Κατώτατος μισθός: «Έρχεται» νωρίτερα η β' αύξηση - Τι ανακοινώνει ο Μητσοτάκης | mitsotakis 2 scaled

Εν μέσω δίδυμης κρίσης η κυβέρνηση υιοθετεί τη στρατηγική ενίσχυσης του εισοδήματος

Με το «κύμα» των ανατιμήσεων να «καλπάζει» η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που «τρέχουν» τις τελευταίες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το ζήτημα απόψε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιπλέον ενίσχυση 6%, που σηματοδοτεί τη διαμόρφωσή του στα 703 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας βάζοντας «φρένο» στα σενάρια περί μείωσης του ΦΠΑ, έκανε λόγο για μείωση του κόστους των οικογενειακών προϋπολογισμών, κυρίως για τους οικονομικά ευάλωτους.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως η πολιτική κόντρα στις ανατιμήσεις θα «απαντάται» σε δύο κατευθύνσεις, στην ενίσχυση του εισοδήματος και της λειτουργίας της αγοράς, ήτοι σε αυστηρότερους ελέγχους.

H κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία για τη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, ώστε η αναπροσαρμογή να φανεί είτε στη μισθοδοσία είτε του Μαΐου του Ιουνίου.

Έτσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκκινήσει η σχετική διαδικασία από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ώστε να καταγραφούν οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ επί της ουσίας, δηλαδή επί του ποσοστού της αύξησης, η συζήτηση θα ανοίξει αφού αποτυπωθεί και το τελικό ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021, κάτι που τοποθετείται χρονικά μέσα στον Φεβρουάριο.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για επιπλέον αύξηση, πέρα του 2% που ήδη χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο – αθροιστικά – η αύξηση για το 2022 θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%. Έτσι μετά το 2% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αν το σενάριο αυτό λάβει σάρκα και οστά, τότε ο κατώτατος μισθός που για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 663 ευρώ, τον Ιούλιο θα φθάσει στα 703 ευρώ.