«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από τη Μάνδρα Αττικής, όπου παραβρέθηκε στην πρώτη κατεδάφιση για το 2020, αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή, την περασμένη εβδομάδα. Αναφορικά με την πυρόπληκτη περιοχή, στο Μάτι ο ίδιο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας ότι «θα μπει τάξη».

«Θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές. Σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμά μας είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνες. Έχω στείλει πριν από ένα μήνα περίπου, σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. 

Σε αυτά τα ζητήματα δε θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δε θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε αποστείλει επιστολή προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,5 εκατ. ευρώ. Απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.  

Ειδικότερα, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα -άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό- επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής: 

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361 

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377 

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας: 131 

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: 108 

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου: 81 

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 40 

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας: 10  

Σύνολο: 1.108  

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είχε επισκεφτεί την περιοχή–τον περασμένο Ιανουάριο- όπου δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και περαιτέρω στήριξη των πληγέντων. Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), τέθηκαν επί τάπητος τα αιτήματα των πολιτών, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση της υλοτόμησης και η κατεδάφιση κτισμάτων. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί έντεκα συμβάσεις για 250 κτίσματα.  Των εργολαβιών του υπουργείου είχαν προηγηθεί οι κατεδαφίσεις 125 κτιρίων από ιδιωτικές εταιρίες αδαπάνως για το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φροντίζει να έχει πάντα ενεργές συμβάσεις, για να καλύπτονται οι ανάγκες κατεδάφισης που τυχόν θα προκύψουν. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο εργολαβία για την υλοτόμηση των καμένων δέντρων, εκτός δασικών περιοχών, που δεν είχαν κοπεί σε προηγούμενες εργολαβίες, λόγω δυσκολιών πρόσβασης. Στόχος είναι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι, που πρέπει να έχει παραδοθεί το καλοκαίρι.