Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως από την αρχή είχε διακηρύξει, προσέρχεται στο κρίσιμο ραντεβού της 25ης Ιανουαρίου με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα -την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η εξέλιξη αυτή δεν έρχεται τυχαία. Αντιθέτως είναι το επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής που έχε χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών, για μία σειρά πολύ συγκεκριμένων λόγων :  

  • Από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».  Και είμαστε τώρα σε αυτό ακριβώς το σημείο: Η Τουρκία έχει  αποσύρει το Ορούτς Ρέις από περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα  και ζήτησε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
  • Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται  από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.  
  • Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα  -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία  για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.   
  • Στο ίδιο  διάστημα η Ελλάδα πέτυχε μια  σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο  και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.
  • Η χώρα μας  ,ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική,κατάφερε  στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.
  • Η κυβέρνηση προχωρά -με νόμο που ήδη συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα- στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. 
  • Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση  ανέπτυξε  δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- σε συμφωνία για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και το νομοσχέδιο που αφορά στην έγκρισή της ψηφίστηκε χθες  στη Βουλή.

Είναι σαφές ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών βρίσκουν τη χώρα μας στην καλύτερη δυνατή θέση και κυρίως φανερά ενισχυμένη απέναντι στην Τουρκία , σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.