Παίκτες όπως ο Αλεξανδρόπουλος, ο Ζαγαρίτης και ο Θεοχάρης, με την παρουσία τους στα play off καταρρίπτουν το «δεν είναι έτοιμα τα παιδιά».

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού είναι μαθημένοι πολλές δεκαετίες στη λογική της ανάδειξης ταλέντων από την ακαδημία της ομάδας. Το σενάριο δείχνει να επαναλαμβάνεται ξανά, καθώς παρουσιάζεται η νέα νουβέλ βαγκ του «τριφυλλιού».

Βαγγέλης Θεοχάρης

Η τωρινή είναι μία νέα ομάδα, διψασμένη, αλλά χωρίς απάντηση για το σχεδιασμό με τον προπονητή της επόμενης ημέρας! Στον Παναθηναϊκό έχει χαθεί η λογική από όλες τις πλευρές, και από την ανάποδη (εδώ και καιρό…) αλλά –ευτυχώς για την ομάδα- και από την καλή.

Αυτό το τελευταίο αφορά σε ένα αναγεννημένο αγωνιστικά σύνολο, που παρουσιάζεται εξαιρετικά ανταγωνιστικό στα play off. Που μπαίνει σε όλα τα ντέρμπι της διαδικασίας για να πάρει τη νίκη, και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει τέσσερις λευκές ισοπαλίες, μία με γκολ, μία νίκη επί του Άρη και μία ήττα από τον Ολυμπιακό.

Βασίλης Ζαγαρίτης

Ασφαλώς και η εικόνα αυτή δεν αφορά αποκλειστικά στον… άκρατο επαγγελματισμό των νεαρών παικτών, αλλά στη δίψα τους να καθιερωθούν και να κλέψουν την παράσταση εν όψει των ημερών που θα έρθουν στο «τριφύλλι» υπό τη διεύθυνση του Τσάβι Ρόκα.

Ο νέος τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ και της ομάδας ακολουθεί τη λογική της διοίκησης για την ανάδειξη παιδιών από την ακαδημία, τα οποία στο μέλλον θα μπορέσουν να αποφέρουν χρήματα, εφόσον πωληθούν.

Μέχρι τότε, το πλάνο είναι να προσφέρουν πολλά, καθώς υπάρχει άφθονο ταλέντο στις μικρότερες ηλικίες, και εκείνο που απομένει είναι η σωστή διαχείριση από το τεχνικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Δώνης, σε μία επίδειξη σπουδαίας επαγγελματικής συμπεριφοράς, κρατάει όρθια την ομάδα και χρησιμοποιεί τα νέα παιδιά, λες και θα είναι και του χρόνου στην ομάδα. Κάνει επιλογές που έχουν το χαρακτήρα της αγωνιστικής «επένδυσης», ενώ δεν πρόκειται να συνεχίσει ο ίδιος.

Γιάννης Μπουζούκης

Η νέα κατάσταση στον Παναθηναϊκό αναδεικνύει ταλέντα και παιδιά με ποιότητα, που με την απόδοσή τους τον παρουσιάζουν ανταγωνιστικό. Στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος έβγαλε στο γήπεδο ενέργειες που κανείς άλλος κεντρικός μέσος του Παναθηναϊκού δεν μας είχε δείξει την τελευταία διετία.

Δηλαδή να «κατεβάζει» την μπάλα τριάντα και σαράντα μέτρα προς το επιθετικό τρίο, να έχει την αυτοπεποίθηση να λειτουργήσει έτσι, και παράλληλα να μπορεί να βγάλει ενέργεια, επιθετικότητα στο μαρκάρισμα, σκληράδα, κλεψίματα και να διαθέτει ένα τόσο ολοκληρωμένο «πακέτο» σε τόσο μικρή ηλικία.

Με όσα δείχνει ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, δεν έχει νόημα να ψάχνει ποδοσφαιριστή με αυτά τα χαρακτηριστικά για μεταγραφή ο Παναθηναϊκός. 

