«Ομπρέλα» προστασίας μέχρι και τον Ιούνιο, σχεδιάζεται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ και μετά τον Απρίλιο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιμήκυνσης  των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ανέργους (που έχουν πάρει ήδη δίμηνη παράταση του επιδόματος).   

Οι ρυθμίσεις που «τρέχουν» αγγίζουν οκτώ στους δέκα εργαζόμενους και τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το πακέτο μέτρων καλύπτει τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις της χώρας, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός  των δικαιούχων.   

Σε αυτή τη φάση έχει ανοίξει η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, για την υποβολή αιτήσεων από τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης και θέλουν να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ, πως υπολογίζεται μία πρώτη πληρωμή να γίνει έως τις 15 Απριλίου.  

Το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται για 45 ημέρες. Δηλαδή, σε μία επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή στις 20 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν το ποσό αυτό για το διάστημα έως τις 5 Μαΐου. Σε περίπτωση που ο εργοδότης έχει μείωση τζίρου και προχώρησε  σε αναστολή σύμβασης την 1η Απριλίου, ο εργαζόμενος καλύπτεται έως τις 15 Μαΐου.   

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «επανάληψη» του μέτρου και σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και μία δεύτερη καταβολή των 800 ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επεκταθεί  η ρύθμιση, ώστε ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού να καλυφθεί ο Μάιος, αλλά και ο Ιούνιος (αφορά, βέβαια, κλάδους που πλήττονται).   

Η έκταση των νέων παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να έχει ήδη ανακοινώσει παρεμβάσεις 6,8 δισ. ευρώ (δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ). «Προχωράμε με  προγραμματισμό και μεθοδικότητα. Κρατάμε καύσιμο και για το τέλος, όταν θα πρέπει η Οικονομία να πάρει μπρος», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.   

Η «Βραδυνή της Κυριακής», με τη βοήθεια τριών ειδικών σε θέματα Εργατικού Δικαίου, δίνει χρήσιμες συμβουλές σε επιχειρήσεις και μισθωτούς, για το νέο τοπίο που έχει φέρει στην Οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού. Στόχος είναι να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις αναστολής των συμβάσεων, τα νέα δεδομένα στους μισθούς και στο επίδομα Πάσχα, αλλά και το «μοντέλο» που εφαρμόζεται για την τηλεργασία.  

Μισθοί & Δώρο Πάσχα στην αναστολή εργασίας  

Βασίλης Πρασσάς. Σύμβουλος  Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net  

1. Η μισθοδοσία Μαρτίου & Απριλίου 

• Οι εργαζόμενοι δικαιούνται από τον εργοδότη τους τις αποδοχές μέχρι και την τελευταία ημέρα εργασίας πριν την αναστολή. 

• Οι εργαζόμενοι, επίσης δικαιούνται κρατικής επιδότησης 800 € για 45 ημέρες. 

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι: 

Από το μέτρο αυτό ευνοούνται σίγουρα όλοι οι χαμηλόμισθοι και όλοι οι απασχολούμενοι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.  

Παράδειγμα 1ο: Έστω ιδιωτικός υπάλληλος  ο οποίος λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.000 € και απασχολήθηκε μέχρι τις 15 Μαρτίου και ανεστάλη η εργασία του από 16 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου.  

Αυτός ο εργαζόμενος θα λάβει: 

• ως αποδοχές Μαρτίου 500  

• ως κρατική επιδότηση 45 ημερών 800 . 

Αν εργαζόταν κανονικά όλο αυτό το διάστημα, θα λάμβανε συνολικά 2.000 €. Άρα, θα έχει απώλεια 700 . 

Παράδειγμα 2ο: Έστω υπάλληλος ο οποίος λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 400 € (μερική απασχόληση) και απασχολήθηκε μέχρι τις 15 Μαρτίου και ανεστάλη η εργασία του από 16 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου.  

Αυτός ο εργαζόμενος θα λάβει: 

• ως αποδοχές Μαρτίου 250  

• ως κρατική επιδότηση 45 ημερών 800 . 

