Να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή εικόνα της Τουρκίας επιχειρεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα μοιράζονται κοινούς στόχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό Politico ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, γράφει: «Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ η Τουρκία μοιράζεται με την Ευρώπη πολλά συμφέροντα και στρατηγικούς στόχους. Τα σύνορά μας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική σταθερότητα».

Ο Τσαβούσογλου επισημαίνει, επιπλέον, ότι κανένας άλλος δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη σε διπλωματικό και σε επίπεδο ασφάλειας όσο η Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία.

Παράλληλα, κάνει επίθεση στη Γαλλία, αναφέροντας ότι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, η Γαλλία, στηρίζοντας τον Χάφταρ, λέει ψέμματα για ένα περιστατικό ανάμεσα σε Γαλλικό Πολεμικό και τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται φυσικά και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γράφοντας ότι τα λόγια του Ζοζέπ Μπορέλ ότι η «Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή κλειδί για την Ευρώπη» περιγράφουν και τις θέσεις της Τουρκίας με την εξής φράση: «έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων

Αυτό είναι απαράδεκτο. Πολλές φορές έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για διάλογο για να βρεθεί μια δίκαιη, ισότιμη και ειρηνική λύση. Το ίδιο και οι τουρκοκύπριοι. Δυστυχώς, η απάντηση ήταν εχθρική τόσο προς την Τουρκία όσο και τους τουρκοκύπριους. Αυτό δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα ίσα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων».