Η συνάντηση στο Βερολίνο βάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία ρότα που οδηγεί αν όχι στην εξεύρεση κάποιας λύσης, τουλάχιστον στην καταλλαγή μέχρι να προκύψουν οι συνθήκες για τολμηρότερα βήματα. Και εάν, τελικά, οι Τούρκοι τηρήσουν τα όσα δεσμεύθηκαν, τότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Υπό την αίρεση, όμως, της ακριβούς τήρησης των συμπεφωνημένων από την πλευρά της Άγκυρας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στη συνάντηση του Βερολίνου συμφωνήθηκε, κατ’ αρχήν, η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και μερικά χρόνια. Επίσης, συμφωνήθηκε η συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση μεταξύ των επιτροπών των στρατιωτικών, ενώ θα είναι σε επαφή και οι δύο γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας. Κάτι που συνέβαινε πολύ τακτικότερα τα προηγούμενα χρόνια.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι πως φέρεται να συμφωνήθηκε ότι καθ’ όλο το διάστημα που θα λαμβάνουν χώρα τα προηγούμενα, οι δύο χώρες θα απέχουν από εκατέρωθεν ενέργειες.

Ήτοι, εάν οι Τούρκοι τηρήσουν τα όσα φέρονται να συμφώνησαν στη συνάντηση Καλίν – Σουρανή και Χέκερ, τότε το επόμενο διάστημα θα κυλήσει χωρίς εντάσεις, τουλάχιστον αυτές που ανέμενε μέχρι πρότινος η Αθήνα. Δηλαδή να βρεθεί ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος στην ελληνική ΑΟΖ και να πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, πρόκειται για ένα καλό σενάριο για το άμεσο μέλλον, αρκεί να γίνει πράξη. 

Όλα τα ανωτέρω δείχνουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο, με την εποπτεία των Γερμανών, ενώ σιγοντάρουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ε.Ε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η στάση της Τουρκίας δείχνει ότι έλαβε στα σοβαρά την προειδοποίηση της Αθήνας, πως εάν προχωρήσει σε κίνηση παραβίασης εθνικής κυριαρχίας, τότε δεν θα υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από θερμό επεισόδιο.

«Ο Ερντογάν ξέρει πολύ καλά μέχρι πού μπορεί να το τραβήξει, και ξέρει πως εάν προκαλέσει θερμό επεισόδιο παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, τότε η Ευρώπη θέλοντας και μη (“με βαριά καρδιά” προσθέτουν αυτοί που γνωρίζουν) θα σταθεί (πολιτικά και όχι στρατιωτικά) στο πλευρό της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, πιέζει για να πάρει ό,τι μπορεί», λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» γνωστός διπλωμάτης που έχει περάσει από εξαιρετικά νευραλγικές θέσεις και τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ιδιωτικό τομέα. 

Από την άλλη πλευρά, έχει πέσει σιγή ασυρμάτου από το Μέγαρο Μαξίμου, και η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τους τόνους απέναντι στην Άγκυρα. Προς τούτο και οι χαλαρές αντιδράσεις για το θέμα της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες.