Να παραμείνει στο τραπέζι ένας ολοκληρωμένος κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ώστε να ενεργοποιηθεί, αν και όποτε χρειαστεί, είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός.

Μάλιστα. ο κ. Ρωμανός εστιάζει στη επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο επισημαίνοντας πόσο συμβολικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα έχει αυτή.

«Έρχεται σε μια στιγμή που η στήριξη των ΗΠΑ είναι πιο ξεκάθαρη, πιο δυναμική και πιο έμπρακτη από ποτέ», τονίζει και συμπληρώνει:

«Τα μηνύματα που στέλνει η επίσκεψη Πομπέο για την στήριξη των εθνικών μας θέσεων είναι πολύ ξεκάθαρα και σημαντικά, προσθέτοντας επιπλέον διπλωματικό κεφάλαιο που είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολύτιμο για τη χώρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία».

Τα κρούσματα στην Αττική έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Είμαστε κοντά σε ένα λοκ ντάουν ; Υπάρχει περίπτωση για τοπικά λοκ ντάουν στην Αττική και πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό να ισχύσει; Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν μια λύση;

«Δεν υπάρχει ζήτημα οριζόντιου λοκ ντάουν. Αυτή η συζήτηση και η παραφιλολογία δεν προσφέρει τίποτα! Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί. Αν όλη την ενέργεια που βάζουν οι πάντες στο να ανακαλύπτουν και να διακινούν υποθετικά σενάρια τη βάζαμε στο να τηρούμε τα απλά μέτρα προστασίας που όλοι ξέρουμε, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Γιατί, για να μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, πρέπει να θυμόμαστε ότι παραμένουμε πολύ καλύτερα από τις άλλες χώρες. Είμαστε 3 φορές καλύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στα κρούσματα και 4 φορές καλύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στους θανάτους. Είμαστε σταθερά στις χαμηλότερες θέσεις, παρά τη νέα έξαρση που παρατηρείται διεθνώς».

Ανακοινώθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Ποια είναι η ατζέντα αυτών των επαφών; Γιατί από την Άγκυρα και τον κ. Ερντογάν υπάρχει ο υπαινιγμός ότι θα αφορούν και άλλα θέματα εκτός των θαλάσσιων ζωνών.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις, ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε σταθερά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η πολυεπίπεδη πίεση που ασκήθηκε στην Τουρκία και ο διπλωματικός μαραθώνιος των τελευταίων μηνών, τελικά απέδωσε. Οι πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης είναι θετικές. Απο εκεί και πέρα, μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών θα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξαναπιάνουμε, δηλαδή, το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε το 2016, αλλά όντας σήμερα σε πολύ καλύτερο σημείο: με υπογεγραμμένες συμφωνίες ΑΟΖ με γείτονες χώρες και με διεθνή αναγνώριση ως παράγοντας σταθερότητας και προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή».

Η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής στις 1 και 2 Οκτωβρίου;

«Το ότι μετά από μεγάλο διάστημα κλιμάκωσης γινόμαστε μάρτυρες ενδείξεων αποκλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα άρει την πίεση στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά με δεδομένη την επιμονή των Τούρκων στις προκλήσεις σχετικά με την Κύπρο. Στόχος μας είναι να παραμείνει στο τραπέζι ένας ολοκληρωμένος κατάλογος κυρώσεων ώστε να ενεργοποιηθεί αν και όποτε χρειαστεί».

Τι θα προσθέσει η επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά;

«Τόσο ο συμβολικός, όσο και ο ουσιαστικός χαρακτήρας της επίσκεψης Πομπέο είναι πολύ σημαντικός. Και, κυρίως, μεγάλη αξία έχει η στιγμή που επιλέγεται για αυτή την επίσκεψη και τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Πομπέο.

Έρχεται σε μια στιγμή που η στήριξη των ΗΠΑ είναι πιο ξεκάθαρη, πιο δυναμική και πιο έμπρακτη από ποτέ. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να μην προκαταλάβω όλα όσα θα δούμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, καθώς θεωρώ ότι δικαίως το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει πολύ και με πολύ θετικό πρόσημο για τη διεθνή θέση της χώρας στη γεωπολιτική και διπλωματική σκακιέρα, τις επόμενες ημέρες.

