Στόχος των κατασκόπων σε κάθε γωνιά της Γης είναι να μην τους πιάνει το ανθρώπινο μάτι. Σήμερα, όμως, που η ηλεκτρονική παρακολούθηση έχει αποκτήσει απροσμέτρητες δυνατότητες, αυτό καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο. Και αν η κατασκοπεία στη Ρωσία, που έχει γνωρίσει ένδοξες ημέρες, πιστεύεται ότι βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά φθοράς, τι μπορούν να περιμένουν όλες οι μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, που και λιγότερο ευρηματικές και περισσότερο άτολμες υπήρξαν;  

Στη διάρκεια του 20ού αιώνα οι Σοβιετικοί εκτελεστές είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας ψεύτικα διαβατήρια. Οι μετακινήσεις τους σπάνια εντοπίζονταν από τις ενδιαφερόμενες Αρχές. Μπορεί να ήταν καλύτεροι κατάσκοποι, περισσότερο επαγγελματίες, ή και πάλι όχι. Όπως και να ‘χει, ήταν η εποχή πριν από τη διαφάνεια, όπως υπενθυμίζει σχετικό άρθρο του «Guardian».  

Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, ευρύτερα γνωστή με το ρωσικό ακρωνύμιο GRU -Κεντρικό Διευθυντήριο Πληροφοριών-, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο κέντρο της διεθνούς επικαιρότητας κατηγορούμενη από τις χώρες της Δύσης για μία παγκόσμιας εμβέλειας εκστρατεία χάκινγκ με στόχο Οργανισμούς και ιδρύματα, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τo σοβιετικό εγχειρίδιο κατασκοπείας όσον αφορά την εκμηδένιση εχθρικών στόχων στο εξωτερικό. Φυσικά, οι περισσότερες τέτοιες επιχειρήσεις στη Δύση πραγματοποιούνται σε ψηφιακό περιβάλλον, ωστόσο οι άνδρες της GRU χτίζουν την εμπειρία τους σε χώρες όπως το Τατζικιστάν, η Μολδαβία ή η Ουκρανία, στις οποίες οι κάμερες παραμένουν λιγοστές και η παρουσία της CIA ή των Αμερικανών στα εδάφη τους είναι περιορισμένη.  

Το δίχως άλλο, τα προβλήματα για τη ρωσική κατασκοπεία προκαλούνται από τις σημερινές τεράστιες δυνατότητες της ηλεκτρονικής παρακολούθησης που η Δύση αγαπά να χρησιμοποιεί σχεδόν στα πάντα. Οι Ρώσοι κατάσκοποι, ανάμεσά τους και ο Ρώσος πρόεδρος, που ξεκίνησε ως πράκτορας της φοβερής και τρομερής KGB, δεν μπορούν, πλέον, με την ίδια ευκολία να διατηρούν σχέσεις με τις διάφορες εγκληματικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο «Οι άνθρωποι του Πούτιν» η δημοσιογράφος Κάθριν Μπέλτον. Όταν στη Βρετανία υπάρχουν κάμερες σε κάθε γωνία, σιδηροδρομικό σταθμό, λόμπι ξενοδοχείου, ακόμα και σε τουαλέτα αεροδρομίου. είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν Ρώσο κατάσκοπο να αφιχθεί στο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης χωρίς να καταγραφεί η παρουσία του.  

Ποιος. Όμως. φέρει την ευθύνη για την αδυναμία της ρωσικής κατασκοπείας να εναρμονιστεί με την εποχή; Ο αποστάτης Βίκτορ Σουβόροφ, πρώην μέλος της GRU, απαντά κατηγορηματικά ότι αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που από την αρχή της εκλογής του στο πρωθυπουργικό αξίωμα μέχρι και σήμερα, στη θέση του προέδρου της χώρας, υπήρξε ένας συγκεντρωτικός ηγέτης κολλημένος στο σοβιετικό παρελθόν, που τώρα επιδιώκει την αλλαγή του Συντάγματος για να κυβερνά τη Ρωσία μέχρι το 2036, εφόσον επανεκλεγεί!