Για ένα «διαφορετικό καλοκαίρι» που δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλάρωση κάνει λόγο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας  στην «Βραδυνή της Κυριακής», και τονίζει πως ο ιός είναι ακόμη εδώ, όπως και η πιθανότητα δεύτερου κίνδυνου της πανδημίας το φθινόπωρο.  

Από τον περασμένο Δεκέμβριο που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 έχει μπει για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων. Περισσότερα από εννέα εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τους 465.000.  

Η Ελλάδα, αν και τα έχει πάει καλά, δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη, και θα πρέπει οι πολίτες να το καταλάβουν ώστε να μην έχουμε προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά ένα δεύτερο «lockdown», το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας θεωρεί ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να το αντέξει και τάσσεται υπέρ των στοχευμένων μέτρων.   

Σε τι φάση βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα; 

«Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, κυρίως μουσουλμανικούς, π.χ. στην Ξάνθη,, αυξήθηκαν μάλλον λόγω του Μπαϊραμιού, καθώς μετά τη συγκεκριμένη γιορτή φαίνεται ότι υπήρξαν συναθροίσεις.  Αυτό συνέβη σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και σε χώρες όπου κατοικούν μουσουλμάνοι. Δεύτερον, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων και τους τουρίστες, καθώς έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και κρούσματα γύρω από αυτά – δευτερογενή κρούσματα».  

Σας ανησυχεί το άνοιγμα των συνόρων; 

«Σίγουρα θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός για να γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους όσοι θα έρθουν στη χώρα. Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε όσους περισσότερους γίνεται στα σύνορα με μοριακά τεστ. Από κει και πέρα, έχουμε ένα δεύτερο επίπεδο άμυνας, το οποίο είναι να τα βρούμε γρήγορα και να κάνουμε σωστές ιχνηλατήσεις, ώστε να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού».  

Πώς χαρακτηρίζετε τη στάση των Ελλήνων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέχρι στιγμής; 

«Στην αρχή ο πληθυσμός υπάκουσε και έμεινε σπίτι. Ωστόσο, με την άρση των μέτρων χαλάρωσε και θεώρησε πως έχει τελειώσει το πρόβλημα, ενώ δεν έχει τελειώσει. Βλέπουμε ότι στα ΜΜΕ δε φοράνε όλοι τη μάσκα. Υπάρχουν κάποια μέτρα που δεν τηρούνται. Ενδεχομένως ο κόσμος να κουράστηκε. Δεν αποκλείεται στην αρχή να πειθάρχησε επειδή έβλεπε κόσμο να πεθαίνει και επικράτησε ο φόβος, κάτι που δε συμβαίνει τώρα. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Αν όχι, ενδεχομένως να έχουμε πρόβλημα και μέσα στο καλοκαίρι».  

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα; 

«Μέσα στο φθινόπωρο, είναι πολύ πιθανό, καθώς το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού είναι  πολύ χαμηλό,  1% ή λιγότερο σήμερα. Άρα, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι επίνοσο όταν οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκές για τη μετάδοση. Ευνοϊκές συνθήκες είναι ο συγχρωτισμός και, κυρίως,  κλιματολογικές μεταβολές που μας κρατούν σε εσωτερικούς χώρους, όπως συμβαίνει όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Στον εξωτερικό χώρο ο ιός μεταδίδεται λιγότερο.  Το καλοκαίρι υπάρχει μειωμένη μεταδοτικότητα, όχι όμως μηδενική».  

Ένα δεύτερο lockdown θεωρείτε ότι είναι εφικτό; 

«Δε θεωρώ πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο lockdown, η χώρα δε θα μπορούσε να το αντέξει. Γι’ αυτό θα πάρουμε στοχευμένα μέτρα για μικρό χρονικό διάστημα σε κάθε περιοχή. Επιβάλλονται άλλες λύσεις».  

Προβλέπετε στο εγγύς μέλλον να βγαίνει κάποιο εμβόλιο που να προλαμβάνει τη νόσο ή κάποιο φάρμακο που να τη θεραπεύει; 

«Το φάρμακο και το εμβόλιο διαφέρουν. Φάρμακο ενδεχομένως να βρούμε πιο γρήγορα, αν και μου κάνει εντύπωση που ακόμη δεν έχει βρεθεί κάτι, αλλά ίσως μέχρι το φθινόπωρο να έχουμε πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα.  Σχετικά με τα εμβόλια, θεωρώ ότι θα αργήσουν. Αν έχουμε κάτι τον Ιανουάριο θα είναι πολύ ενθαρρυντικό, αλλά ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ αισιόδοξο. Δεν αποκλείεται το εμβόλιο να αργήσει, λόγω θεμάτων που σχετίζονται με την ασφαλή χορήγηση. Πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ατόμων και μετά να αποδοθεί στην κυκλοφορία».  

Πρόσφατα, η μελέτη RECOVERY έδειξε πως η δεξαμεθαζόνη μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; 

«Μειώνει τη θνητότητα σε αυτούς που έχουν βαριά κλινική εικόνα. Πρόκειται για κάτι αισιόδοξο, αλλά δεν είναι η θεραπεία, απλώς ένα φάρμακο στη φαρέτρα».  

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;  

«Δεν τελείωσε τίποτα με τον Covid-19. Τώρα που η ζωή ξαναβρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς απαιτείται ακόμη περισσότερη προσοχή από τον πληθυσμό και να τηρούνται τα μέτρα. Ο κίνδυνος είναι εδώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπως βλέπουμε, εξάρσεις της νόσου μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε».