Σε απόσυρση μέτρων στήριξης της Οικονομίας προχωρεί από το νέο έτος η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που ακυρώνονται το 2021, ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ, ενώ επανέρχονται τα μέτρα φορολογικής επιβάρυνσης για τους περισσότερους.

Πρώτο μέτρο είναι η επαναφορά της προκαταβολής του φόρου για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, μολονότι πηγές από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησής του σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του προσχεδίου και υπάρξει νέος κύκλος παρενεργειών στην Οικονομία.

Το βέβαιο είναι ότι οι φορολογούμενοι με έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εφόσον δηλώσουν το 2021 κέρδη από τα φετινά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ για προκαταβολή φόρου, καθώς το ποσόν αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ήταν το συνολικό όφελος που είχαν από τις φετινές κλιμακωτές μειώσεις ή και την πλήρη απαλλαγή από το φόρο.

Επιπρόσθετα, σταματούν οι αναστολές πληρωμών, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι εκπτώσεις για τα χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, και η επιδότηση των εισφορών, με το Δημόσιο να αντιστρέφει τη «χασούρα».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν υπάρχει καμία αναφορά για το αν θα ισχύσει, τελικά, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10% μεσοσταθμικά το 2021.

Καμία αναφορά δεν υπάρχει και για την πρόταση της Ομάδας Πισσαρίδη για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Επίσης, απουσιάζει αναφορά για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

Οι παρεμβάσεις που ακυρώνονται

  • Η αναστολή πληρωμών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που τους έδωσαν ταμειακή ανάσα 512 εκατ. ευρώ φέτος, προκαλώντας ισόποσες απώλειες στα δημόσια ταμεία. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι ότι το όφελος για τα δημόσια έσοδα θα είναι 154 εκατ. ευρώ.
  • Η αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Φέτος, οι απώλειες ήταν 173 εκατ. ευρώ και, αντίθετα, το επόμενο έτος το κέρδος για το Δημόσιο θα είναι 52 εκατ. ευρώ.
  • Η αναστολή πληρωμών των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που στέρησαν φέτος από το Δημόσιο έσοδα 315 εκατ. ευρώ, αλλά θα προσθέσουν 95 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται φέτος σε προσωρινή αναστολή με κόστος 624 εκατ. ευρώ, που θα περιοριστεί στα 37 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.