Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο τετραπλάσιο της Νέας Υόρκης

Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε από τον Παγετώνα Ρον στην άκρη της χερσονήσου της Ανταρκτικής και έπεσε στη Θάλασσα του Γουέντελ σχηματίζοντας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη πλωτή μάζα πάγου στον κόσμο.

Το παγόβουνο, που πήρε από τους επιστήμονες την κωδική ονομασία A-76, έχει έκταση 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη.

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο τετραπλάσιο της Νέας Υόρκης

Πρώτη το εντόπισε η βρετανική ερευνητική ομάδα «British Antarctic Survey», και η είδηση επιβεβαιώθηκε από το National Ice Center των ΗΠΑ, που χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες που έστειλε στη Γη το «Copernicus Sentinel-1».

Στη Θάλασσα του Γουέντελ πλέει και το Α-23Α, που με έκταση 3.380 τετραγωνικών χιλιομέτρων ήταν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου. Και τα δύο βρίσκονται, πλέον, υπό στενή παρακολούθηση.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο μεγάλο παγόβουνο της Ανταρκτικής, που στις αρχές του έτους είχε απειλήσει ένα νησί με πληθυσμό πιγκουίνων, πλέον έχει χάσει μεγάλο μέρος της μάζας του και έχει σπάσει σε κομμάτια, που έχουν πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις το καθένα, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»