Συνεντεύξεις

Από τη «Βραδυνή της Κυριακής» - Χρίστος Δήμας: Σούπερ κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην Έρευνα

«Η πατρίδα μας αποκτά για πρώτη φορά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία»

ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ ÔÏÕ Í/Ó ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÃÊÑÉÓÇ ÔÏÕÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÕ ÃÉÁ ÔÏ 2020 // 3ç ÌÅÑÁ×ÑÉÓÔÏÓ ÄÇÌÁÓ ÕÖÕÐÏÕÑÃÏÓ(EUROKINISSI  ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

«Η Ελλάδα είναι πιστή στις αρχές και τους κανόνες που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, έχει ισχυρούς συμμάχους και, τρίτον, διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμες και ικανές να προασπίσουν την εθνική μας κυριαρχία και ακεραιότητα», είναι το τρίπτυχο στο οποίο εστιάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. αναφέρεται στην έρευνα και την καινοτομία και επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα υπάρξουν διατάξεις, «όπου υπερ-τριπλασιάζεται το ποσοστό για υπερ-εκπτώσεις δαπανών έρευνας και ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτή την κατεύθυνση, από 30% που ήταν μέχρι σήμερα, στο 100%».

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, καθώς, σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε, θα γίνουν σεισμικές έρευνες ΝΑ του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκριπίδας. Είναι έτοιμη η χώρα να εμπλακεί ακόμη και στρατιωτικά με την Τουρκία;

«Έχουμε προχωρήσει ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο τρίπτυχο που θέσαμε αρκετούς μήνες πριν, όταν τα επίπεδα της τουρκικής προκλητικότητας αυξήθηκαν ραγδαία. Πρώτον, η Ελλάδα είναι πιστή στις αρχές και τους κανόνες που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεύτερον, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και, τρίτον, διαθέτουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμες και ικανές να προασπίσουν την εθνική μας κυριαρχία και ακεραιότητα».

Η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πακέτο των 70 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα μετά από την ιστορική απόφαση της Ε.Ε. Ποια είναι η ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα από τη Συμμετοχή της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;

«Καταρχάς, πρέπει να τονίσουμε πως πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία έρχεται μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βγαίνει από αυτήν τη Σύνοδο ενισχυμένη οικονομικά αλλά και πολιτικά. Η πατρίδα μας αποκτά για πρώτη φορά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία σκοπεύουμε να επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, να προχωρήσουμε σε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης και να επισπεύσουμε τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Πρέπει η Ελλάδα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο;

«Αυτό είναι κάτι το οποίο αντικειμενικά δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, οπωσδήποτε πρέπει να στραφούμε πολύ πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην ανάδειξη ενός παραγωγικού μοντέλου με όχημα την καινοτομία και έχοντας στην προμετωπίδα της ανάπτυξης τους Έλληνες επιστήμονες. Τους τελευταίους μήνες, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δρομολογούμε πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η εθνική άμυνα - ασφάλεια, η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες αιχμής, η ιατρική ακριβείας, η ευφυής γεωργία κ.ά., αξιοποιώντας παράλληλα το εξαιρετικό ταλέντο της χώρας. Κύρια επιδίωξή μας είναι να συνδέσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την πολύ σπουδαία εγχώρια παραγόμενη έρευνα, με την Καινοτομία και την Οικονομία. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την ουσιαστική ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, που αποτελείται από κοφτερά μυαλά και περιλαμβάνει ερευνητές, startuppers και επιχειρηματίες».

«Δεν πρόκειται να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νέοπλουτου», είπε ο πρωθυπουργός. Σε ποιους τομείς θα πρέπει να διοχετευτούν οι κοινοτικοί πόροι; Τι ρόλο θα παίξει η Έρευνα και η Καινοτομία;

«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το σχέδιο αυτό θα στοχεύσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Όσον αφορά την Έρευνα και την Καινοτομία, ενδεικτικά στοχεύουμε στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσω της αύξησης της απόδοσης των στρεμμάτων γης, που θα οδηγήσει στην παραγωγή εξίσου ποιοτικών αλλά και σε μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων. Η ευφυής γεωργία είναι ένας τομέας που μας αφορά άμεσα και η Ελλάδα διαθέτει τις προϋποθέσεις και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορούν να την καταστήσουν πρωταγωνιστή σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, σχεδιάζουμε δράσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και υπέρ της Κυκλικής Οικονομίας με έξυπνες επιστημονικές λύσεις. Τέλος, μπορώ να σας αναφέρω πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια σύνδεσης του ερευνητικού ιστού της χώρας με την εθνική άμυνα και την ασφάλεια».

Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων πώς θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας;

«Για πρώτη φορά διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την Έρευνα και την Καινοτομία. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης συμπεριλαμβάνονται κάποιες πολύ σημαντικές διατάξεις. Μεταξύ άλλων, υπερ-τριπλασιάζουμε το ποσοστό για υπερ-εκπτώσεις δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτή την κατεύθυνση, από 30% που ήταν μέχρι σήμερα, στο 100%. Στηρίζουμε συνεπώς με σημαντικά φορολογικά κίνητρα τις επιχειρήσεις που επενδύουν στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Δημιουργούμε το Εθνικό Μητρώο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ένα ουσιαστικό μέσο ενίσχυσης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας το οποίο αναμένουμε να εκτοξεύσει τις δυνατότητες των νέων Ελλήνων επιχειρηματιών. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα νομοθετούνται φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων. Τέλος, μεταξύ άλλων, νομοθετούμε συγκεκριμένες διατάξεις που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στους ερευνητές και τα ερευνητικά κέντρα».

Πώς σκοπεύετε να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη;

«Η επένδυση στην Έρευνα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, γι’ αυτό προχωράμε σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του πλαισίου των φορολογικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης:

Πρώτον, υπερτριπλασιάζουμε το ποσοστό υπερ-εκπτώσεων των δαπανών Ε&Α. Πρόκειται για μία γενναία -άνευ προηγουμένου– αύξηση, ώστε να δοθεί ουσιαστική ώθηση στην ερευνητική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Δεύτερον, εισάγουμε εναλλακτική διαδικασία, ώστε οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν να μπορούν να επιταχύνουν την εξέταση των αιτημάτων τους υποβάλλοντας εκθέσεις από ορκωτούς λογιστές. Η ΓΓΕΤ θα διενεργεί μόνο τον ουσιώδη έλεγχο για το χαρακτηρισμό των δαπανών ως Ε&Α, και αν παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, τότε θεωρείται ότι τα αιτήματα έχουν εγκριθεί. Τρίτον, προχωράμε στην ηλεκτρονική υποβολή και επεξεργασία των αιτημάτων, μέσα από εξειδικευμένη πλατφόρμα, ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες και να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από περιττή γραφειοκρατία. Συνολικά, οι προσεκτικά μελετημένες παρεμβάσεις μας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες έρευνας και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους επιστήμονές μας».

Δείτε επίσης