Αντζελίνα Τζολί: Παράνομη η υιοθεσία του γιου της Μάντοξ;

Η Αντζελίνα Τζολί και ο Σάραθ Μουνχ, που διευθύνει μία ΜΚΟ στην Καμπότζη, έγιναν καλοί φίλοι, όταν η διάσημη ηθοποιός επισκέφτηκε τη χώρα και υιοθέτησε τον Μάντοξ.

Παράλληλα, ο Μουνχ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της υιοθεσίας, καθώς υπέγραψε νομικά έγγραφα ότι ήταν ο πραγματικός πατέρας του Μάντοξ, γεγονός που δεν ισχύει.

Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να βοηθήσει να εγκριθεί πιο γρήγορα από τα δικαστήρια της χώρας η υιοθεσία, χωρίς ωστόσο να ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα γνώριζε η Αντζελίνα Τζολί.

Στην Daily Mail, o Μουνχ δήλωσε: «Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι ο Μάντοξ ήταν ορφανός, παρόλο που προήλθε από ορφανοτροφείο. Τουλάχιστον ένας από τους γονείς ήταν πιθανώς ζωντανός τη στιγμή της υιοθεσίας. Αλλά δεν έκανα ποτέ αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις, κανείς δεν τις έκανε.

Αυτό συνέβαινε πολύ στην Καμπότζη. Υπήρχαν πολλά μωρά που έμεναν στα ορφανοτροφεία ή πουλήθηκαν σε αυτά από τους γονείς τους επειδή δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν».

Εκείνη την εποχή, ο Κεκ Γκαλίμπρου, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Licadho, ο οποίος ερεύνησε την υιοθεσία, είπε:

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το παιδί δεν είναι ορφανό και δεν εγκαταλείφθηκε». Η 46χρονη ηθοποιός λέγεται ότι προσπάθησε όσο μπορούσε να επαληθεύσει ότι ο Μάντοξ δεν είναι ορφανός.

Όπως είχε δηλώσει: «Δεν θα έκλεβα ποτέ μια μητέρα από το παιδί της. Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο φοβερό θα ήταν αυτό».

Τα νέα ερωτήματα του Μουνχ τίθενται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που διερευνά εάν τα μωρά στην Καμπότζη είχαν κλαπεί από τις οικογένειές τους και δίνονταν για υιοθεσία.

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Τα Κλεμμένα Παιδιά», η 21χρονη σκηνοθέτης Ελίζαμπεθ Τζέικομπς θα επανεξετάσει τον ισχυρισμό πως «φτωχές οικογένειες της Καμπότζης έπεφταν θύματα των δικτύων διακίνησης μωρών»

Οι γονείς της Ελίζαμπεθ χρησιμοποίησαν την πράκτορα υιοθεσίας Λόριν Γκαλίντο, την ίδια γυναίκα που χρησιμοποίησε η Τζολί για να υιοθετήσει τον Μάντοξ το 2002.

Η Γκαλίντο και η αδερφή της Λιν Ντέβιν διοικούσαν ένα γραφείο υιοθεσίας που ονομάζεται Seattle International Adoptions και λίγο μετά την υιοθέτηση του Μάντοξ βρέθηκαν αντιμέτωπες με ποινικές κατηγορίες.

Η Ντέβιν δέχτηκε πρόστιμο 150.000 δολαρίων για παραποίηση εγγράφων για την απόκτηση βίζας στις ΗΠΑ για «ορφανά».

Από την άλλη, η Γκαλίντο φυλακίστηκε για 18 μήνες το 2004 για το ίδιο έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος. Όταν το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες έκλεισαν τις υιοθεσίες από την Καμπότζη με την Αντζελίνα Τζολί να λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα για το παράνομο εμπόριο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο Μάντοξ δεν ήταν ορφανός.

Αλλά ο Μουνχ είπε στην Daily Mail: «Όταν πρόκειται για χρήματα, όλα είναι δυνατά. Αυτό άκουγα διαρκώς την εποχή που ήμουν με την Αντζελίνα Τζολί. ‘Κάντο να γίνει’», Και πρόσθεσε: «Η Αντζελίνα δεν συμμετείχε προσωπικά. Ήταν άλλοι γύρω της που χειρίζονταν τη διαδικασία και μου ζήτησαν να βοηθήσω».

Ο Μουνχ αποκάλυψε πως του ζητήθηκε να συμμετάσχει στην υιοθεσία λόγω της φιλίας του με την Αντζελίνα Τζολί και λόγω της επιρροής του στην επαρχία Μπαταμπάνγκ, στη βορειοδυτική Καμπότζη, όπου εδρεύει η ΜΚΟ του.

Η οργάνωσή του πραγματοποίησε διάφορα προγράμματα, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, χρηματοδότηση φτωχών αγροτών και προσπάθειες για την υγεία. Όλα αυτά απευθύνονταν σε χωρικούς στη βορειοανατολική Καμπότζη.

Ο Μουνχ είπε: «Ελπίζω να αποκαλύψει ολόκληρο το σύστημα υιοθεσίας στην Καμπότζη εκείνη την εποχή. Αλλά δε θέλω ο Μάντοξ να πληγωθεί συναισθηματικά από όλο αυτό.

Η υιοθεσία του έγινε αποδεκτή από το νόμο, αλλά μέχρι σήμερα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά εάν ήταν ορφανός, δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να το κάνει. Αλλά δε θέλω να καταστραφεί από όλο αυτό που θα αποκαλυφθεί. Θέλω ο Μάντοξ να έχει μια καλή ζωή και ένα λαμπρό μέλλον. Τρέφω πολύ μεγάλη αγάπη γι’ αυτόν και την Αντζελίνα Τζολί, παρόλο που έχω χρόνια να τους δω».

Ο Μουνχ αποκάλυψε πως του ζητήθηκε να υπογράψει έγγραφα που δηλώνουν πως είναι ο πατέρας του Μάντοξ. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία υπόδειξη πως η Τζολί γνώριζε ότι ο Μουνχ υπέγραψε αυτά τα έγγραφα. Όπως είπε: «Ανησυχούσα όταν υπέγραφα επειδή δεν ήταν σωστό, αλλά ένιωσα την υποχρέωση να υπογράψω τα έγγραφα. Λόγω της φιλίας μου με την Αντζελινα, ήθελα να τη βοηθήσω όσο μπορούσα. Ήταν επίσης δωρητής στην ΜΚΟ μου».

Η ηθοποιός παρείχε 300.000 δολάρια χρηματοδότησης στην ΜΚΟ του, με σχέδια να δωρίσει άλλα 1,2 εκατομμύρια δολάρια και συχνά πήγαινε να δει το έργο του στην επαρχία Μπαταμπάνγκ. Το δικό της φιλανθρωπικό ίδρυμα για την Καμπότζη έχει την έδρα του στην ίδια περιοχή.