Σταϊκούρας: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας

Σε ανακοινώσεις για τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ, προχώρησαν νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ», είπε συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «έτσι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» αλλά «θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας, όπου υποφορολογούνταν».

Ο στόχος των αναπροσαρμογών είναι οι νέες τιμές να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, να διορθωθούν κενά και αδικίες και να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω δικαιότερης κατανομής του ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει η αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ προανήγγειλε και νέες μειώσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν συνεπάγονται αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για συνεχείς μειώσεις των φόρων. Η συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας θα μείνει στα ίδια επίπεδα», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022 θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών θα καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις από 6 που προβλέπονται έως τώρα. 

Παράλληλα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών τιμών περιλαμβάνει 13.808 περιοχές απο τις οποίες οι 3.643 είναι είτε νέες περιοχές που προστέθηκαν στο σύστημα είτε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Όπως είπε ο Χ. Σταϊκούρας οι αυξήσεις αφορούν σε τιμές ζώνης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Ανέφερε για παράδειγμα περιοχή της Μυκόνου όπου η αύξηση είναι σε επίπεδα μεγαλύτερα του 20% έναντι τιμής 1.200 ευρώ που ίσχυε έως τώρα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι αυξήσεις συνεπάγονται επιβαρύνσεις μονο σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν. 

Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.

Τα σημαντικά σημεία:

 • Η αναπροσαρμογή διορθώνει αδυναμίες και κενά
 • Αναδιαμόρφωση ΕΝΦΙΑ χωρίς αύξηση του ποσού που αποφέρει
 • Χωρίς επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες
 • Επιβάρυνση κατοικιών σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν
 • Εξετάζεται ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση φορολογίας της ακίνητης περιουσίας
 • Στο 98% η κάλυψη του χάρτη των αντικειμενικών αξιών
 • Πολλές μειώσεις σε περιφέρεια και ηπειρωτική χώρα
 • Μεγάλες αυξήσεις σε περιοχές με έντονο ενδιαφέρον, όπως τα νότια προάστια
 • Αύξηση αντικειμενικών αξιών σε τουριστικές περιοχές όπως π.χ. στη Μύκονο
 • Δεν συνεπάγονται αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ
 • Οι ζώνες του αντικειμενικού έχουν αυξηθεί κατά 3.643 νέες ζώνες. Στο σύνολό τους φθάνουν τις 13.808

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε ο κ.Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινά από τον Μάρτιο και σε περισσότερες από 5 δόσεις, τονίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Προανήγγειλε, επίσης, περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Χ. Σταϊκούρας οι αυξήσεις αφορούν σε τιμές ζώνης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Ανέφερε για παράδειγμα περιοχή της Μυκόνου όπου η αύξηση είναι σε επίπεδα μεγαλύτερα του 20% έναντι τιμής 1.200 ευρώ που ίσχυε έως τώρα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι αυξήσεις συνεπάγονται επιβαρύνσεις μόνο σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν. 

Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.

Μειώσεις προβλέπονται στην ηπειρωτική χώρα.

Μειώσεις – Αυξήσεις – Ζώνες χωρίς μεταβολές

Σύμφωνα τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος: 

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%

 • στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%
 • στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%
 • στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.
 • Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο

Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

 • για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο
 • για το 44% προκύπτουν μειώσεις.