Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που επισκέφθηκε το Καστελόριζο όταν το «Όρουτς Ρέις» έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στέλνει το δικό του μήνυμα κατά της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι  οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειές της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου δοκιμάζουν τις αντοχές μας, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση από την Τουρκία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο. 

Κύριε Κεφαλογιάννη, η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται επικίνδυνα. Ποια είναι η θέση της Ευρώπης, που, δυστυχώς, δεν κάνει κάτι ουσιώδες για να κάμψει τις απειλές του Ερντογάν; Οι περίφημες κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ε.Ε. θα ενεργοποιηθούν ή θα παραμείνουν «λόγια του αέρα»; 

«Οι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και της Κύπρου δεν δοκιμάζουν μόνο τις δικές μας αντοχές. Δοκιμάζουν και τις αντοχές της Ευρώπης, που βλέπει ένα κράτος-ταραξία να απειλεί και να εκβιάζει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε περίπτωση αυτήν την προκλητικότητα την καταδικάζει απερίφραστα σε όλους τους τόνους και στέκεται αλληλέγγυα δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί σε ανώτατο επίπεδο τον Ιούνιο του 2019 και προσωποποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, είναι έτοιμες να εκτελεστούν. Ενώ το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είχε αναθέσει στο ύπατο εκπρόσωπο Γιοσέπ Μπορέλ, τον Ιούλιο, να ετοιμάσει επιπλέον κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Μέτρα που θα συζητηθούν σε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την τουρκική επιθετικότητα. Η τουρκική πολιτική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η Οικονομία της στηρίζεται στις σχέσεις της με την Ε.Ε. Μία διακοπή αυτών των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. θα σημάνει ένα τεράστιο πλήγμα για την τουρκική Οικονομία. Και ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά από το πρόσφατο παρελθόν, ότι η Ευρώπη ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται». 

Είστε ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και θα ήθελα να μου περιγράψετε τι σας μεταφέρουν οι ευρωβουλευτές άλλων χωρών σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη ΝΑ Μεσόγειο και τις απειλές της Τουρκίας για έρευνες εντός χωρικών υδάτων της Ελλάδας. 

«Θα ήθελα να σας μεταφέρω την τελευταία δήλωση για τη Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, που είναι ενδεικτική και αποτυπώνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη για τις τουρκικές προκλητικές και επιθετικές ενέργειες. Είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ: “Χαίρομαι που βλέπω ότι η Ελλάδα συνεργάστηκε με την Αίγυπτο, για να παράξει μια νόμιμη συμφωνία που ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας ενάντια στις τουρκικές προσπάθειες υπονόμευσης του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή”. 

Αλλά δεν είναι μόνο ο Βέμπερ που τάσσεται στο πλευρό της χώρας μας. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Έχουν απερίφραστα καταδικάσει την προκλητικότητα της Τουρκίας, τις επιθετικές της ενέργειες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». 

Φοβάστε, κ. Κεφαλογιάννη, θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλους μάς ανησυχεί έντονα η διαρκώς κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Έχω βαθιά, όμως, εμπιστοσύνη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα υπερασπίζονται πάντα την εθνική κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας». 

Βρίσκεστε στο Καστελόριζο και ήθελα να μου πείτε τι μήνυμα στέλνετε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ μακριά από την ελληνική επικράτεια. 

«Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο Καστελόριζο αισθάνθηκα βαθιά συγκίνηση και μεγάλη χαρά. Ήθελα από καιρό να πραγματοποιήσω αυτή τη συμβολική επίσκεψη τιμής στους ανθρώπους του Καστελόριζου. Συνάντησα τους κατοίκους, τους εθνοφύλακες, τους λιμενικούς, όλους αυτούς που κρατάνε ψηλά τη σημαία μας στην ανατολική εσχατιά της πατρίδας. Βρέθηκα δίπλα σε ανθρώπους αποφασισμένους. Ανθρώπους με ψυχή. Όλοι αυτοί που σήμερα βρίσκονται στο Καστελόριζο, είναι η εγγύηση για την Ελλάδα. Η ψυχή αυτών των ανθρώπων δίνει την απάντηση στην ερώτησή σας». 

Χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, μία προσέγγιση με την Τουρκία για ανάπτυξη διαλόγου σε διμερές επίπεδο για την οριοθέτηση ΑΟΖ; Ανάλογη συμφωνία σαν και αυτή της Αιγύπτου με την Ελλάδα και της Ιταλίας, πρέπει να γίνει και με την Κύπρο; 

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο θα ήταν μία απλή διαδικασία για τη διπλωματία και των δύο χωρών. Έχει ειπωθεί ότι θα ήταν το εύκολο βήμα να γίνει. Το πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η οριοθέτηση με την Ιταλία, που κωλυσιεργούσε εδώ και 43 χρόνια. Το δεύτερο βήμα, το δύσκολο, ήταν η οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Και η πρόσφατη Συμφωνία καταγράφεται ασφαλώς ως μία επιτυχία. Μία Συμφωνία μεταξύ δύο νόμιμων κρατών που ακυρώνει εν τοις πράγμασι το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και υιοθετεί πλήρως το άρθρο 121 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας – μία σύμβαση που υπογράφτηκε το 1982 και τέθηκε σε ισχύ το 1994, ενώ έχοντας υπογραφεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών αποτελεί, πλέον, εθιμικό Δίκαιο– αναγνωρίζοντας ΑΟΖ στα νησιά όπως και στις ηπειρωτικές ακτές. Το τρίτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η οριοθέτηση με την Αλβανία στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 2008, που ακυρώθηκε από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Και ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαι έτοιμος να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η πάγια ελληνική θέση σε σχέση με την Τουρκία είναι ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, άρα και της ΑΟΖ, μεταξύ των δύο χωρών. Η τουρκική πλευρά με τις προκλητικές της ενέργειες τόσο κατά της Ελλάδος όσο και κατά της Κύπρου δεν λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Λειτουργεί ως ένα κράτος-ταραξίας που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών και απειλεί ευθέως με τη συμπεριφορά της την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο. Όχι, όμως, υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Όχι με τη λογική της πολεμικής ισχύος. Ο διάλογος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας απαιτεί σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία δυστυχώς, τρανό παράδειγμα οι τελευταίες της ενέργειες με το “Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν παραβιάζει μόνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στέκεται απέναντι στη διεθνή νομιμότητα. Στέκεται απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο».