Απίστευτο! Τείνουν να εξαφανιστούν οι πεταλούδες

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι πεταλούδες είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα.

Η μαζική εξαφάνιση ειδών στη Γη έχει να κάνει με την κυριαρχία του ανθρώπινου είδους που, πριν από 10.000 χρόνια αριθμούσε ένα εκατομμύριο εκπροσώπους. Παρ όλα αυτά, σήμερα έχει ξεπεράσει τα 7,8 δισεκατομμύρια.

Μια επισκόπηση 11 μελετών γύρω από τους πληθυσμούς των εντόμων στην επιθεώρηση PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) επιχειρεί να συνοψίσει τις εξελίξεις αυτές. Την επισκόπηση αναδημοσιεύει η Καθημερινή.

Υπάρχουν καταγραφές εντόμων από τη δεκαετία του 1970 που είχαν πραγματοποιηθεί, όχι με σκοπό να μελετηθεί η πορεία του πληθυσμού τους, αλλά ως τμήματα άλλων μελετών για τη διατροφή των πουλιών.

Αμερικανοί επιστήμονες παγίδευσαν σκαθάρια στο διάστημα 2015-2017 με τις ίδιες μεθόδους και στα ίδια σημεία που είχαν χρησιμοποιήσει οι συνάδελφοί τους τη δεκαετία του 1970 και διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί τους μειώθηκαν κατά μέσον όρο κατά 83%.

Η έρευνα κατέταξε τα σκαθάρια ανά οικογένειες και διαπίστωσε τον θάνατο ολόκληρων οικογενειών, όχι απλά μεμονωμένων ειδών.

Στην Καλιφόρνια, η μεγάλη πεταλούδα του είδους Eucloe ausonides έχει γίνει σπάνια, παρότι ο πληθυσμός της ήταν και μεγάλος και πολυσχιδής.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη της Butterfly Conservation Europe, υπάρχουν σήμερα οι μισές πεταλούδες από αυτές που υπήρχαν το 1976.

Στη Γερμανία, μελέτη του 2017 έδειξε ότι μέσα σε 27 χρόνια, η βιομάζα των εντόμων συρρικνώθηκε κατά 76%.