Συνεντεύξεις

Από τη «Βραδυνή της Κυριακής» - Μάκης Βορίδης: Ο Τσίπρας γνώριζε και ενέκρινε τις ενέργειες Παππά – Παπαγγελόπουλου

«Η Τουρκία είναι μία χώρα που χρησιμοποιεί πολεμική γλώσσα και επιδίωξή της είναι να αναγνωριστεί ως περιφερειακή δύναμη»

Από τη «Βραδυνή της Κυριακής» - Μάκης Βορίδης: Ο Τσίπρας γνώριζε και ενέκρινε τις ενέργειες Παππά – Παπαγγελόπουλου

Για έναν «επαίσχυντο παρακρατικό μηχανισμό», στον οποίο συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος επιδόθηκε σε μία απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων ενεργοποιώντας, παράλληλα, παραδικαστικά κυκλώματα για να στήσει δικογραφίες, κατηγορεί στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας όχι μόνο γνώριζε, αλλά και ενέκρινε τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου και του κ. Παππά, και προφανώς φέρει ακέραια την ευθύνη της λειτουργίας των παρακρατικών μηχανισμών».

Θεωρεί ότι η σκευωρία που επιχείρησε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, ενώ για τις εξηγήσεις Παππά τονίζει ότι «ο κ. Παππάς ψεύδεται εμφανώς, για να καλύψει τον κ. Παπαγγελόπουλο, και το μόνο που πετυχαίνει είναι να επιβαρύνει τη θέση τους». 

Εκτιμά, δε, ότι μετά τις αποκαλύψεις των συνομιλιών Παππά – Μιωνή, «προφανώς θα απαιτηθεί περαιτέρω έλεγχος και για τα νεότερα ζητήματα που ανακύπτουν». 

Σχετικά με τα εθνικά μας θέματα υποστηρίζει ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία «σε σημαντικά θέματα δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που η Τουρκία δεν σέβεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου». Και συμπληρώνει ότι «ο κ. Σαμαράς έχει απόλυτο δίκιο στη διατύπωσή του».

«Η Τουρκία είναι μία χώρα που χρησιμοποιεί πολεμική γλώσσα σε κάθε αναφορά που διατυπώνουν αξιωματούχοι της, και επιδίωξή της είναι να αναγνωριστεί ως περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», εξηγεί, ενώ σχετικά με το αν είναι μονόδρομος η προσφυγή στη Χάγη, προτάσσει «την αναγκαιότητα μίας σοβαρής προετοιμασίας επί των επίδικων ζητημάτων, καθώς και μίας προσεκτικής μελέτης των απαιτήσεων που θέτει το Δικαστήριο για αυστηρό καθορισμό των ζητημάτων που θα προσαχθούν στην κρίση».

«Η διαδικασία αυτή, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού το κάθε μέρος θα θέλει να υπαχθεί σε αυτήν μόνο αν είναι να κερδίσει», καταλήγει. 

Κύριε υπουργέ, ζούμε ένα δυσάρεστα οξυμμένο πολιτικό κλίμα μετά τις αποκαλύψεις των συνομιλιών Παππά – Μιωνή. Η κυβέρνηση και η Ν.Δ. μιλούν για «παρακράτος» και ο Αλέξης Τσίπρας για «βρώμικο 89». Έχουν βάση τέτοιοι παραλληλισμοί; Πώς στοιχειοθετείτε το «παρακράτος»;

«Είναι πλέον κάτι παραπάνω από σαφές ότι η σκευωρία που επιχείρησε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρευσε. Και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η σκευωρία αυτή βασίστηκε σε ένα πολυπλόκαμο κύκλωμα, έναν επαίσχυντο παρακρατικό μηχανισμό, στον οποίο συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιώντας διοικητικούς μηχανισμούς, όπως η Αστυνομία, χρησιμοποιούσαν προσκείμενα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να υπάρξει εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, επιχειρηματιών, εκδοτών και πολιτών, που δεν ήταν αρεστοί στο καθεστώς, χρησιμοποιώντας δημοσιογράφους οι οποίοι επιδόθηκαν σε μία απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων και μετά ενεργοποιούσαν παραδικαστικά κυκλώματα για να στήσουν δικογραφίες. Η διερεύνηση της αλήθειας και η κάθαρση του πολιτικού συστήματος, όπου αυτό απαιτείται, οφείλουν να συγκροτούν τα ιδεολογικά θεμέλια της Δημοκρατίας μας». 

Από το ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν διαφορετικά τις συνομιλίες λέγοντας ότι ο κ. Παππάς εννοούσε ότι στην τότε κυβέρνηση οι άνθρωποι που έβγαζαν λεφτά δεν ήταν ο Παπαγγελόπουλος, αλλά άνθρωποι που την προσέγγιζαν, όπως ο Μιωνής και ο Παπασταύρου. Τι απαντάτε; Γιατί, εκτιμάτε επιχειρούν τόσο πολύ να καλύψουν τον κ. Παπαγγελόπουλο;

«Ο κ. Παππάς ισχυρίζεται ότι το ηχητικό που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί προϊόν συρραφής και δεν αναφερόταν ούτε στον Παπαγγελόπουλο ούτε στη Μαρέβα Μητσοτάκη, και επιπλέον τα όσα είπε για τη συνομιλία με την κ. Τουλουπάκη δεν τα εννοούσε. Εφόσον, λοιπόν, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παππάς, ο κ. Μιωνής έχει προβεί σε συρραφή φράσεων, για ποιο λόγο δεν έχει κινηθεί ακόμα νομικά εναντίον του; Ο κ. Παππάς ψεύδεται εμφανώς, για να καλύψει τον κ. Παπαγγελόπουλο, και το μόνο που πετυχαίνει είναι να επιβαρύνει τη θέση τους».

Ως νομικός, με τα στοιχεία που είναι γνωστά θεωρείτε ότι υπάρχει βάση για να οδηγηθούν κάποιοι σε Ειδικό Δικαστήριο; Με ποιο τρόπο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση;

«Η Βουλή ήδη ερευνά, στο πλαίσιο της προκαταρτικής διαδικασίας, τον παρακρατικό μηχανισμό έτσι όπως δραστηριοποιήθηκε σε ορισμένες υποθέσεις. Προφανώς θα απαιτηθεί περαιτέρω έλεγχος και για τα νεότερα ζητήματα που ανακύπτουν».

Ο Τσίπρας θεωρείτε ότι γνώριζε; Γιατί πιστεύετε ότι δεν αποπέμπει τον κ. Παππά;

«Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο γνώριζε, αλλά και ενέκρινε τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου και του κ. Παππά, και προφανώς φέρει ακέραια την ευθύνη της λειτουργίας των παρακρατικών μηχανισμών. Το παραπάνω προκύπτει εύλογα από το γεγονός ότι ο ίδιος αποφάσισε να καλύψει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση επιφέροντας πολιτικό κόστος τόσο στον εαυτό του όσο και στην παράταξή του». 


Δείτε επίσης