Σε μια νέα σελίδα για τη χώρα ευελπιστεί να γυρίσει η κυβέρνηση και από την πανδημία να φτάσει στην πολυπόθητη εποχή της «ελευθερίας» την οποία προετοιμάζει με προσοχή και ασφάλεια.

Στο τραπέζι ήδη βρίσκεται η σκέψη για άνοιγμα όλου του κλάδου του λιανεμπορίου, μία εβδομάδα μετά τις 7 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου, αν και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί επιστήμονες.

Αν γίνει αυτό και τα καταστήματα ανεβάσουν τα ρολά και η αγορά αρχίζει να κινείται σχεδόν έναν χρόνο μετά την πανδημία που κτύπησε τη χώρα τότε αυτομάτως θα σημαίνει και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ταυτόχρονα το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα δείξει και για το αν η κοινωνία μετά τους εμβολιασμούς θα διατηρήσει την ανοσία που θα έχει αποκτήσει γεγονός που θα κρίνει αξιολογικά την εξέλιξη από εκεί και ύστερα.

Οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται με ραντεβού. Ένας – ένας οι πολίτες θα εισέρχονται για να κάνουν τις αγορές τους σύμφωνα με τους κανόνες που θα διατυπωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα εξετάζεται με τη μορφή προτεραιότητας το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. Σήμερα η Υπ. Παιδείας, Ν. Κεραμέως πρόκειται να συναντηθεί με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε να ζητήσει την εισήγησή τους για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν Δημοτικά και Γυμνάσια στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή, τα Λύκεια ίσως ακολουθήσουν λίγες ημέρες μετά. Πάντως δεν λείπουν φωνές λοιμωξιολόγων που προτείνουν η επιστροφή στις τάξεις να γίνει μια εβδομάδα αργότερα ώστε να έχουν φανεί οι επιπτώσεις των εορτών στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση καθημερινά παρακολουθεί την εξέλιξη των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων ο οποίος παραμένει υψηλός όπως έδειξαν και οι αριθμοί των χθεσινών κρουσμάτων.

Σε ότι αφορά την εορτή της Πρωτοχρονιάς αλλά και των Φώτων δεν εξετάζει η κυβέρνηση να διαφοροποιηθεί από τα μέτρα των Χριστουγέννων τα οποία θα είναι ακριβώς τα ίδια. Δηλαδή με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί και με αποστολή SMS και μέγιστο αριθμό ατόμων στα ρεβεγιόν στα 9 άτομα.