Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλάζει το ωράριο από αύριο - Τι θα ισχύει

Αλλάζει από αύριο το ωράριο, όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών που έχει επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη ελεύθερες είναι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας (μέχρι πρότινος ήταν μόνο για τα Σαββατοκύριακα) ενώ από αύριο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 11 το βράδυ και θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 5 το πρωί.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων η υποχρέωση αποστολής μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Αύριο ανοίγει η εστίαση και για τη μετακίνηση σε εστιατόρια, καφέ κ.λπ. οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6 στο πενταψήφιο 13033.

Σημειώνεται ότι από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ.

Για την εστίαση είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
 2. β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
 3. γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
 • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
 • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
 • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
 • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
 • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
 • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
 • Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).