Δεν είναι ούτε δέκα ούτε είκοσι. Τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που εκλέχθηκε πρώτη φορά πρόεδρος στην κολυμβητική ομοσπονδία ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή ωστόσο, έτσι και η συγκεκριμένη αυτή θητεία (που είχε μικρές διακοπές) φτάνει στο τέλος της, έστω και αν χρειάστηκε προσπάθεια αρκετών υφυπουργών Αθλητισμού στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος

Η τωρινή κυβέρνηση όμως, με εντολή του πρωθυπουργού, βάζει τέλος στους «αιωνόβιους» προέδρους στις αθλητικές ομοσπονδίες. Η αλλαγή των προσώπων, ασφαλώς δεν αναμένεται να αποφέρει άμεση αναμόρφωση και στα αθλήματα, καθώς είναι προφανές πως η πολυετής παρουσία των διοικήσεων «ρίζωσε» δεδομένα, ορισμένα εκ των οποίων, προφανώς, είναι αδύνατον ν’αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη, όμως η επόμενη γενιά παραγόντων θα επιχειρήσει να εισάγει και δικές της ιδέες.

Στην ομοσπονδία που έχει την ευθύνη των αθλημάτων της πισίνας (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, καταδύσεις, ανοικτή θάλασσα, καλλιτεχνική κολύμβηση), επέρχεται ιστορική αλλαγή, καθώς ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος δεν μπορεί, σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο, να είναι ξανά υποψήφιος, διότι έχει συμπληρώσει τρεις θητείες και το 71ο έτος της ηλικίας του. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ), πρώην ΕΚΟΦ (Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων), είναι δεδομένο ότι θα παραδώσει τα σκήπτρα σε πρόσωπο που έχει γράψει ιστορία, καθώς και οι δύο υποψήφιοι υπήρξαν σπουδαίοι αθλητές. Από τη μία ο Κυριάκος Γιαννόπουλος, που δόξασε την Ελλάδα στην υδατοσφαίριση, και από την άλλη ο Σπύρος Γιαννιώτης που, ως μαχητής της ανοικτής κολύμβησης, προσέφερε στη χώρα μας την ύψιστη διάκριση του Ολυμπιακού μεταλλίου.

Το πλεονέκτημά τους στην εκκίνηση αυτής της προσπάθειας είναι πως θα γράψουν ιστορία πριν ακόμη καθίσουν στο πόστο της προεδρικής ευθύνης, καθώς όποιος κερδίσει θα είναι απολύτως φρέσκο πρόσωπο. Με τις χρόνιες συμμαχίες να είναι έτοιμες να παζαρέψουν με τη νέα κατάσταση που θα προκύψει, το παρασκήνιο οργιάζει.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιαννιώτη να είναι ευνοούμενος του Διαθεσόπουλου και να ρίχνεται με προβάδισμα στην εκλογική μάχη, χάρις και στο «καθαρό» προφίλ του. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος ποτέ δεν αρνήθηκε πως ήθελε να πάρει διοικητική «προαγωγή», μετά την προεδρική θέση που κατείχε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού σταδίου και την αντίστοιχη θητεία στο Ντουμπάι!

Η απουσία του από την Ελλάδα δεν του επέτρεψε, ωστόσο, να δικτυωθεί, ώστε ν’ αντιμετωπίσει την πιο ισχυρή -για τους λόγους που εξηγήσαμε- πλευρά του Κερκυραίου Σπύρου Γιαννιώτη. Ο Γιαννιώτης γεννήθηκε στο Λίβερπουλ, το Φεβρουάριο του 1980, και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Συμμετείχε σε τέσσερις Ολυμπιακές διοργανώσεις (2004, 2008, 2012, 2016) και εργάζεται ως προπονητής. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του:

«Πριν από τρεις δεκαετίες ξεκίνησα ένα ταξίδι, με αφετηρία το νησί μου, την Κέρκυρα, και με σημαντικούς ενδιάμεσους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά και 5 Ολυμπιακές πόλεις.

