Πολιτική

Από τη «Βραδυνή της Κυριακής»: Μερική αποστρατικοποίηση ζήτησε ο Πομπέο

Η ελληνική πλευρά άκουσε με επιφύλαξη την πρόταση Πομπέο και δεν δεσμεύθηκε, αφού, όπως τονίστηκε, η Τουρκία έχει αποδείξει στο παρελθόν, ότι δεν σέβεται ιδιαίτερα τις συμφωνίες

ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑ. ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÊÁÉ ÔÏÕ ÕÐÅÎ ÔÙÍ ÇÐÁ Ì. ÐÏÌÐÅÏ ÓÔÇÍ ÓÔÑÁÔÉÙÔÉÙÔÉÊÇ ÂÁÓÇ ÔÇÓ ÓÏÕÄÁÓ(EUROKINISSI/ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ)

Ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. ζήτησε την απομάκρυνση του βαρέος οπλισμού από τα ελληνικά νησιά, και σε αντάλλαγμα οι Τούρκοι θα αποσύρουν στο εσωτερικό της χώρας τους την «Στρατιά του Αιγαίου». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν τουρκική επίθεση και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί «δίκαιος συμβιβασμός» για τον υποθαλάσσιο πλούτο.

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Τη δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν για τη «μη επίθεση» από την πλευρά της Τουρκίας στην Ελλάδα, παρείχε ο Μάικλ Πομπέο στην ελληνική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για την -έστω μερική- αποστρατικοποίηση των νησιών από την πλευρά της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, ανέφερε ότι από την πλευρά της η Τουρκία θα αποσύρει την 4η Στρατιά του Αιγαίου σε βάθος τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της χώρας εάν αποσυρθούν ελληνικά στρατεύματα και βαρύς οπλισμός από τα νησιά, ενώ είπε ακόμη ότι με την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στη Σούδα, η τήρηση της δέσμευσης για μη επίθεση από την Τουρκία θα είναι πιο πειστική, αφού η αμερικανική δύναμη θα λειτουργεί αποτρεπτικά δίκην «εγγυητή».

Άλλωστε, οι ΗΠΑ θα διαθέτουν σε λίγους μήνες τρεις ναυστάθμους στη χώρα μας. Ο δεύτερος που φτιάχνεται στην Κρήτη, και ο τρίτος στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να ελέγχει απόλυτα την περιοχή.

Η ελληνική πλευρά άκουσε με επιφύλαξη την πρόταση Πομπέο και δεν δεσμεύθηκε, αφού, όπως τονίστηκε, η Τουρκία έχει αποδείξει στο παρελθόν, ότι δεν σέβεται ιδιαίτερα τις συμφωνίες. Ειδικά αυτές που δεν έχουν αποτυπωθεί σε κείμενα ώστε να αποκτήσουν νομική ισχύ…

Επίσης, ο Πομπέο φέρεται να επισήμανε ότι και η Αθήνα πρέπει να κάνει κάποια βήματα πίσω και να αποδεχθεί διάλογο με τους Τούρκους, ο οποίος θα οδηγήσει σε έναν «δίκαιο συμβιβασμό στην εκμετάλλευση του ορυκτού υποθαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται να ξεκαθάρισε στην ελληνική κυβέρνηση πως η βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ στην περιοχή είναι πρωτίστως η αναχαίτιση της διείσδυσης της Ρωσίας και δευτερευόντως η αντιμετώπιση και ανακοπή της βουλιμίας της Κίνας, και η σταθερότητα προς τούτο είναι απαραίτητη.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να μην είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το πρόβλημα είναι η κοινή γνώμη. Το μείζον πρόβλημα θα είναι οι αντιδράσεις των νησιωτών, καθώς και η αντίδραση του πολιτικού σκηνικού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και ανώτερων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Για την ώρα, μία μερική απόσυρση οπλικών συστημάτων θεωρείται εφικτή, ενώ στις τάξεις των διπλωματών υπάρχει μία -μικρή ακόμη- ομάδα που θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η οριστική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με εκατέρωθεν συμβιβασμούς, ενίοτε οδυνηρούς αλλά απαραίτητους.

Κορυφαίος διπλωμάτης ανέφερε στη «Βραδυνή της Κυριακής» πως «εάν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει απειλή από απέναντι, και εάν υπάρξει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, τότε δεν θα υπάρχει καμία απειλή, και η προτεραιότητα των δύο χωρών θα είναι η οικονομική ευημερία».

Για να είμαστε ακριβείς όμως, πρέπει να πούμε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων διπλωματών είναι κάθετα αντίθετη σε ένα ενδεχόμενο αποστρατικοποίησης νησιών. Όπως και οι στρατιωτικοί στο σύνολό τους…

Πάντως, θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά νέα αξιολόγηση των ελληνοτουρκικών εξελίξεων, από σήμερα, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η σύνοδος Κορυφής, θα εξεταστούν οι τουρκικές αντιδράσεις, και θα βγουν οριστικά συμπεράσματα.

Δείτε επίσης