Τα μηνύματα που στέλνει η επίσκεψη Πομπέο για την στήριξη των εθνικών μας θέσεων είναι πολύ ξεκάθαρα και σημαντικά, προσθέτοντας επιπλέον διπλωματικό κεφάλαιο, που είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολύτιμο για τη χώρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία».

O ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούν την Ν.Δ. ότι δεν κράτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις, τώρα που είναι κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

«Ποιος το λέει; Ο κ. Τσίπρας; Που δεν τολμάει να “αδειάσει” την Τζάκρη; Την οποία, όμως, “αδειάζει” ο μισός ΣΥΡΙΖΑ; Την κεντρική γραμμή (και τον πρόεδρο) του οποίου “αδειάζει” ο Τσακαλώτος, για να τον “αδειάσει” με τη σειρά του ο Πολάκης;

Είναι τόσο εύκολο να κρίνει κανείς την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του κ. Τσίπρα και του ψηφιδωτού συνιστωσών που θεωρείται “κόμμα” του, που μάλλον περιττεύει οποιαδήποτε απάντηση στα όσα υποστηρίζουν! Εξάλλου, αύριο, με την ίδια ευκολία, με το ίδιο θράσος και με την ίδια χυδαιότητα των fake news, θα υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα, όπως και χθες!»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι το κόμμα της Ν.Δ. και η κυβέρνηση θα έχουν διακριτή σχέση. Ένα χρόνο μετά, ισχύει; Θέτετε κριτική απέναντι σε όσα μπορεί να θεωρείτε κακώς κείμενα της κυβέρνησης;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ο μεγαλύτερος κομματικός οργανισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Είναι το κόμμα στο οποίο επενδύουν τις ελπίδες τους και τις προσδοκίες τους για το αύριο σταθερά πολλές γενιές Ελλήνων. Είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα της πατρίδας μας.

Το κόμμα που ακούει, διαμορφώνει τις πολιτικές του αύριο και κάνει τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Σήμερα με τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση και την αβεβαιότητα που συνδέεται με τις πρωτόγνωρες κρίσεις που αντιμετωπίζει, ο διακριτός ρόλος του κόμματος καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Όλοι εμείς που υπηρετούμε το κόμμα έχουμε χρέος να ακούμε τις αγωνίες, τις προτάσεις, την κριτική του απλού νεοδημοκράτη και να τις μετουσιώνουμε σε δημιουργικές προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους.

Σε προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων που δοκιμάζονται από τις πολλαπλές κρίσεις. Παράλληλα, είναι χρέος μας να ενημερώνουμε τους πολίτες, να εξηγούμε το κυβερνητικό έργο, με ειλικρίνεια, και να παλεύουμε με όπλο τα επιχειρήματα, τη λογική και την αλήθεια απέναντι στη μάστιγα των fake news. Σε αυτή την κατεύθυνση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία πριν από μερικούς μήνες του παρατηρητηρίου fake news.

Η γνώση και η ενημέρωση είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στην προπαγάνδα του ψεύδους και το λαϊκισμό. Η μάχη είναι σκληρή και καθημερινή. Αλλά τη δίνουμε με επιμονή, σταθερότητα και επιτυχία. Το χρωστάμε στην ιστορική μας παράταξη, που ήταν πάντα απέναντι από το σκοτάδι του λαϊκισμού, και στην πατρίδα μας, που υπέφερε πολλά από αυτό. Όσο πιο μεγάλες κρίσεις αντιμετωπίζουμε, τόσο πιο επίμονα και δυνατά πρέπει να ανάβουμε το φως της αλήθειας και της λογικής!

Ώστε όταν βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια δοκιμασία να φανεί καθαρά το χαμόγελο της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της νέας Ελλάδας που με σκληρή δουλειά και επιμονή χτίζουμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεισφέρει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα. Με σειρά τηλεδιασκέψεων για τα μέτρα στήριξης της πραγματικής Οικονομίας, διαδικτυακών και άλλων δράσεων για τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται, συζητήσεων με τους παραγωγικούς φορείς, ανάδειξης θεμάτων και διλημμάτων του αύριο. που δεν “πουλάνε”» πάντα, υπηρετούμε το διττό ρόλο μας ως συνδετικού κρίκου της κυβέρνησης με τους ψηφοφόρους».