«Μας θυμούνται μόνο στα εθνικά θέματα. Έχουμε όμως και άλλες ανάγκες. Ιδιαίτερα ιατροφαρμακευτικές. Το Καστελλόριζο χρειάζεται ειδικευμένο γιατρό»!

Αυτό είναι το παράπονο του μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου που δέχτηκε μέσα στην πίεση των ημερών να συνομιλήσει με τη «Βραδυνή της Κυριακής». Σχετικά με το Μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζει ότι στη μικρή Μητρόπολή του δεν υπάρχει χώρος για κέντρο φιλοξενίας και επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί σημαντικός περιορισμός των εισροών μεταναστών.

Ερωτηθείς για την οικονομική κρίση και την πανδημία τονίζει ότι «η ανθρωπότητα κινδυνεύει ακόμη και από έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος δύναται να αφανίσει όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα, σε μία και μόνο στιγμή, ακόμα και αν αυτά είναι της προηγμένης επιστήμης και τεχνολογίας». Μόνο στη σχέση του με τον Θεό μπορεί ο άνθρωπος, κατά τον μητροπολίτη, «να αντιμετωπίσει τέτοιες δυνατές προκλήσεις και πάντοτε σε αγαπητική και όχι εγωιστική σχέση με το Θεό και τον συνάνθρωπό του»…

Γεννημένος στην Κω της Δωδεκανήσου ο μητροπολίτης Χρυσόστομος (κατά κόσμον Νικόλαος Πίτσης, είναι ένας υπερδραστήριος ιεράρχης, καθώς έχει να ανασυντάξει τη νεοσύστατη εκκλησιαστική επαρχία (ιδρύθηκε το 2018) από την αρχή. Υπάγεται εκκλησιαστικά απευθείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Είναι επικεφαλής μίας «πολυνησιακής» Μητρόπολης και αντιμετωπίζει όλα τα… «συνήθη» προβλήματα της νησιωτικής χώρας. Αδυναμία επικοινωνίας μέσω των θαλασσίων οδών σε κακοκαιρίες, υποστελέχωση της Μητρόπολής του και έλλειψη ιερέων.

Σεβασμιώτατε, είστε ο ποιμενάρχης μίας μικρής, σχετικά, Μητροπόλεως, που έχει, όμως, το ιστορικό και βαρύ προνόμιο να αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

«Αγαπητέ κ. Αλεξόπουλε, ιστορικό και βαρύ προνόμιο για όλους εμάς τους Δωδεκανησίους αποτελεί το γεγονός της απ’ αιώνων, αδιακόπου και απ’ ευθείας υπαγωγής μας υπό την σκέπη και προστασία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και υπό την πεπνυμένη Πατριαρχία του άγρυπνου Φύλακα των ιερών και οσίων της Πίστεώς μας, Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Από τον Φεβρουάριο του 2018 η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία μού ανέθεσε την Ποιμαντορία της νεοσυστάτου πολυνησιωτικής Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, που περιλαμβάνει και τας νήσους Χάλκη, Τήλο, Καστελλόριζο-Μεγίστη, διακτινώνεται δηλαδή σ’ όλο σχεδόν το Νότιο Αιγαίο Πέλαγος.

Ας μου επιτραπεί να πω ότι από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον επιδεικνύουμε προσωπικώς, και ως Ιερά Μητρόπολη, διά το ακριτικό μας Καστελλόριζο και τους ηρωικούς ακρίτας κατοίκους του με τις κατά μήνα ποιμαντικές επισκέψεις και τις επί τόπου διευθετήσεις των ζητημάτων, όπως είναι οι ανακαινίσεις των ιστορικών και αξιόλογων ιερών ναών και μονών, και κυρίως η απ’ ευθείας συναναστροφή μετά των αξιαγάπητων κατοίκων του νησιού, δια την κάλυψιν των πνευματικών τους αναγκών και την ενδυνάμωσίν των.

Ασφαλώς, η προτεραιότητα αυτή δεν σημαίνει ότι, κατ΄ουδένα τρόπο υποβαθμίζουμε την αξία και των άλλων νησιών μας, των οποίων οι ευλαβείς κάτοικοι είναι εξόχως σημαντικοί και αξιέπαινοι και οι ανάγκες αυτών είναι εξίσου σημαντικές και παράλληλες προς αυτές των Καστελλοριζίων».