Αν εργαζόταν κανονικά όλο αυτό το διάστημα, θα λάμβανε συνολικά 1.000 €. Άρα, θα έχει όφελος 50 . 

2. Το Δώρο Πάσχα που πληρώνεται ολόκληρο 

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται από τον εργοδότη τους τις αποδοχές Δώρου Πάσχα μέχρι και την τελευταία ημέρα εργασίας πριν την αναστολή εργασίας. Για το Δώρο Πάσχα δικαιούνται αποδοχές όσοι απασχολήθηκαν στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Όσοι απασχολήθηκαν μικρότερο διάστημα –όπως θα συμβεί με όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους– δικαιούνται μικρότερο αναλογικά ποσό. Υπενθυμίζουμε ότι για εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό, ως Δώρο Πάσχα χορηγείται το ½ του μισθού, ενώ για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, χορηγούνται 15 ημερομίσθια.  

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι: 

Από το μέτρο αυτό δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος, διότι όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν ό,τι θα λάμβαναν αν εργάζονταν κανονικά. 

Παράδειγμα 1ο: Έστω ιδιωτικός υπάλληλος  ο οποίος λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.000 € και απασχολήθηκε από 1ης Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου και ανεστάλη η εργασία του από 16 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου.  

Αυτός ο εργαζόμενος θα λάβει: 

• ως αποδοχές Δώρου Πάσχα από τον εργοδότη 312  

• ως κρατική επιδότηση Δώρου Πάσχα, 188  

Άρα, θα λάβει συνολικά 500 €. 

Παράδειγμα 2ο: Έστω υπάλληλος café bar ο οποίος λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 400€ (μερική απασχόληση) και απασχολήθηκε μέχρι τις 15 Μαρτίου και ανεστάλη η εργασία του από 16 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου.  

Αυτός ο εργαζόμενος θα λάβει: 

• ως αποδοχές Δώρου Πάσχα από τον εργοδότη, 125  

• ως κρατική επιδότηση Δώρου Πάσχα, 75 . 

Σ.σ.: Διευκρινίζεται ότι για όσους υπάρχει αναστολή εργασίας, η υποχρέωση για την καταβολή του Δώρου Πάσχα είναι μέχρι τις 30/6 παρότι δεν απαγορεύεται να πληρωθεί κανονικά, δηλαδή μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.  

Πότε αναστέλλονται οι συμβάσεις  

Γιάννης Καρούζος. Δικηγόρος – εργατολόγος 

Τη δυνατότητα να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις που προσδιορίζονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας (ή δευτερογενούς δραστηριότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2018). Οι εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου από 21-3 έως 20-4. Ένας εργοδότης μπορεί να θέσει τμηματικά τους εργαζόμενούς του σε αναστολή. Για παράδειγμα, μπορεί να θέσει από τους 10 εργαζόμενους που απασχολεί, τους 5 στις 26/3 και τους υπόλοιπους στις 18-4-2020.  

Η διάρκεια της αναστολής προσδιορίζεται στις 45 ημέρες. Το χρονικό διάστημα είναι συνεχόμενο και ανέκκλητο. Μετά την άρση της αναστολής, για άλλες 45 ημέρες ο εργοδότης έχει υποχρέωση να διατηρήσει τους ίδιους εργαζομένους με τους ίδιους όρους εργασίας που ίσχυαν την 21η-3-2020. Στην  υποχρέωση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι:  

• αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, 

• αποχώρησαν οικειοθελώς, 

• έχουν σύμβαση εργασίας  ορισμένου χρόνου που έληξε μετά την άρση της αναστολής. 

Την αποζημίωση ειδικού σκοπού τη δικαιούνται μόνον οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορούν να τεθούν σε αναστολή, ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Μετά την άρση της αναστολής, θα συνεχιστεί η σύμβαση εργασίας τους για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.  

Απαγόρευση απόλυσης ενεργοποιείται μόνον εάν ο εργοδότης κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής, έστω και για έναν εργαζόμενο της επιχείρησής του.  

