Με κορωνίδα τις 40 χιλιάδες θέσεις, όπως αυτές διασφαλίζονται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίζει, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, να λέει πως το υπουργείο του στη συμπλήρωση του ενός έτους από την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και ο Κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας με συνθήκες, λόγω κορωνοϊού,  πολύ πιο γρήγορες από τις συνηθισμένες.

Στο έναν χρόνο, τώρα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει υλοποιήσει νόμους,  διατάγματα, πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. Πιστός στην εφαρμογή του προγράμματος και των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε πράξη πολλές δεσμεύσεις που η Ν.Δ είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

1. Πρώτη και κύρια είναι οι 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που προβλέπει το πρόγραμμα «Αντώνης Τσίτσης» για το σύνολο των Δήμων και των Περιφερειών. Το πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, τουλάχιστον 2,5 δισ. από ΤΠΔ και ΕΤΕπ, αφορά 5.000 έργα  και θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

2. Η περιβόητη κυβερνησιμότητα. Νομοθετικά αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας σε Δήμους και Περιφέρειες, που προέκυψε από την εφαρμογή της απλής αναλογικής όπως αυτή είχε προκύψει με νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορούσε να λειτουργήσει και να ληφθούν αποφάσεις στους Δήμους και τις Κοινότητες.

3. Κορυφαία, επίσης, στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν όταν περίπου μετά από μισό αιώνα, λύθηκε με επιτυχία το πρόβλημα του τρόπου που θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Το νομοσχέδιο έλαβε ρεκόρ ψήφων (288) και ψηφίστηκε από πολλές πλευρές των εδράνων της αντιπολίτευσης. Συνολικά, 20 μεταρρυθμίσεις έγιναν σε πολλούς τομείς, ιδίως κατά την εποχή του κορωνοϊού που το υπουργείο Εσωτερικών προέτρεψε τους υπαλλήλους του να εργαστούν με συνθήκες πρωτόγνωρες. 

4. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου, γεγονός που αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα και πολλές περιοχές αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.

5. Ενισχύθηκε η προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών με την απόφαση για καταγραφή των αδήλωτων τετραγωνικών χωρίς πρόστιμα πενταετίας.

6. Στηρίχθηκε και αναβαθμίσθηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Την περίοδο της πανδημίας ενισχύθηκε με προσωπικό και προσέφερε περισσότερες δράσεις και κοινωνικές υπηρεσίες (συμμετοχή ΟΝΝΕΔ).

7. Tο υπουργείο Εσωτερικών στήριξε προγράμματα σίτισης για 60.000 συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και λόγω της καραντίνας η Εκκλησία αδυνατούσε να στηρίξει.

8. Προσφέρθηκε ισχυρή στήριξη στους Δήμους και στις Περιφέρειες για να αντιμετωπισθούν προγράμματα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία, λόγω μείωσης των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη.

9. Στηρίχθηκαν οι επαγγελματίες της εστίασης με τη νομοθετική ρύθμιση που τους δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους.

10. Διαχειρίσθηκε με επιτυχία τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου στην περίοδο της πανδημίας, με τις άδειες ειδικού σκοπού, την καθιέρωση της τηλεργασίας κ.λπ.

11. Αναπτύχθηκαν εθελοντικές δράσεις για την προστασία των αδέσποτων, ενώ στηρίχθηκαν οικονομικά οι Δήμοι για την αγορά ζωοτροφών κατά την περίοδο της πανδημίας.

12. Ψηφίσθηκε νέος εκλογικός νόμος. 

13. Μπήκε τέλος στην κομματοκρατία στο Δημόσιο, με την καθιέρωση του θεσμού του Υπηρεσιακού Γραμματέα.

14. Μέσω της εφαρμογής της διαλειτουργικότητας του Μητρώου Πολιτών, του μεγαλύτερου αρχείου που έχει το ελληνικό κράτος, συνέβαλε το υπουργείο Εσωτερικών στην επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιοποίησης του κράτους.

15. Προγραμματισμός προσλήψεων σε ετήσια βάση.

16. Ανασχεδιασμός της κινητικότητας για να είναι πιο λειτουργική και αποδοτική για το κράτος.

17. Δόθηκε η δυνατότητα στους ομογενείς να δηλώνουν στα προξενεία τις ληξιαρχικές τους μεταβολές. 

18. Υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης στην πηγή, σε πέντε Δήμους.

19. Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠ.ΕΣ. και Γ.Γ. Ιθαγένειας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για αλλαγές ή βελτιώσεις, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών διαφθοράς. 

20. Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση των εκλογικών διαδικασιών.