Οι υποστηρικτές της προσφυγής στις κάλπες αυξάνονται, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή τη φάση προτιμάει ανασχηματισμό με διορθωτικές και όχι δομικές αλλαγές, και στη ΔΕΘ, παράλληλα με το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, θα ανοίξει τα χαρτιά του.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καλείται να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, και κυρίως το εάν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ή θα αρκεστεί σε έναν διορθωτικό ανασχηματισμό…

Όπως και να έχει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις προθέσεις του στην Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, όπου και θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την επόμενη χρονιά…

Ο πρωθυπουργός μπορεί να απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά είδηση θα αποτελούσε το αντίθετο. Ουδείς πρωθυπουργός προαναγγέλλει εκλογές ή ανασχηματισμό. 

Το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν έχει φύγει από το τραπέζι, και μάλιστα αυξάνονται συνεχώς αυτοί που το υποστηρίζουν.

Παράλληλα, ο ανασχηματισμός, παραδόξως, αφήνει αδιάφορους πολλούς από τους βουλευτές της Ν.Δ. με τους οποίους συνομίλησε η «Βραδυνή της Κυριακής», και οι οποίοι εκτιμούν ότι εάν και όποτε γίνει, «θα αφορά λίγες θέσεις». 

Κατ’ αρχήν, οι εκλογές είναι το μείζον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι έχει άνετη πλειοψηφία και μπορεί να κυβερνήσει απρόσκοπτα μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2023, και τότε μπορεί να ξανακερδίσει την αναμέτρηση, αφού θα έχουν αποδώσει οι μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις, ενώ θα έχει βελτιωθεί πολύ και το οικονομικό κλίμα. 

Καθώς λέει στους συνομιλητές του, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει σε (διπλές) εκλογές απλώς για να κερδίσει έναν παραπάνω χρόνο εξουσίας, γιατί το κόστος θα είναι δυσανάλογο του οφέλους. Κατά των εκλογών είναι και πολλοί υπουργοί, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επικυρώσει εκ νέου τη -δεδομένη- κυριαρχία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σπαταλώντας πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. 

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη, και οι εκλογές δεν θα προσέφεραν τίποτε στο υπάρχον σκηνικό, ούτε στην πρόοδο της χώρας. Αντίθετα, θα είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα έστελναν την Οικονομία ακόμη πιο πίσω, και θα έφερναν τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. σε δυσκολότερη αφετηρία από τη σημερινή», λέει στη «ΒτΚ» κορυφαίος υπουργός, εξ αυτών που μετέχουν στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Την ίδια ώρα, κάποιοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι βλέπουν «τη συνολική εικόνα και λίγο πιο μπροστά», επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τους ίδιους, θα επακολουθήσει μία περίοδος κατά την οποία η οικονομική δυσπραγία ελέω κορωνοϊού και μειωμένης τουριστικής κίνησης θα αναγκάσει την κυβέρνηση να καταφύγει σε μέτρα αντιδημοφιλή. 

Αιφνιδιαστικά ο ανασχηματισμός

Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αυτή την περίοδο, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί θεωρούν ότι έλαβαν μια πίστωση χρόνου για να πετύχουν ακόμη περισσότερους στόχους. Όμως, είναι κοινός τόπος μεταξύ των υπουργών ότι «ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλεται», και, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε διάψευση θεωρείται αυτονόητη. 

Οι πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε κινήσεις αλλαγών όταν δεν το περιμένει κανείς, για να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη συγκυρία και να ενισχύσει την κυβέρνηση με νέο πολιτικό κεφάλαιο. Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να προβεί σε αλλαγές, διορθωτικές και όχι δομικές.