Τους τελευταίους μήνες το Καστελλόριζο βρέθηκε στο επίκεντρο των Ελληνοτουρκικών. Πώς το βιώνετε αυτό ως ο επιχώριος μητροπολίτης;

«Και ως μητροπολίτης και ως Δωδεκανήσιος θέλω να δηλώσω ότι ουδέποτε είχαμε πρόβλημα με το σύνοικο μουσουλμανικό στοιχείο, τους αγαπητούς συμπολίτες μας, αλλά πάντοτε ζούσαμε αρμονικά και σε διαρκή συνεργασία, ακόμα και όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν σε κάποια έξαρση, γεγονός σύνηθες, άλλωστε, για την περιοχή μας. Ασφαλώς τα τελευταία γεγονότα υπερέβαλαν σε ένταση τα προηγούμενα, αλλά οι ακρίτες νιώθουμε ασφαλείς με την δυναμική παρουσία της ελληνικής Πολιτείας, αυτό, άλλωστε, διαπιστώσαμε και εφέτος κατά τους θερινούς μήνες και στην διάρκεια των γνωστών επεισοδίων. Το παράπονο που πάντοτε και δικαίως διατυπώνουν οι κάτοικοι του Καστελορίζου, είναι ότι ασχολούνται μαζί τους μόνο όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα που δυσφημούν τον τόπο τους και αποτρέπουν τους επισκέπτας να επισκεφθούν το νησί, ενώ σημαντικότερο ζήτημα και ανάγκη επιτακτική είναι η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και η μόνιμη παρουσία εκεί ειδικευμένου ιατρού».

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Σύμης και ποιο το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα;

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διαρκώς, οφείλονται κυρίως στην γεωγραφική θέση των τεσσάρων νησιών μας, δηλαδή η δυσκολία πρόσβασης σ’ αυτά, η προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση και, ασφαλώς, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια νεοσύστατη Ιερά Μητρόπολη με την έλλειψη των βασικών λειτουργικών υποδομών, του εμψύχου δυναμικού διά την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων. Προς τούτο εργαζόμαστε και προσπαθούμε».

Είσθε ευχαριστημένος από την διαχείριση του Μεταναστευτικού; Θα μπορούσε να γίνει κάτι επιπλέον για τα ακριτικά μας νησιά;

«Ως προς την διαχείριση του Μεταναστευτικού, το βέβαιον είναι ότι για τα μικρά μας νησιά δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας χώρου φιλοξενίας, παρατηρώ, δε, ότι τους τελευταίους μήνες, υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των μεταναστευτικών ροών».

Σεβασμιώτατε, ποια πρέπει να είναι τα εφόδια κάθε ανθρώπου για να αντιμετωπίσει την διπλή κρίση (Οικονομία, κορωνοϊός), οι οποίες πέρα από οικονομικές ή υγειονομικές είναι και πνευματικές;

«Η πανδημία του κορωνοϊού και η εξ αυτής κρίση της Οικονομίας, αποδεικνύουν για ακόμα άλλη μία φορά, ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει ακόμη και από έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος δύναται να αφανίσει όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα, σε μία και μόνο στιγμή, ακόμα και αν αυτά είναι της προηγμένης επιστήμης και τεχνολογίας. Ο άνθρωπος, μόνο με τις πνευματικές του δυνάμεις, που του παρέχει η σχέση του με τον Θεό, μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες δυνατές προκλήσεις και πάντοτε σε αγαπητική και όχι εγωιστική σχέση με το Θεό και τον συνάνθρωπό του. Αυτό δηλαδή που βιώνουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί στην Θεία Λειτουργία, «…ὁ και δυσίν και τρισίν συμφωνοῦσιν ἐπί τῷ ὀνόματί σου, τάς αἰτήσεις παρέχειν ἐπαγγειλάμενος» (Ευχή Θ. Λειτουργίας Ι. Χρυσοστόμου).