτόνομες και αυτό είναι το νόημα του project και η μεγαλύτερη νίκη του ακτιβισμού.

Εν μέσω πανδημίας, τα χρήματα που προορίζονταν για τα σχολεία διοχετεύθηκαν στην αγορά τροφίμων, μιας και το κλείσιμο των υπαίθριων αγορών έφερε πείνα. Το σύστημα με το οποίο λειτουργεί η φυλή των Μασάι είναι η «Ανταλλακτική Οικονομία», και έτσι κινδύνευσαν να λιμοκτονήσουν, περισσότερο από το να νοσήσουν.

Με αυτά τα χρήματα, είχαν όλοι ένα κυρίως γεύμα ημερησίως, με μεγαλύτερο μέλημα όλων να είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Πτυχιούχος και ακτιβίστρια

Η Άννυ Καραγκούνη–Corsini γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ταξίδι της στη γνώση συνεχίστηκε στην Γενεύη, στην οποία μετακόμισε για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική και την Αστρονομία.

Η ζωή της τελικά συνεχίστηκε στην Ελβετία, στην οποία δημιούργησε την οικογένειά της και εργάστηκε.

Το 2004, μετά το ταξίδι στην Κένυα, ίδρυσε την Οργάνωση που έχει σκοπό τη διασφάλιση στα παιδιά και στις γυναίκες της κοινότητας των Μασάι του δικαιώματος στην Παιδεία και την Υγεία.

Η Οργάνωσή της λειτουργεί υπό το ελβετικό και κενυατικό νομικό πλαίσιο και εκείνη μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Γενεύης και Κένυας. Αν ρωτούσαμε τις γυναίκες και τα παιδιά της φυλής των Μασάι, δεδομένα θα της χάριζαν το χαρακτηρισμό «άγγελος», μιας και εκείνη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την καλή τύχη χιλιάδων παιδιών και γυναικών που ξέφυγαν από την άδικη μοίρα τους.