Της Ειρήνης Μπέλλα

«Θα ήταν ανοησία να μην ανησυχούμε», αναφέρει στη συνέντευξή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» σχολιάζοντας τις εικόνες ακραίου συνωστισμού που είδαμε τις τελευταίες ημέρες σε κάποιες περιπτώσεις.

Για αυτές τις εξαιρέσεις ο κ. Παπαθανάσης εξηγεί ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης, ώστε να επιβάλουν όσα προβλέπει η νομοθεσία, τόσο σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων όσο και προστίμων».  Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το να «αναγκαστεί» κάποιος να υιοθετήσει έναν συγκεκριμένο κώδικα ιδιωτικής αλλά και κοινωνικής συμπεριφοράς -ακόμα και όταν διασκεδάζει-  μπορεί να είναι πιο απλό από όσο το φανταζόμαστε». 

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπως όλοι πληροφορηθήκαμε, υπήρξε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων; Και με δεδομένες τις εικόνες του ακραίου συνωστισμού που είδαμε, τι είναι αυτό που σας ανησυχεί; 

«Οι εικόνες που όλοι είδαμε ήταν πράγματι ανησυχητικές. Αλλά θα πρέπει  να αναφερθεί ότι αντιμετωπίσαμε άμεσα την κατάσταση, και ως οργανωμένο κράτος εφαρμόσαμε αμέσως το νόμο και όλες τις σχετικές διατάξεις που προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που πρέπει να είναι απολύτως κατανοητό σε όλους μας είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών τήρησε υποδειγματική στάση αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας, έτσι όπως εκπονήθηκαν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες υπό την επίβλεψη και την αυστηρή καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων. Θα ήταν ανοησία να μην ανησυχούμε. Και είναι προφανές, από την πρώτη ημέρα των ανακοινώσεων για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση που ζούμε,  ότι η κυβέρνησή μας μετατρέπει την ανησυχία σε υπευθυνότητα και ώριμη στάση, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Δεν είναι τυχαίες οι θετικές αναφορές των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης του εξωτερικού σε όσα, ανέλπιστα, για ορισμένους, έχει πετύχει η χώρα μας κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής αυτής πανδημίας». 

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επανεκκίνησης. Στα  κέντρα διασκέδασης θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Σε ανθρώπους που έρχονται για τουρισμό  και που θέλουν να διασκεδάσουν, πόσο εύκολο είναι οι ιδιοκτήτες να υποχρεώνουν τους πελάτες τους να τηρούν τους  κανόνες; 

«Είναι μια διαδικασία ομολογουμένως διαφορετική από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Είπαμε, και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε, ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο, όπως και το επόμενο δεν θα είναι ίδιο με το φετινό. Αν σκεφτούμε ότι, ούτως ή άλλως, η ζωή μας και η καθημερινότητα δεν είναι ευθεία γραμμή, ας δούμε όλη αυτήν την περιπέτεια ως μία εξαιρετικά αναγκαία… παράκαμψη. Από την οποία εξαρτάται τόσο η δική μας υγεία όσο και η υγεία των αγαπημένων μας ανθρώπων και των συνανθρώπων μας γενικότερα. Κατά την άποψή μας,  το να “αναγκαστεί” κάποιος να υιοθετήσει έναν συγκεκριμένο –σύμφωνα με ορισμένους κανόνες- κώδικα ιδιωτικής αλλά και κοινωνικής συμπεριφοράς –ακόμα και όταν διασκεδάζει-  μπορεί να είναι πιο απλό από όσο το φανταζόμαστε. Αρκεί να έχει συγκεκριμένο παράδειγμα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, να “πείθεται” ότι το να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας είναι ο νορμάλ και άρα πιο αποδεκτός τρόπος συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια υποχρέωση, για την οποία, από ό,τι δείχνει η μέχρι στιγμής καθημερινότητα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιδεικνύει υποδειγματική συνέπεια και ωριμότητα. Φυσικά και υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, για αυτό και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης, ώστε να επιβάλουν όσα προβλέπει η νομοθεσία, τόσο σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων όσο και προστίμων».    

Έχετε εξαγγείλει ότι θα διεξάγονται με αυστηρούς κανόνες τα πανηγύρια στα χωριά. Στην πράξη πιστεύετε ότι θα ισχύσει; 

«Πιστεύουμε ότι όλοι θα επιδείξουν το επίπεδο της κοινωνικής ευθύνης που θα προστατεύει τη Δημόσια Υγεία. Οι ίδιοι οι επισκέπτες και οι πολίτες των περιοχών όπου θα λάβουν χώρα τέτοιες διοργανώσεις θα πρέπει να απαιτούν με ήπιο τρόπο να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς θα πρέπει να ξέρουν ότι αφορούν στη δική τους υγεία, στη δική τους ζωή. Ο κορωνοϊός και η πανδημία δεν αφορούν σε κάποια άλλα μέρη του κόσμου, μακριά από εμάς. Είναι εδώ, δίπλα μας ακόμα. Δεν έχουν φύγει. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ακόμα και αν πρόκειται για πανηγύρια». 

Πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι κλάδοι της εστίασης, των νυχτερινών κέντρων, των καταστημάτων, του εμπορίου, για να ανακάμψουν; 

«Αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Θέλουμε να αισιοδοξούμε ότι βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αποδρομής του φαινομένου, το οποίο συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Τα βήματά μας είναι πολύ προσεκτικά και συντονίζονται πάντα με όσα προβλέπονται στα ανάλογα στάδια επανεκκίνησης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επαγγελματικός κλάδος που να μη μετράει τις πληγές του από τον κορωνοϊό. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση φροντίζει και λαμβάνει μέτρα στήριξης, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας αντοχών. Επιδίωξή μας είναι να βοηθήσουμε την Οικονομία και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να ξαναβρούν το βηματισμό τους προς την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια, ώστε η ελληνική Οικονομία να μπει σε τροχιά θετικής μεταμόρφωσης. 

Με την καλή πρόθεση, τη συνεργασία και τη συνεννόηση θα τα καταφέρουμε σε όλους τους τομείς όπου σχεδιάζουμε να δώσουμε τις μάχες μας από τις οποίες θα βγούμε νικητές.  Αυτό που θα πρέπει να είναι κοινή γνώση είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση βαδίζει με πολύ συγκεκριμένα και προσεκτικά βήματα. Μέχρι στιγμής, και αυτό αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, η Ελλάδα έχει κερδίσει τη μεγαλύτερη μάχη από όλες. Αυτή που έχει σχέση με την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ζωής των ανθρώπων. Οι επιλογές που έχουν γίνει, πάντα υπό τις οδηγίες των ειδικών, έχουν αποδειχτεί σωτηρίες. Σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλες χώρες όπου οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές συνεχίζουν να καταγράφουν τραγικά ποσοστά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μάχη που πρέπει να δώσουμε τώρα. Αμέσως μετά μας περιμένει το μέλλον».