Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

Εν μία νυκτί… παραιτήθηκε ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας έχει πάρει την «κάτω βόλτα», ενώ τη θέση του πήρε ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί, που είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικότερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ ήταν ενεργό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ο ίδιος εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί σε κοινωφελή ιδρύματα, προσκείμενα στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ και του AKP.

Σημειώνεται ότι ο Νεμπατί ήταν μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με το βιογραφικό του στον ιστότοπο του υπουργείου.

«Θεέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Θεέ μου, κάνε το αποτέλεσμα ευεργετικό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους», ανήρτησε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση του διορισμού του. «Θεέ μου, δώσε μου τη δυνατότητα να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, που ο πρόεδρός έκρινε άξια για εμένα και να είμαι άξιος της εμπιστοσύνης που μας έδειξε», είπε.

Ο Νεμπάτι, ο οποίος υπηρέτησε τρία χρόνια ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πριν από τον διορισμό του, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι στηρίζει πλήρως την οικονομική στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων.

«Αυτή τη φορά, είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» με τη διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Οι κακές γλώσσες εμφανίζουν το νέο υπουργό να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποπομπή του προκατόχου του, ο οποίος έμεινε λιγότερο από ένα χρόνο στο τιμόνι του υπουργείου.

Πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κυβερνώντος Κόμματος παραπάνω από 15 χρόνια, είχε αντικαταστήσει τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.

Παράλληλα, τα πρόσφατα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την τουρκική οικονομία δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020.