Με τα κρούσματα διαρκώς να αυξάνονται, ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και επειδή το γενικότερο lockdown είναι πρακτικώς αδύνατο να υλοποιηθεί εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση σκέφτεται ως επόμενο μέτρο την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμη και σε ανοικτούς χώρους, και βέβαια τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, όπως ήδη συνέβη με τον Πόρο.

Ο κανόνας «μάσκα παντού» είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση που έχει γίνει από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Ο πρωθυπουργός δείχνει να το σκέφτεται και πιθανότατα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Έτσι, αφού πολλοί Έλληνες δείχνουν να αμελούν τη χρήση της μάσκας, ακόμη και σε κλειστούς χώρους, θα υποχρεωθούν, υπό την απειλή προστίμου δυστυχώς, να τη φέρουν παντού, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

Προσώρας, ο ένας μετά τον άλλο οι λοιμωξιολόγοι έχουν αρχίσει να συστήνουν τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους –ειδικά στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να κρατηθούν οι αποστάσεις–, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «η μάσκα πρέπει να γίνει, πια, μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας».

Ακόμη ένα μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, και ειδικά αν αρχίσουν να γεμίζουν πάλι οι ΜΕΘ, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών άνω των 65 ετών και επαναφορά γι’ αυτούς του SMS. Και αυτό το μέτρο όμως, είναι πρακτικά δύσκολο να υλοποιηθεί σε αυτή την περίοδο που πολλοί βρίσκονται σε διακοπές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τι προβλέπουν τα τοπικά lockdown

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις μάσκες, όπου παρατηρείται διασπορά θα ανακοινώνονται μέτρα όπως στον Πόρο, δηλαδή:

*Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ. 

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. 

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Το τελευταίο διάστημα έχει πέσει δραματικά ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ουδείς είναι άτρωτος στον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τους διοικητικές των νοσοκομείων, έστειλε μήνυμα στους νέους ανθρώπους ότι δεν είναι άτρωτοι.