Η καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, επανέφερε την ανάγκη δημιουργίας νέας δομής στο νησί. Η κυβέρνηση ζητάει τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνεχίζει να αντιδρά. Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες διαμένουν σε ανοιχτούς χώρους και πρόχειρα καταλύματα, και γίνεται αγώνας δρόμου για τη σίτιση και την προσωρινή στέγασή τους.

Σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση στο θέμα της μεταναστευτικής έξαρσης και ιδίως μετά τα όσα έγιναν στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς δεν φαίνεται κανείς διατεθειμένος να πάρει μετανάστες στην περιοχή του στην περίπτωση που φύγουν από τη Μυτιλήνη.

Ο λόγος που δήμαρχοι στο νησί εμποδίζουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλους χώρους μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Λέσβου είναι θέμα που δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν στο αρμόδιο υπουργείο, και για αυτό κάνουν λόγο για βαθιά υποκρισία.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη Λέσβο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:

  • Πρώτον, στην παροχή σίτισης και πόσιμου νερού αδιαλείπτως σε όλους τους επωφελούμενους που διαβιούν, αυτή τη στιγμή, σε εξωτερικούς χώρους και προσωρινά καταλύματα στο νησί.
  • Δεύτερον, στη μεταφορά του απαραίτητου υλικού για τη στέγαση των επωφελούμενων, το οποίο και θα τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο. 
  • Τρίτον, στη διανομή ειδών υγιεινής στους επωφελούμενους, με στόχο την υγειονομική προστασία τους.

Τέταρτον, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει έρθει σε επικοινωνία με σημαντικό αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την αποστολή υλικής βοήθειας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, καθώς και για την εξεύρεση λύσης για τη στέγαση του μεταναστευτικού πληθυσμού που διέμενε στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνολικά, βλέποντας το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί, στέλνει αυστηρό μήνυμα προς εκείνους που έκαψαν τη Μόρια και κλείνει τις πόρτες σε εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψουν το νησί: «Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα και στους κατοίκους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην προβάλουν προσκόμματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής: «Η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας. Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια σε μία πραγματικότητα και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Καλούμε, λοιπόν, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της».

Ενδεικτική είναι η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτσι ακριβώς όπως την εξέφρασε ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, ο οποίος από την πλευρά του έχει τα δικά του δίκια: « Κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως. Αυτό που μπορεί να γίνει, κατά την αντίληψη τη δική μου, είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της κυβερνήσεως στη μεταφορά στην Ευρώπη, να φύγει από το μυαλό τους ότι μπορεί να γίνουν δομές, δεν μπορεί να γίνουν δομές στη Λέσβο. Θα το δείτε αν επιχειρηθεί, τι αντίδραση θα υπάρξει από τους κατοίκους».

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αν η κλειστή δομή στη Μυτιλήνη είχε προχωρήσει, τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. «Καλούμε, λοιπόν, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της, ώστε με συνεργασία να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα».

Μηταράκης: «Χρειάζεται σοβαρότητα»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, τονίζει: «Δυστυχώς, η αντιπρόταση είναι να φύγουν όλοι από τη Μυτιλήνη σήμερα… Αυτή είναι η γραπτή πρόταση του δημάρχου Μυτιλήνης, και η άποψη του περιφερειάρχη είναι να βρούμε άπειρα καράβια και να τους βάλουμε μέσα αυτούς… κάπως δεμένους αρόδο να κάθονται… Εδώ χρειάζεται σοβαρότητα και ρεαλισμός, η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο τι πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ώρες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κοιμηθούν με ασφάλεια».

Σε 8 χρόνια πήραν μόλις 15.400

Μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια, η κυβέρνηση αποφάσισε, ένα μέρος των προσφύγων και μεταναστών να στεγαστεί σε πλοίο που θα παίξει για λίγο καιρό το ρόλο ξενοδοχείου, να προμηθευτεί επιπλέον σκηνές για την προσωρινή στέγαση όλων των προσφύγων και μεταναστών, την προμήθεια των υγειονομικών Αρχών του νησιού με 19.000 επιπλέον τεστ κορωνοϊού, καθώς και την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή κλειστών δομών.

Ήδη, οι σύγχρονες κλειστές δομές που κατασκευάζονται σε Σάμο, Λέρο και Κω προχωρούν, και τους επόμενους τρεις μήνες θα είναι έτοιμες για να φιλοξενήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες μετανάστες, και, φυσικά, μέσα από το απαιτούμενο πλαίσιο ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού.

Η άρνηση αρκετών να φιλοξενήσουν μετανάστες αναδεικνύει συνολικά το πρόβλημα. Πολλοί υποσχέθηκαν αλληλεγγύη, αλλά λίγοι το έκαναν πράξη. Μέσα σε 8 χρόνια, οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν να παραλάβουν μόλις 15.400 πρόσφυγες και μετανάστες, 8.808 υποδέχτηκε η Γερμανία, 1.836 το Ηνωμένο Βασίλειο, 1.402 η Σουηδία, ενώ από 200 μέχρι 800 πρόσφυγες και μετανάστες αποδέχτηκαν ακόμη 6 χώρες.