Γιατί οι άνθρωποι απιστούν; | infidelity

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι το βασικό στοιχείο σε μια ρομαντική σχέση. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια μέσα στη σχέση και να έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον ότι δεν θα απιστήσει ερωτικά ή σεξουαλικά. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η εμπιστοσύνη παραβιάζεται;

Η απιστία φέρνει το χάος σε μια σχέση. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η απιστία είναι ο βασικός λόγος διαζυγίων και χωρισμών, μπορεί να οδηγήσει σε οικογενειακή βία και είναι ένας καλός δείκτης φτωχής ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμενης της κατάθλιψης και του άγχους. Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε ότι παρά τη γενική εντύπωση ότι οι άνδρες απατούν περισσότερο από τις γυναίκες, στην πραγματικότητα το ποσοστό απιστίας είναι σχεδόν το ίδιο και τα για τα δύο φύλα.

Με δεδομένο τον πόνο που κουβαλά το τέλος μιας σχέσης, το ερώτημα παραμένει ένα: Γιατί οι άνθρωποι απιστούν;

Πρόσφατη σχετική έρευνα σε δείγμα 500 ατόμων που απίστησαν στο παρελθόν και η επιπλέον ανάλυση των αποτελεσμάτων της οδήγησε στα εξής 8 κίνητρα απιστίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας psychologytoday.com.

Γιατί οι άνθρωποι απιστούν; | infidelity 1

Έπαψαν να είναι ερωτευμένοι

Πολλές φορές το τέλος μιας σχέσης σημειώνεται πριν τον οριστικό χωρισμό. Πάνω από τα ¾ (77%) των συμμετεχόντων στην προαναφερθείσα έρευνα είπαν ότι απίστησαν, επειδή σταμάτησαν να αγαπούν τον σύντροφο τους ή γιατί αγάπησαν περισσότερο κάποιον άλλον.

Για ποικιλία

Κάποιες φορές η απιστία δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα μιας σχέσης αλλά η αντίδραση στη πλήξη της ζωής μέσα στο πλαίσιο της. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 74% απάντησαν ότι η ανάγκη τους για περισσότερες εμπειρίες, με απλά λόγια για ποικιλία, ήταν αυτή που τους οδήγησε στην απιστία. Ο λόγος αυτός πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αφορά περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.

Αισθάνονται παραμελημένοι

Η απιστία είναι πολλές φορές η αντίδραση κάποιου, ο οποίος αισθάνεται ότι δεν έχει την προσοχή του συντρόφου του. Σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 70% και ως αιτία απιστίας αφορούσε κυρίως τις γυναίκες και λιγότερο τους άνδρες.

Αποτέλεσμα μιας κατάστασης

Είναι πολλές οι απιστίες που διαπράχθηκαν χωρίς να υπάρχει λόγος. Ο άπιστος ούτε είχε πάψει να αγαπά τη σύντροφο του, ούτε ένιωθε ότι εκείνη τον παραμελούσε. Αποφάσισε να απιστήσει χωρίς να το έχει προμελετήσει σε μια στιγμή αδυναμίας, είτε γιατί είχε πιει, είτε γιατί απλά του δόθηκε η ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε. Επίσης ένας λόγος που φέρετε ως κίνητρο απιστίας περισσότερο από τους άνδρες παρά από τις γυναίκες.

Ενίσχυση αυτοεκτίμησης

Μοιάζει παράδοξο με δεδομένο ότι η απιστία έχει συνήθως ολέθριες συνέπειες σε μια ερωτική σχέση, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που απιστούν για να ανεβάσουν την αυτοεκτίμηση τους. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα (57%) δήλωσαν ότι απίστησαν, γιατί ήθελαν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους.

Εξαιτίας θυμού

Πρόκειται για την απιστία εν βρασμώ ψυχής. Δεν είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος αλλά το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι απάτησε επειδή ήταν θυμωμένος με τον σύντροφο του και ήθελε να τον τιμωρήσει ή να τον εκδικηθεί.

Έλλειψη δέσμευσης

Όταν δεν νιώθεις δεσμευμένος στην ερωτική σχέση που διατηρείς, είναι σαφής ένδειξη ότι δεν είσαι ευχαριστημένος μαζί της. Σε ποσοστό 41% οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν ένιωθαν καμιά δέσμευση απέναντι στον ερωτικό τους σύντροφο, με αποτέλεσμα να πάρουν εύκολα την απόφαση της απιστίας.

Εξαιτίας σεξουαλικής επιθυμίας

Το 1/3 των ερωτηθέντων (32%) δήλωσε ότι απάτησε επειδή ένιωσε έντονη σεξουαλική επιθυμία για κάποιο άλλο άτομο. Συνήθως πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται η έλλειψη σεξ με τον σταθερό σύντροφο ή μη ικανοποιήση συγκεκριμένων σεξουαλικών συμπεριφορών που ο ένας εκ των δύο επιθυμεί. Ο λόγος αυτός αφορούσε πρωτίστως τους άνδρες και λιγότερο τις γυναίκες.