Με την αναστολή της σύμβασης εργασίας ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει μισθό, ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να παρέχει υπηρεσία. Ο εργοδότης, αν επιθυμεί, μπορεί να αποδώσει κάποια αμοιβή, εξ ελευθεριότητος, έως του ύψους των μεικτών αποδοχών του εργαζόμενου. Αυτή η οικειοθελής παροχή πρέπει να συμπεριληφθεί στην ΑΠΔ, και να καταβληθούν οι ανάλογες εισφορές. Με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου μπορεί να προβλεφθεί ότι ο τελευταίος θα παρέχει υπηρεσίες με το καθεστώς της τηλεργασίας, ώστε να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες της επιχείρησης. Για αυτή την υπηρεσία του ο εργαζόμενος θα αμειφθεί αναλογικά, έως το ύψος των μεικτών αποδοχών του, αφαιρούμενης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Στο καθεστώς αυτό, μπορεί να μπει μόνο το 10% των εργαζόμενων σε αναστολή. Πριν την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, εκείνη πρέπει να δηλωθεί στο Π.Σ. «Εργάνη». Η αμέλεια του εργοδότη θα επισύρει πρόστιμα.  

Τα «μυστικά» της τηλεργασίας  

Διονύσης Ρίζος. Δικηγόρος – ειδικός σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου 

Βιώνοντας με εξαιρετικά απότομο τρόπο τις αλλαγές που έχουν φέρει στην καθημερινότητα των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε, ερχόμαστε αναγκαστικά πιο κοντά σε μορφές εργασίας που παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια, δεν έχουν αξιοποιηθεί, ούτε και χρησιμοποιηθεί επαρκώς στη χώρα μας. Μια από αυτές τις ευέλικτες μορφές παροχής της εργασίας είναι η τηλεργασία, που από την πρώτη μέρα αντιμετώπισης κρουσμάτων μπήκε στη ζωή μας, καθώς πολλές μεγάλες επιχειρήσεις επέλεξαν να στείλουν τους εργαζόμενους σπίτι, για να παρέχουν εκ του μακρόθεν την εργασία τους.  

Επισήμως η τηλεργασία είναι η μορφή οργάνωσης και εκτέλεσης της εργασίας που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες (διαδίκτυο, προσβασιμότητα μέσω pc), εκτελώντας από διαφορετικό τόπο το ίδιο έργο με το ίδιο αντικείμενο που θα μπορούσε να εκτελεστεί κανονικά με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας που στην πραγματικότητα ορίζεται με τη σύμβαση.   

Η τηλεργασία στην τυπική της μορφή έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελεί μέρος της αρχικής περιγραφής της εργασίας στη σύμβαση ή μπορεί να υπάρξει συμφωνία εκ των υστέρων, για την παροχή της. Η τηλεργασία δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης του εργαζόμενου. Μέσω της τηλεργασίας μεταβάλλεται μόνο ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η εργασία. Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας οι τηλεργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που προβλέπουν η ισχύουσα νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους της ίδιας επιχείρησης και του ίδιου κλάδου.  

Η τηλεργασία, πλέον συμπεριλαμβάνεται και στα μέτρα που έχουν ληφθεί, ακόμη και αν τεθούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά, να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία από κάποιους από τους εργαζόμενους που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Όμως, με νεότερη διευκρίνιση ο αριθμός των εργαζόμενων που θα ενταχθούν στο καθεστώς τηλεργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνόλου των εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις τους.   

Συγκεκριμένα: «Η κατ’ εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία, για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης, από εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορεί να τύχει εφαρμογής, μόνο σε ποσοστό 10%, κατ’ ανώτατο όριο, επί των εργαζόμενων  της επιχείρησης των οποίων οι  συμβάσεις τελούν σε αναστολή». Για τους εργαζόμενους αυτούς, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει το επιπλέον ποσό μέχρι του ποσού των μεικτών αποδοχών τους. Για το επιπλέον ποσό υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν από τον ίδιο τον εργοδότη. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση τηλεργασίας, πριν την έναρξη πραγματοποίησής της θα πρέπει αυτή να δηλωθεί στο έντυπο ειδικού σκοπού, που τηρείται για το σκοπό αυτό, στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».  

Από την Έντυπη Έκδοση