Οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι καθόλου τυχαίες. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν στελέχη που συνομιλούν με τη Φώφη Γεννηματά και έχουν εικόνα του τι μπορεί να συμβαίνει στο παρασκήνιο και το Κίνημα Αλλαγής ένα χρόνο πριν από τις συνεδριακές του διαδικασίες, καθώς ξαφνικά –ω του θαύματος!– ξεκίνησε μία συζήτηση για την επόμενη μέρα. «Από ποιον;», διερωτώνται τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «σίγουρα όχι από εμάς».

Στην πραγματικότητα, αυτό που φάνηκε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι ξαφνικά, εκεί που φαινόταν να «καίγεται» ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εσωκομματικά του προβλήματα και τις αμφισβητήσεις προς την ηγεσία από τον Ευκλ. Τσακαλώτο και άλλα στελέχη, την κόντρα μεταξύ προεδρικών και αντιπολιτευτικών κομματικών τάσεων και ομάδων, ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο εσωκομματικό ζήτημα για το ποιοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν από τώρα «παρών» για την επόμενη μέρα.

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν αμφισβητείται, έχει καταλάβει ότι εδώ και καιρό, ότι τον μόνο που δεν συμφέρει να «ανεβεί» το ΚΙΝ.ΑΛ. δημοσκοπικά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να εμφανιστεί βασιλικότερος του βασιλέως και να δείξει ότι εκπροσωπεί την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει το περισσότερο άγχος απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και όχι ο Αλέξης Τσίπρας, που αντιμετωπίζει στην ουσία αυτός τα πραγματικά προβλήματα στο κόμμα του, όπως αναφέρουν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη.

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός «ένοχος» για να μειωθεί και όχι να αυξηθεί η δύναμη του ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές είναι μόνο ο πρωθυπουργός, και για αυτό το λόγο κάνει «ανοίγματα» σε στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι θέλει ο κ. Μητσοτάκης να διατηρήσει μία δεξαμενή ψηφοφόρων από το ΚΙΝ.ΑΛ. Για να γίνει αυτό – όχι ότι δεν υπήρχε ή δεν υπάρχει– θέλει να μειωθεί η δύναμή του, έτσι ώστε να μπορεί να λέει στον κόσμο ψηφίστε τη Νέα Δημοκρατία, που δεν είναι τόσο Νέα Δημοκρατία, αλλά ολίγον απ’ όλα.

Γνωρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί, και αν δεν καταφέρει να διατηρήσει στις εκλογές η Ν.Δ., τουλάχιστον το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του 2019, τότε αναμφίβολα, όπως λένε στο Κίνημα Αλλαγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει (και αυτό κάνει από τώρα) να μειώσει τη δύναμη του ΚΙΝ.ΑΛ., έτσι ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχει από στελέχη του τα οποία και δεν θέλει ο ίδιος να είναι στο κόμμα του αλλά και τα στελέχη αυτά θέλουν να μην είναι κοντά του.

Απώτερος στόχος οι ψηφοφόροι

Τα αισθήματα, επομένως, είναι αμοιβαία, και για αυτό το λόγο θέλει ο πρωθυπουργός να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον κεντρώο χώρο που πρεσβεύει το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε χωρίς ενοχές οι ψηφοφόροι να πλησιάσουν εκλογικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μην φοβηθούν από μία ακραία δεξιά και συντηρητική παράταξη.

Στην περίπτωση, δε, που οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν αποφέρουν αποτέλεσμα είτε στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είτε στο αποτέλεσμα της ίδιας της υγειονομικής κρίσης με εξάπλωση του κορωνοϊού, τότε τις εφεδρείες που θέλει να έχει κοντά του ο πρωθυπουργός ίσως θελήσει να τις αξιοποιήσει αν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, καθώς και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά πιέζουν με την Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς όλο και πιο πολύ σε δυσκολότερη θέση από την τουρκική προκλητικότητα της Άγκυρας.

Ώρα να ξεδιπλώσει το δικό του πολιτικό σχέδιο

Ένα από τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ο διευθυντής της κ. Φώφης Γεννηματά, Μανόλης Όθωνας, σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στα σενάρια αυτά σημειώνοντας: «Η συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από σενάρια που επιφυλάσσουν συμπληρωματικό ρόλο για το Κίνημα Αλλαγής είναι last year. Υπάρχουν νέες συνθήκες και νέα δεδομένα που θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Το εγχείρημα του κ. Τσίπρα να συγκροτήσει τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση κατέρρευσε οριστικά και παταγωδώς. Μαζί κατέρρευσε και ο συγκυριακός διπολισμός Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που δημιουργεί εικόνα ενός μονοπολικού, ουσιαστικά, συστήματος. Εικόνα που προφανώς δεν μπορεί παρά να έχει προσωρινά, συγκυριακά χαρακτηριστικά. Είναι η ώρα με πίστη και αυτοπεποίθηση να ξεδιπλώσουμε το δικό μας πολιτικό σχέδιο και να συγκροτήσουμε, ως Κίνημα Αλλαγής, τον άλλο πόλο και να διεκδικήσουμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που είναι ξανά αίτημα της κοινωνίας».

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, που και εκείνος με συνέντευξή του τονίζει: «Η ανάγκη που έχει ο κόσμος της παράταξης, μετά από πολλά χρόνια που αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλα προβλήματα, είναι να βάλουμε όλοι τα Εγώ μας κάτω από το Εμείς. Χρειάζεται πρόταση απέναντι στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, εκεί δουλεύουμε και νομίζω πως σε αυτή την κατεύθυνση όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»