Ο πρώτος κύκλος του ταξιδιού μου αυτού ολοκληρώθηκε στους
Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016, με ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, έτσι όπως ονειρεύεται κάθε αθλητής. Σήμερα ξεκινάω ένα δεύτερο ταξίδι, διεκδικώντας την προεδρία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ελπίζοντας ότι θα είναι το ίδιο μεγάλο και το ίδιο συναρπαστικό με αυτό που βίωσα ως αθλητής.

Συχνά λέω ότι όλοι οι αθλητές που δημιουργήσαμε με τα χρόνια μια δεύτερη οικογένεια, αυτή του αθλήματός μας, έχουμε μια υποχρέωση απέναντί της. Έχω ζήσει και ζω την πραγματικότητα του αθλητισμού στην Ελλάδα, με τις δυνατές στιγμές χαράς και τις απογοητεύσεις, με τα προβλήματα αλλά και τη δημιουργία. Τη δύναμη που ένιωθα ως αθλητής για να ξεπεράσω τις δυσκολίες και τα εμπόδια, τη νιώθω και σήμερα, για να βρίσκομαι παρών στη νέα πραγματικότητα του Υγρού Στίβου.

Η αφοσίωσή μου στην αθλητική μου οικογένεια και η γνώση μου θα συνδυαστεί με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το σύνολο του Υγρού Στίβου, καθώς και με την τεχνογνωσία της ομάδας που δημιουργούμε, για να διεκδικήσουμε την ενεργή συμμετοχή μας στην επόμενη ημέρα της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης, της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, της τεχνικής και της καλλιτεχνικής κολύμβησης και των καταδύσεων. Το ταξίδι συνεχίζεται…».

Ο Κυριάκος Γιαννόπουλος έχει μεγάλη ιστορία στο πόλο, που υπηρέτησε για περισσότερα από 20 χρόνια, στη Γλυφάδα και τον Ολυμπιακό. Ήταν μέλος της Εθνικής που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980, του 1984, του 1988 και του 1992. Είναι, επίσης, πρώτος σκόρερ με 44 γκολ, σε 29 αγώνες στους Ολυμπιακούς. Ο πρώην πολίστας παρουσίασε τον Ιούλιο τα μέλη του συνδυασμού και τα σχέδιά του. Ο Τζώνη Καλημέρης είναι στο συνδυασμό «Κολυμπάμε Μαζί», όπως και ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής.

Το πρόγραμμα της κίνησης «Κολυμπάμε Μαζί» περιλαμβάνει οκτώ άξονες:

  1. Διοίκηση (Εφαρμογή αρχών χρηστής διακυβέρνησης, εκσυγχρονισμός και αποκέντρωση λειτουργίας).
  2. Σωματεία (Υποστήριξη οργάνωσης και βιώσιμης λειτουργίας).
  3. Κολυμβητήρια (Βελτίωση λειτουργίας και διαχείρισης, αύξηση κολυμβητηρίων).
  4. Στελέχη (Επιμόρφωση προπονητών, διαιτητών, κριτών, διοικητικών στελεχών, ετήσια διοργάνωση συνεδρίου).
  5. Ανάπτυξη (Αύξηση αριθμού αθλητών, «Μαθαίνω Κολύμπι», αθλητικός τουρισμός, «Κολυμπάω και Παίζω πόλο στη Θάλασσα»).
  6. Πρωταθλητισμός (Αύξηση αριθμού ταλαντούχων αθλητών με στόχο τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιστημονική υποστήριξη, πλάνο καριέρας διακριθέντων αθλητών).
  7. Marketing/Επικοινωνία (Οργάνωση αντίστοιχου τμήματος, αναζήτηση χορηγών, διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων).
  8. Αγωνιστικό (Διοργάνωση πρωταθλημάτων, βελτίωση επιπέδου εθνικών διοργανώσεων, ανάληψη διεθνών διοργανώσεων).