Σε κάθε νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις. Ναι, πράγματι ο κορωνοϊός πέτυχε αυτό που δεκάδες πολιτικοί δεν είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα, να παγώσει τις δραστηριότητες της μαφίας στη Νέα Υόρκη, στην Καλαβρία, τη Νάπολη, τη Σικελία, και αλλού. Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να απαντά γρηγορότερα στις αλλαγές της αγοράς από τις νόμιμες επιχειρήσεις, αφού οι μηχανισμοί της διαφθοράς και της απάτης βρίσκουν πάντα τρόπους για να κυκλοφορήσουν παράνομο χρήμα.  

Σε πρόσφατο δημοσίευμά της για τη νεοϋορκέζικη μαφία η αμερικανική εφημερίδα «New York Post» τόνιζε πως ο κορωνοϊός κατάφερε αυτό που πολιτικοί σαν τον Ρόμπερτ Κένεντι και τον Ρούντολφ Τζουλιάνι δεν κατάφεραν να κάνουν για τουλάχιστον 100 χρόνια, να «παγώσουν» για τα καλά τις δραστηριότητές της. Η εφημερίδα μάλιστα, δεν διστάζει να αποκαλέσει την αμερικανική μεγαλούπολη «Βουχάν των ΗΠΑ», αφού η ακύρωση όλων των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων υπό τη σκιά της πανδημίας «εξαφάνισε» παράνομα εισοδήματα από τον τζόγο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. «Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν, κάποια περίοδος που οι μαφιόζοι να μην έβγαζαν χρήματα από παράνομα στοιχήματα», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα, υπό καθεστώς ανωνυμίας, πηγή κοντά στην αμερικανική μαφία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση «από τις μέρες του Λάκι Λουτσιάνο», οπότε ιδρύθηκαν για πρώτη φορά οι πέντε οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή. Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι από τη στιγμή που τα στριμωγμένα wire rooms αποτελούν κομμάτι του παρελθόντος, αφού το παιχνίδι των στοιχημάτων παίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Ίντερνετ, οι αλυσιδωτές αναβολές αθλητικών εκδηλώσεων, και έπειτα οι ακυρώσεις των ΝΒΑ, MLB, NHL, ιππόδρομου και ένα σωρό άλλων, ζημίωσε τα μέγιστα τα κέρδη της μαφίας.  

«Χαστούκι» για το οργανωμένο έγκλημα στη Νέα Υόρκη, αποτέλεσε, επίσης, και το κλείσιμο των περισσοτέρων επιχειρήσεων εστίασης, παραδοσιακή πηγή κέρδους για τη μαφία, αφού οδήγησε σε υποχρεωτική μείωση των εκβιασμών και των κερδών της. Οι κομπίνες στον κατασκευαστικό τομέα είχαν τη συνήθη τους ροή, μέχρις ότου, την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνήτης της αμερικανικής μεγαλούπολης, Άντριου Κουόμο, ανακοινώσει ότι αναστέλλονται όλα τα μη απαραίτητα για τη Δημόσια Υγεία, έργα. Με τα οικοδομικά έργα σε αναστολή και το γενικότερο αντίκτυπο του κορωνοϊού στις παράνομες δραστηριότητες σε λιμάνια και στις μεταφορές απορριμμάτων, όλα τους σημαντικές πηγές εσόδων των «goodfellas», οι Αρχές φοβούνται σήμερα, ότι οι μαφιόζοι θα στραφούν στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών, που συνεχίζει να ακμάζει παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην πόλη.  

Ανάλογοι φόβοι κατακλύζουν και τις ιταλικές Αρχές, που ξέρουν καλά ότι η μαφία της χώρας τους, είτε ακούει στο όνομα της Ντραγκέτα με έδρα την Καλαβρία, της Καμόρα με έδρα τη Νάπολη και της Κόζα Νόστρα με έδρα τη Σικελία, μπορεί να μετατρέψει κάθε μεγάλη απειλή εναντίον της, σε τεράστια ευκαιρία. Ήδη, οι ιταλικές Αρχές έχουν καταγγείλει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ότι η μαφία της χώρας εμπορεύεται μάσκες που προορίζονται για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας στο «σκοτεινό δίκτυο» («dark web»), ενώ τα μέλη της παίζουν άσχημο παιχνίδι και με την εμπλοκή τους σε διάφορα τμήματα της προμήθειας των τροφίμων στον ιταλικό λαό. Η πρόληψη τυχόν αναταραχών στη Νότια Ιταλία, στην ουσία το λιγότερο αναπτυγμένο κομμάτι της χώρας σε σχέση με τον πλούσιο Βορρά, με δάχτυλο της μαφίας αποτελεί προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «La Stampa».  

«Κοιτάξτε το portfolio της μαφίας για να δείτε πόσα μπορεί και πάλι να κερδίσει», παρά το πλήγμα στα έσοδά της από την πανδημία, προέτρεπε τους συμπατριώτες του, αυτή την εβδομάδα, ο διάσημος για τα βιβλία του κατά της μαφίας συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica». Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, κατά τον ίδιο, είναι ότι «οι μαφιόζοι ξέρουν τι έχεις και τι θα χρειαστείς, και θα στο δώσουν, απλά με τους δικούς τους όρους», καταφέρνοντας και πάλι να βγουν κερδισμένοι από τη γωνία στην οποία τούς έχει στριμώξει ο κορωνοϊός.  

Από την Έντυπη Έκδοση