Ίσως θα ήταν προτιμότερο να δώσει ένα συμβόλαιο για να πάρει έναν δημιουργικό μέσο, με δεδομένη τη φυγή του Ζαχίντ και το γεγονός πως ο Αγιούμπ δεν είναι δημιουργικός χαφ.

Τούτη την ώρα, σε αυτό τον ρόλο υπάρχει μόνο ο Μπουζούκης και ο νεαρός Αθανασακόπουλος, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα. Η εικόνα του Αλεξανδρόπουλου στην πρώτη ομάδα, σε δύο ντέρμπι μάλιστα, επιβεβαιώνει τους ανθρώπους της ακαδημίας που έκαναν λόγο για μία πραγματικά σπουδαία περίπτωση.

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος

Το στοίχημα, λοιπόν, για τον Παναθηναϊκό στο άμεσο μέλλον, θα είναι μεγάλο, καθώς θα πρέπει να αναδείξει τα παιδιά αυτά, όχι για λόγους ηθικής, αλλά αποτελεσμάτων, και για το πρακτικό μέρος της ιστορίας, το αγωνιστικό. Διότι όταν πάρουν χρόνο συμμετοχής και αγώνες στα πόδια τους θα είναι χρήσιμα για τον Παναθηναϊκό σε όλα τα επίπεδα. Παίκτες όπως ο Αλεξανδρόπουλος, ο Ζαγαρίτης και ο Θεοχάρης, με την παρουσία τους στα φετινά play off καταρρίπτουν το «δεν είναι έτοιμα τα παιδιά». Πολύ απλά, όλα εξαρτώνται από το πόσο θα παίζουν. Εάν δεν πάρουν χρόνο συμμετοχής, δεν θα είναι ποτέ έτοιμα.

Ο Ζαγαρίτης και ο Θεοχάρης δίνουν πνοή στην άμυνα της ομάδας και αναμένεται να πάρουν στη συνέχεια, επίσης ευκαιρίες. Απαραίτητος ήδη έχει προλάβει να γίνει και ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, ο οποίος το πήρε επάνω του μετά την αποχώρηση του Ινσούα. Μπήκε στα βασικά πλάνα του προπονητή του, και μέχρι και το ντέρμπι της Τούμπας το βράδυ της Τετάρτης, έπαιξε με συνέπεια και σοβαρότητα.

Όταν ο Γιώργος Δώνης επέλεγε να του δώσει ανάσες λόγω και του συνεχόμενου προγράμματος των αναμετρήσεων του μίνι-πρωταθλήματος, αυτό συνέβαινε στο τελευταίο δεκάλεπτο των παιχνιδιών, για να περάσει ο Ζαγαρίτης στη θέση του αριστερού μπακ και να πάρει λεπτά συμμετοχής.

Το συμβόλαιο του Ηλία Χατζηθεοδωρίδη ολοκληρώνεται με τον Παναθηναϊκό το 2021, ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχει βάλει βάσεις για να πείσει και τον Ντάνι Πογιάτος, που θ’ αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «πράσινων», πως μπορεί να βασιστεί πάνω του για τα άκρα της άμυνας.

Ναι μεν είναι ποδοσφαιριστής με επιθετική διάθεση, έμαθε, ωστόσο, να σκέφτεται και το αμυντικό κομμάτι. Ο νέος προπονητής, ο Ντάνι Πογιάτος, θα κληθεί να αξιοποιήσει τη νέα γενιά και να μη γυρίσει την πλάτη στο «χρυσάφι» που υπάρχει στο Κορωπί, και ειδικά στη φουρνιά του 2001, που αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει στο «τριφύλλι» την τελευταία δεκαετία.

Ταλέντα-θησαυρός, η ποιότητα των οποίων τούς επιτρέπει να γίνουν άμεσα χρήσιμα.