Έχουν πραγματοποιηθεί 12.974 έλεγχοι από την αρχή της πανδημίας, έχουν διαπιστωθεί 825 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο ο υφυπουργός Εμπορίου.

Παράλληλα, μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» τονίζει ότι «…αποκλείεται κάθε πιθανότητα ενός γενικού lockdown, όχι όμως και οι τοπικές παρεμβάσεις όπου απαιτηθεί κάτι τέτοιο».

Κύριε υφυπουργέ, πείτε μας για το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και γιατί μέχρι στιγμής δεν υπήρχε μια τέτοια διαδικασία.

«Το τοπίο των ελεγκτικών μηχανισμών έχει σημεία αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων που δημιουργούν και “τυφλά” σημεία στους ελέγχους. Η παράλληλη λειτουργία της Διεύθυνσης Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΥΚΕΑΑΠ είχε προκαλέσει συχνά προβληματισμό ως προς τις αρμοδιότητες των Οργάνων αυτών. Τόσο η Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων όσο και το ΣΥΚΕΑΑΠ συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια ελέγχου. Η παράλληλη λειτουργία τους ανέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας ενιαίας δομής που θα συγκεντρώνει τα βέλτιστα στοιχεία των προηγούμενων δομών αλλά και την εμπειρία των στελεχών που θα συνεχίσουν να αποτελούν τον ελεγκτικό βραχίονα. Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) θα έχει ως βασικό της έργο τη διενέργεια ελέγχων κατά τη διακίνηση των προϊόντων, την προστασία των καταναλωτών και εν γένει της εσωτερικής αγοράς, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της ίδιας της επιχειρηματικότητας, την προστασία των εμπορικών σημάτων και, φυσικά, την αύξηση των δημοσίων εσόδων λόγω όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, εκσυγχρονίζουμε το μηχανισμό και στην υπό δημιουργία νέα δομή θα λειτουργεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, οι επιχειρήσεις της οποίας θα αποσκοπούν στη δημιουργία αρχείου δράσεων, από την επεξεργασία του οποίου θα εξάγονται χρήσιμα δεδομένα».

Τι ποινές προβλέπει ο νόμος για εκείνους που εμφανίζονται παραβατικοί στο εμπόριο;

«Οι ποινές και τα επιβληθέντα διοικητικά πρόστιμα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της παράβασης. Όπως αντιλαμβάνεστε, σκοπός μας δεν είναι η αθρόα επιβολή προστίμων, αλλά ο σεβασμός των νόμων, των καταναλωτών, και των ίδιων των επιχειρηματιών που από τη μία σέβονται τους κανόνες και τους νόμους, και από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό “συναδέλφων” τους που παρανομούν».

Αναμφίβολα υπάρχει νέα έξαρση στον κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα, ποια είναι τα αποτελέσματα ελέγχων και τι πρόστιμα έχουν επιδοθεί σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα νόμιμα;

«Η έξαρση δεν θεωρείται μεγάλη, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, γιατί κύριο μέλημά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Η κατάσταση στη χώρα μας κρίνεται ελεγχόμενη και είναι χρέος όλων μας να τη διατηρήσουμε σε αυτό το επίπεδο. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τις 14 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν 12.974 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 825 παραβάσεις κάθε είδους και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του 1 εκατ. €».

Στην περίπτωση που η έξαρση του κορωνοϊού ενταθεί, πιστεύετε ότι από φθινόπωρο ή και νωρίτερα ακόμη, θα χρειαστεί να υπάρξει lockdown;

«Είναι αλήθεια ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και του lockdown κινηθήκαμε με ταχύτητα και προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αυτήν την επιτυχία της κυβέρνησης ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει. Απεναντίας, αναγνωρίζεται και από άλλες χώρες τις οποίες χτύπησε ο ιός. Συμφωνούμε όλοι ότι η λήψη μέτρων είναι μία δυναμική κατάσταση, εξαρτάται από την καθημερινή αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων. Δίνουμε μία μάχη με έναν απολύτως απρόβλεπτο εχθρό, και σε τέτοιες μάχες αναπροσαρμόζεις την ούτως ή άλλως δυναμική σου στρατηγική ανάλογα και με τις κινήσεις του εχθρού. Παράλληλα, πρέπει να παραμένει σταθερός ο στόχος σου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και η σταδιακή επανεκκίνηση της Οικονομίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, αποκλείεται κάθε πιθανότητα ενός γενικού lockdown, όχι όμως και οι τοπικές παρεμβάσεις όπου απαιτηθεί κάτι τέτοιο. Έχουμε αναπτύξει, πλέον, ιδιαιτέρως “έξυπνους” αλγόριθμους που μας βοηθούν στην τάχιστη λήψη αποφάσεων κάθε φορά που χρειάζεται».

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν είχατε λάβει εγκαίρως μέτρα, με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να μπουν στο φάσμα της ανεργίας και πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

«Τα μέτρα που λάβαμε για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου και ταχύτατου κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η χώρα μας αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση διεθνώς, οπότε η αποτελεσματικότητα στους χειρισμούς μας κρίνεται τόσο από τους αριθμούς όσο και από το επίπεδο συμμόρφωσης των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν. Η πλειονότητα των ενισχύσεων και των κινήτρων που προσφέραμε στις επιχειρήσεις είχαν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Με το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που αποτελεί μία παρέμβαση στην αγορά εργασίας, παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αναδιάταξη του προσωπικού, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι εργαζόμενοι δε θα έχουν ουσιαστική μείωση των απολαβών τους».

Αν χρειαστεί, θα επαναλάβετε τη δέσμη οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία;

«Δημιουργήσαμε ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, και από τον Απρίλιο έχουμε θεσπίσει τέσσερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων: εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια επιχειρήσεων, επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης, και ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών. Η οικονομική ενίσχυση των συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων δεν σταμάτησε ποτέ. Σε πολλούς κλάδους, μάλιστα, που πλήττονται ακόμα, όπως η Εστίαση και ο Τουρισμός, τα μέτρα ενίσχυσης έχουν πάρει παράταση. Πρόσφατα, η Επιτροπή ενέκρινε τροποποιήσεις προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ, από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού. Πρόκειται για κονδύλια πολιτικής συνοχής που θα χρηματοδοτήσουν μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία”».

Χρειάζεται η κυβέρνηση κάποιο «lifting»; Ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει, κατά την άποψή σας, σε διορθωτικές κινήσεις, το έχει ανάγκη η κυβέρνηση ένα χρόνο μετά τις εκλογές;

«Όπως γνωρίζετε, μπορεί η λειτουργία της κυβέρνησης να αποτελεί την πλέον συλλογική διαδικασία ευθύνης στις σύγχρονες δημοκρατίες, αλλά η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστική ευθύνη και προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο ίδιος θα αποφασίσει το αν χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πότε πρέπει να γίνουν και σε ποιο εύρος. Και ευθύνη όλων, φυσικά, είναι να στηρίξουμε αυτές τις αποφάσεις για το καλό της πατρίδας μας, της οποίας η μόνη πορεία που της αξίζει είναι προς τα μπρος».