Νέο χρονοδιάγραμμα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους έχουν συσσωρεύσει χρέη την περίοδο της πανδημίας για να τα αποπληρώσουν. Έτσι, με νέα απόφαση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήττονται, όσοι νοικιάζουν φοιτητική κατοικία, καθώς και οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, μπορούν να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία έως το τέλος Οκτωβρίου. Το πρώτο πακέτο φόρων και δόσεων ρυθμίσεων που «πάγωσαν» έως το τέλος Αυγούστου, αφορούσε στις υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου. Εν συνεχεία, αποφασίστηκε η αναστολή έως το τέλος Σεπτεμβρίουμ των σχετικών υποχρεώσεων του Μαΐουμ και με νέα Απόφαση «παγώνουν» έως 31 Οκτωβρίου, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και δόσεις ρυθμίσεων του Ιουνίου.  

Ποιοι ωφελούνται από τη νέα Απόφαση: 

  • Μισθωτοί στις επιχειρήσεις με ΚΑΔ που πλήττεται.  
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν κύρια κατοικία, τουλάχιστον σε έναν από τους μισθωτούς στις πληττόμενες επιχειρήσεις.  
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητο για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνων εξαρτώμενων μελών, τα οποία φοιτούν σε ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας υπάγεται στους μισθωτούς πληττόμενων επιχειρήσεων.  

Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής, ενώ με διάταξη που έρχεται στη Βουλή, όλες αυτές οι «παγωμένες» υποχρεώσεις θα μπορούν να εξοφληθούν σε 12 δόσεις άτοκα ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2-2,5%, από τον Ιανουάριο του 2021.  

Ελεγχόμενη πτώση στα έσοδα 

Ενθαρρυντικά σημάδια των ηλεκτρονικών πληρωμών στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου   

Οι εισπράξεις φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,068 δισ., παρουσιάζοντας, έτσι, υστέρηση 1,143 δισ. ευρώ ή 33,5% σε σχέση με τον αρχικό στόχο, και όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία το κίνητρο της έκπτωσης 25% για τις εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ τον Απρίλιο, επιβάρυνε το Μάιο. Υπό κανονικές συνθήκες ο ΦΠΑ θα πληρωνόταν σε δύο δόσεις, μία τον Απρίλιο και μία το Μάιο, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις αξιοποίησαν την έκπτωση του 25% και κατέβαλαν όλο το ποσό τον Απρίλιο. Υπολογίζεται ότι αυτή η έκπτωση ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ που επηρεάστηκε είναι πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Συμπέρασμα; Ωφελήθηκαν οι επιχειρήσεις, περιορίστηκαν δραστικά οι απώλειες εσόδων τον Απρίλιο (γύρω στο 17%), αλλά ο Μάιος  έπεσε.   

Συγκρατημένη αισιοδοξία επιτρέπουν τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές στη διάρκεια των δέκα ημερών του Ιουνίου. Αν και η γενική κατανάλωση είναι μικρότερη από το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οι συναλλαγές με κάρτες, άρα και ο αντίστοιχος τζίρος, εμφανίζουν αύξηση έως και 160% σε σχέση με πέρσι. Λογιστές, πρωτογενής τομέας, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, συνεργεία αυτοκινήτων, υλικά οικοδομής, γιατροί και οδοντίατροι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ αντιθέτως η ένδυση – υπόδηση εξακολουθεί να περνάει δύσκολες ημέρες.   

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, τουλάχιστον έως την ταμειακή διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης, επιτρέπουν οι αναμενόμενες ροές εσόδων από το ΠΔΕ, ενώ η άντληση των 3 δισ. ευρώ από το 10ετές και οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων επιτρέπουν τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι δανειακές υποχρεώσεις (χρεολύσια), και οι πάγιες ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, συντάξεις), και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων – νοικοκυριών.   

AKINHTA 

Μεταβίβαση με… γράμμα ή με e-mail  

Μεταβιβάσεις ακινήτων μέσα σε τρεις ημέρες δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μετά το «πείραμα» της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των φορολογουμένων λόγω πανδημίας, φαίνεται να αξιοποιεί την «εμπειρία» προς όφελος αυτών.  

Κάθε είδους αιτήσεις ή δηλώσεις σχετικά με τα ακίνητα θα στέλνονται με συστημένες επιστολές μέσω ταχυδρομείου με Courier ή μέσω e-mail στις εφορίες και οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα διεκπεραιώνουν το φάκελο, εφόσον είναι πλήρης, μέσα σε τρεις ημέρες.  Στη συνέχεια, με μήνυμα μέσω taxisnet οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται ότι η υπόθεσή τους… τελείωσε.  

Απόφαση την οποία υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία δήλωσης ακινήτου στην Εφορία φιλοδοξώντας να βάλει τέλος σε ουρές και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση στην οποία έχουν καταλήξει στην ΑΑΔΕ, και η οποία θα εφαρμοστεί μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, περιλαμβάνει τα εξής:   

1.      Οι κάθε είδους αιτήσεις ή δηλώσεις μπορούν να αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου (συστημένο), courier ή e-mail, καθώς και να κατατίθενται στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ. Για την υποβολή των αιτήσεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης του gov.gr.  

2.      Σε περίπτωση ηλεκτρονικής αποστολής αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα (auto-reply), το οποίο αποτελεί αποδεικτικό παραλαβής της δήλωσης ή αίτησης. Σε περίπτωση αποστολής μέσω ταχυδρομείου ή courier, αποδεικτικό παραλαβής αποτελεί το αντίστοιχο αποδεικτικό αποστολής από το ταχυδρομείο ή την εταιρία courier.  

3.      Εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, οι δηλώσεις και αιτήσεις διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά εντός τριών εργάσιμων ημερών.  

4.      Με την ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης ο πολίτης ενημερώνεται με μήνυμα στο TAXISnet, όπου αναρτάται και το επίσημο αντίγραφο της δήλωσης ή του πιστοποιητικού, που αιτείται.  

5.      Δεν χρειάζεται καμία επίσκεψη στη ΔΟΥ για τη διεκπεραίωση της αίτησης.  

6.      Εντός 60 ημερών από τη διεκπεραίωση των δηλώσεων γίνεται επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου με την κείμενη νομοθεσία. Αν διαπιστωθούν σφάλματα αποστέλλεται πρόσκληση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης. Αν ο πολίτης δεν ανταποκριθεί εντός των προθεσμιών, εκδίδεται εντολή ελέγχου, ο οποίος και διενεργείται υποχρεωτικά.  

Στην ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι με αυτή τη λύση οι πολίτες και οι συμβολαιογράφοι θα εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα και με διαφάνεια, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά στις εφορίες, οι οποίες είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες με τα κάθε είδους αιτήματα εξυπηρέτησης των πολιτών, που συσσωρεύτηκαν από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού.  

Το πείραμα της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των φορολογουμένων κρίνεται ήδη πετυχημένο. Πληροφορίες αναφέρουν πως από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη Μαΐου, οι εφορίες της χώρας δέχθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο αιτήματα εξυπηρέτησης μέσω μέιλ και τηλεφώνου και ανταποκρίθηκαν σε 850.000.   

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες Πληροφορικής της ΑΑΔΕ επισπεύδουν την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, η οποία ανεστάλη στα τέλη του 2019, λόγω του αιτήματος των συμβολαιογράφων, που ζήτησαν χρόνο προσαρμογής και εκπαίδευσης στο νέο σύστημα δηλώσεων. Στόχος είναι μέσα στο 2020 να έχει γίνει ψηφιακή, τουλάχιστον, η δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που αποτελεί και το μεγαλύτερο όγκο των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.