Μία από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις στην ιστορία του παραλιακού μετώπου της Αττικής ξεκινάει με δικούς του πόρους ο Δήμος Γλυφάδας, που αισιοδοξεί με το πέρας των εργασιών να έχει μετατρέψει την πόλη στο πετράδι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και να την καταστίσει πόλο έλξης για τους κατοίκους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

«Άξιζε όλη η δουλειά, οι κόποι και τα ξενύχτια, για να φτάσουμε στην ημέρα αυτή», λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, που πριν από λίγο καιρό, είδε το master plan που είχε καταθέσει στη διεύθυνση Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνεται ομόφωνα.

Αυτό ήταν το δεύτερο από τα δύο σημαντικά βήματα που χρειαζόταν να γίνουν ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα. Το πρώτο ήταν να πάρει ο Δήμος τη διοίκηση και τη διαχείριση της παραλιακής ζώνης, κάτι για το οποίο απαιτήθηκε εξίσου μεγάλη προσπάθεια.

Πλέον, ο δρόμος έχει ανοίξει, και την εβδομάδα που πέρασε, έγιναν οι πρώτες κατεδαφίσεις εγκαταλειμμένων παραπηγμάτων που καταλάμβαναν χώρους στους οποίους θα γίνουν τα έργα ανάπλασης.

Βήμα – βήμα

Οι… μπουλντόζες θα πατήσουν γκάζι από τον Σεπτέμβριο, με τη χάραξη ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, καθώς αυτή την περίοδο οι παραλίες της περιοχής σφύζουν από λουόμενους και περιπατητές. Ο σχεδιασμός θέλει τα έργα να ολοκληρώνεται σε βάθος διετίας, καθώς θα γίνουν τμηματικά, ώστε να μην αποκλείουν την πρόσβαση σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Συνολικά, το σχέδιο της ανάπλασης περιλαμβάνει πεζοδρόμους συνολικού μήκους 4.655 μέτρων, ποδηλατοδρόμους μήκους 3.545 μέτρων, δημιουργία χώρων πρασίνου που θα καταλαμβάνουν 71.200 τετραγωνικά μέτρα, με περισσότερα από 1.600 δέντρα, και έκταση 9.720 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία θα δημιουργηθούν παιδικές χαρές, ανοιχτά γήπεδα και υπαίθρια γυμναστήρια. Στο σύνολο της έκτασης θα τοποθετηθεί σύγχρονος οικολογικός φωτισμός. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση υποδομών που θα κάνουν το έργο προσβάσιμο σε ΑμΕΑ, ενώ υπάρχει μέριμνα για τη δημιουργία 1.442 θέσεων στάθμευσης

Αναβάθμιση των πλαζ

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η αναβάθμιση των ελεύθερων για το κοινό πλαζ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προσελκύουν όλο και περισσότερους λουομένους. Στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (αποδυτήρια, ντουζιέρες, σύστημα sea truck για ΑμΕΑ) θα προστεθούν και άλλες, ώστε αφενός να διατηρηθούν οι Γαλάζιες Σημαίες και αφετέρου να κάνουν τις παραλίες ακόμη πιο ελκυστικές για το κοινό.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τις μαρίνες που διαχειρίζεται ο Δήμος, στις οποίες ήδη έχουν γίνει σημαντικά έργα που βελτίωσαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με κυριότερο όλων την τοποθέτηση σύγχρονου συστήματος πυρασφάλειας.

Σύνδεση με την πόλη

Επί δεκαετίες, η Γλυφάδα είχε την «ταμπέλα» της μοναδικής πόλης του παραθαλάσσιου μετώπου που είχε γυρισμένη την πλάτη στη θάλασσα.

Με τη μεγάλη ανάπλαση, αυτό αλλάζει, και σε δεύτερη φάση θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, καθώς στα σχέδια του Δήμου είναι η σύνδεση του παραλιακού μετώπου της πόλης με το κέντρο της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος πιέζει ώστε να υπογειοποιηθεί η Λεωφόρος Ποσειδώνος στο ύψος του Μητροπολιτικού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ, παράλληλα, έχει ετοιμάσει μελέτη για μια μεγάλη πεζογέφυρα, στα πρότυπα της φημισμένης «Εσπλανάδα» της Βαρκελώνης, που θα ξεκινάει από την πλατεία Άλσους μπροστά από το Δημαρχείο (εκεί όπου θα δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ τριών επιπέδων), και θα καταλήγει στο Παλαιό Δημαρχείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. «Θα είναι ένα αρχιτεκτονικό κοσμοτέχνημα που θα καταστεί τοπόσημο της πόλης», υποστηρίζει ο δήμαρχος, και τονίζει πως την ίδια ώρα συνεχίζονται τα έργα στο κέντρο της πόλης. Ήδη, ο κεντρικός δρόμος έχει μετατραπεί σε ήπιας κυκλοφορίας, τα πεζοδρόμια έχουν διαπλατυνθεί, έχει εγκατασταθεί νέος φωτισμός και έχουν δημιουργηθεί θέσεις στάθμευσης.

Εμπορική ανάπτυξη

Όλο αυτό το έργο δεν είναι μόνο βιτρίνα, αλλά και ουσία. Γιατί μπορεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος να είναι ο καλλωπισμός και προσέλκυση επισκεπτών, αλλά ο μακροπρόθεσμος είναι η επιπλέον εμπορική ανάπτυξη, ώστε όταν ολοκληρωθεί η επένδυση στο γειτονικό Ελληνικό, η τοπική αγορά όχι μόνο να μη μαραζώσει, αλλά να είναι σε θέση να προσελκύσει κόσμο και από τους επισκέπτες του mall και των ξενοδοχείων που θα δημιουργηθούν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

«Είναι ένα έργο που η Γλυφάδα είχε ανάγκη εδώ και 10ετίες, και το οποίο θα δώσει στην πόλη μεγαλύτερη ώθηση και δυναμική», λέει ο Γιώργος Παπανικολάου.

Γ. Παπανικολάου: «Τα σπουδαία, τώρα ξεκινάνε»

Για το δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, η ανάπλαση της παραλίας ήταν ένα όραμα που είχε από την ημέρα που αποφάσισε να διεκδικήσει τη δημαρχία.

«Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο για τη δουλειά που έχει γίνει στην παραλία μας τα τελευταία χρόνια: για το νοικοκύρεμα, την κατεδάφιση παράνομων μαγαζιών, τα Seatrac για ΑμΕΑ, που ήρθαν πρώτα σε χρήση σε όλη την Ελλάδα, τις Γαλάζιες Σημαίες για πρώτη φορά στην ιστορία, την ανάπλαση στις μαρίνες. Το σπουδαιότερο κεφάλαιο, όμως, αρχίζει να γράφεται τώρα: Οι μελέτες και οι χωροθετήσεις που τόσο καιρό προετοιμάζαμε, εγκρίθηκαν και βάζουμε μπροστά τα έργα», λέει και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, φιλικό, πράσινο, βιώσιμο παραλιακό μέτωπο, στο οποίο θα μπορούν οι οικογένειες να έρθουν να απολαύσουν τη θάλασσα, να κάνουν τη βόλτα τους, να αθληθούν σε σωστές και ευχάριστες συνθήκες και, κυρίως, δωρεάν, και στη συνέχεια να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους, να φάνε ή να διασκεδάσουν στο ανοιχτό mall, που είναι η αγορά της πόλης μας. Οραματιζόμαστε η Γλυφάδα να γίνει η πρωτεύουσα της Αθηναϊκής Ριβιέρας και θα συνεχίσουμε με τις υπηρεσίες του Δήμου να δουλεύουμε σκληρά, μεθοδικά και με κέφι για να το καταφέρουμε».