Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού της χώρας.

Ένα χρόνο τώρα, από τις 7 Ιουλίου 2019 που διεξήχθησαν οι εκλογές, μέχρι και σήμερα, το έργο της κυβέρνησης σε θεσμικό επίπεδο είναι τεράστιο, όπως και οι πρωτοβουλίες σε τομείς της Κοινωνίας και Οικονομίας, για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν χωρίς να είναι απαραίτητες οι εκλογές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο έναν χρόνο τώρα, έχει προωθήσει νόμους, επιχειρηματικά project και επενδυτικές συμφωνίες, που ξεπερνούν τις 30 Δράσεις συνολικά, με σπουδαιότερες, φυσικά, το έργο στο Ελληνικό, αλλά και εκείνο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, την οποία θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός.

Σε όλο το πλαίσιο του κυβερνητικού έργου ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ανέλαβε από την πρώτη μέρα το υπουργείο Ανάπτυξης, προώθησε νόμους με στόχο την ανταγωνιστικότητα και πέτυχε την άνοδο της χώρας κατά 9 μονάδες στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Μεταξύ άλλων, τα έργα και οι νόμοι που προώθησε:

 • Ψήφιση του Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα»

Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος για μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικές, στη διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων που εντάσσονται στους Αναπτυξιακούς Νόμους, κατάργηση της διπλής αδειοδότησης της μεταταποίησης (περιβαλλοντικής και βάσει βαθμίδων όχλησης), απλοποίηση του καθεστώτος έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε Επιχειρηματικό Πάρκο, πιστοποίηση και έλεγχος και από ιδιωτικούς φορείς (Ν. 4635/2020).

 • Ταχεία έκδοση Π.Δ. – ΕΣΧΑΣΕ

Έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) – Επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills», Επενδυτικό σχέδιο «Blue Iris», και δημιουργία πλαισίου ασφάλειας Δικαίου για τους επενδυτές, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης από το ΣτΕ.

 • Ταχεία αδειοδότηση των Στρατηγικών Επενδύσεων
 • Νέες άδειες εγκατάστασης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που εντάσσονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις εκδόθηκαν σε μόλις 16 ημέρες από την κατάθεση των φακέλων από τους επενδυτές.

Εγκρίθηκαν:

 • ­399 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ εντός ενός έτους.
 • 27 Στρατηγικές Επενδύσεις αξίας 2,12 δισ. ευρώ.
 • 14 έργα ΣΔΙΤ αξίας 2,36 δισ. ευρώ.
 • 358 επιχειρηματικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου με ποσό ενίσχυσης 506 εκατ. ευρώ.
 • Προώθηση της Καινοτομίας και της Έρευνας
 • Αξιοποίηση του επί δεκαετίες ανεκμετάλλευτου ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, στο Δήμο Πειραιά, για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας (Innovation District) στην Ελλάδα, με την απασχόληση περίπου 2.440 εργαζομένων, καθώς και φιλοξενία τμημάτων R & D μεγάλων επιχειρήσεων, startups, spinoffs, incubators και accelerators.
 • Εντάχθηκαν τα πρώτα 110 έργα του Β’ Κύκλου του προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ προϋπολογισμού 44,92 εκατ. ευρώ.
 • Από τον Δεκέμβριο του 2019 λειτουργεί το νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), ως το ανώτατο γνωμοδοτικό Όργανο της Πολιτείας σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτώντας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η δημιουργία της πλατφόρμας «ELEVATE Greece», και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της εμβληματικής δράσης για τον COVID-19.
 • Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των Πανεπιστημίων, εξισώθηκε η προϋπηρεσία των ερευνητών, εκδίδονται οι Οργανισμοί των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΠΕΛΛΑ» για τις προσλήψεις και προαγωγή του ερευνητικού προσωπικού, και προχωρά η μεγαλύτερη ενίσχυση σε προσωπικό των ερευνητικών κέντρων με την πρόσληψη πάνω από 150 ερευνητών.
 • Προχωρά συστηματικά η υλοποίηση του προγράμματος των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας και των Εμβληματικών Δράσεων για την Ιατρική Ακριβείας, την Αγροδιατροφή, την Κλιματική Αλλαγή και τις Κβαντικές Τεχνολογίες.
 • Υλοποιείται η εμβληματική δράση «Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, με ύψος χρηματοδότησης 2,475 εκ € και τη συμμετοχή 4 ΑΕΙ και 6 Ερευνητικών Κέντρων.
 • Κατατίθεται σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του παρεμπορίου

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία» επιχειρείται αφενός η αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς σε όλα τα στάδια διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μέσω της διυπηρεσιακής συνεργασίας των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, και αφετέρου εισάγονται διατάξεις που ευνοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της άρσης των εμποδίων για τη διευκόλυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

 • Έναρξη των εργασιών στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά

Προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες στον χώρο του Ελληνικού με την υπογραφή των Αποφάσεων αναφορικά με τα κτίσματα, εγκαταστάσεις, κατασκευές, διατηρητέα και διατηρούμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις, και την α’ έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

 • Έναρξη του τουριστικού επενδυτικού έργου «Κασσιόπη» στην Κέρκυρα

Δημιουργούνται πολυτελές θέρετρο, με ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας περίπου 90 δωματίων, παραθεριστικές οικιστικές μονάδες και μαρίνα, δυναμικότητας περίπου 57 θέσεων, σε σύνολο 490 στρεμμάτων, εκ των οποίων μόνο το 7% δομείται ενώ το 93% παραμένει πράσινο. Συνολικό ύψος επένδυσης 120.000.000 εκατ. ευρώ.

 • Άνοδος της Ελλάδας κατά εννέα θέσεις στη Διεθνή Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας

Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με το Institute for Management Development (IMD) κατά 9 θέσεις το 2020 (αφορά τις επιδόσεις κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2019). Ειδικότερα, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 5 θέσεις στον δείκτη «Οικονομικής Αποδοτικότητας», κατά 8 θέσεις στον δείκτη «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», κατά 7 θέσεις στον δείκτη «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» και κατά 2 θέσεις στον δείκτη «Υποδομών».