Στην προβληματική περιοχή των Βαλκανίων η άφιξη της πανδημίας παρουσίασε νέες προκλήσεις για το αδύναμο πολιτικό και οικονομικό σύστημα των χωρών της. Η έξαρση του κορωνοϊού, που καταγράφεται σήμερα στις περισσότερες από αυτές, βάζει την ευρύτερη περιοχή σε μια άτυπη καραντίνα και δημιουργεί εντάσεις στο εσωτερικό της που αποδυναμώνουν περαιτέρω τους δημοκρατικούς θεσμούς και ευνοούν τους οπαδούς της απολυταρχίας.

Η Σερβία είναι, μέχρι στιγμής, η χώρα με τα περισσότερα θύματα και κρούσματα από την αναζωπύρωση του κορωνοϊού στα εδάφη της. Μέσα σε ένα 24ωρο, 11 ασθενείς υπέκυψαν και 266 νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη χώρα, που μετρά συνολικά πάνω από 350 νεκρούς και 17.342 άτομα, εξαιτίας της πανδημίας. Η ανησυχητική αυτή πραγματικότητα οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει από τις 6 Ιουλίου έως και τις 15 Ιουλίου, τη διέλευση των Σέρβων πολιτών από όλα τα σημεία εισόδου της Ελλάδας. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέδωσαν με τη σειρά τους αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες για όλες τις βαλκανικές χώρες και αύξησαν τους συνοριακούς ελέγχους επιβάλλοντας καραντίνα 14 ημερών στους ταξιδιώτες αυτών των χωρών.

Στο μεταξύ, η Σερβία φλέγεται και από τις διαδηλώσεις που πυροδότησαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού μετά την ανάκληση της απόφασης για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Βελιγράδι, επειδή οι πολίτες της χώρας θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τη χαλάρωση των μέτρων τον Μάιο, για να ψηφίσουν ξανά το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου, όπως ακριβώς και έγινε, και τώρα μπαίνουν σταδιακά σε καραντίνα ξανά. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι στη Ρουμανία καταγράφηκαν 614 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, στη Βουλγαρία 240 και στη Βόρεια Μακεδονία 168 κάνουν πολλούς να μιλούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στο τέλος του καλοκαιριού και όχι βαθιά μέσα στο φθινόπωρο, όπως είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών.