Συνεντεύξεις

Από την «Βραδυνή της Κυριακής»: Κωστής Χατζηδάκης:«Mε τους δασικούς χάρτες απελευθερώνονται από την ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες» 

«Οι κραυγές περί Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο παρά ευσεβής πόθος. Η μόνη περίπτωση να οδηγηθούμε σε Μνημόνιο είναι αν μπούμε στη λογική των “λεφτόδεντρων” και του “δώστα όλα”, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Της Ειρήνης Μπέλλα

Την προσέγγιση της κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό σήμερα, κρατώντας παράλληλα δυνάμεις για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού αναλύει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική επιλογή που δεν θα οδηγήσει σε Μνημόνιο», τονίζει. Ο βουλευτής του Βορείου Τομέα της Β’ Αθήνας παραδέχεται ότι η ύφεση θα είναι σημαντική. Ωστόσο, συμμερίζεται την άποψη των οικονομολόγων ότι τη μεγάλη ύφεση του 2020 θα ακολουθήσει μία εξίσου έντονη αναπτυξιακή αντίδραση μέσα στο 2021. «Δική μας δουλειά είναι να πριμοδοτήσουμε αυτή την αναπτυξιακή αντίδραση όσο το δυνατόν περισσότερο», συμπληρώνει. 

Όσον αφορά το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, για το οποίο δέχτηκε επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, απαντά: «Το Περιβάλλον είναι ο εθνικός μας πλούτος και δεν θα ανεχτώ κανείς να πει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία για το μέλλον του πλανήτη και το μέλλον του παιδιού μου από ό,τι έχω εγώ ο ίδιος». Σχετικά με την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών επενδύσεων επισημαίνει ότι η διευκόλυνση των επενδύσεων μπορεί να συμβαδίσει με την ενισχυμένη προστασία του Περιβάλλοντος.

To πρώτο κύμα του κορωνοϊού η χώρα το πέρασε με επιτυχία. Τι μας περιμένει από εδώ και στο εξής, όχι μόνο σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο;

«Η Ελλάδα έγινε παγκόσμιο παράδειγμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Και ενώ έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα την υγειονομική πρόκληση με επιτυχία, ακολουθεί μία δύσκολη περίοδος, για δύο λόγους: πρώτον, όπως λένε οι ειδικοί, θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο, για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε και, δεύτερον, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην Οικονομία. Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε αυτές τις δύο επερχόμενες προκλήσεις με την ίδια αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα με την οποία διαχειριστήκαμε το πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι θα φέρετε νέο Μνημόνιο. Τι απαντάτε;

«Οι κραυγές περί Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο παρά ευσεβής πόθος. Η μόνη περίπτωση να οδηγηθούμε σε Μνημόνιο είναι αν μπούμε στη λογική των “λεφτόδεντρων” και του “δώστα όλα”, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η δική μας προσέγγιση λέει να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό σήμερα, κρατώντας παράλληλα δυνάμεις για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική επιλογή που δεν θα οδηγήσει σε Μνημόνιο».

Η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κύρωσε τη διακυβερνητική συμφωνία ΕλλάδοςΚύπρουΙσραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Ωστόσο, η Ιταλία δεν υπέγραψε. Τι πιστεύετε ότι άλλαξε στη στάση της; Μπορεί να έχει σχέση με την τουρκολιβυκή συμφωνία;

«Η Ιταλία διαπραγματεύτηκε μαζί μας για αυτή τη σύμβαση επί μακρό χρονικό διάστημα και κράτησε το δικαίωμα να αποφασίσει για τον εαυτό της αργότερα. Η σύμβαση, επομένως, είναι ανοιχτή για την Ιταλία και μπορεί να υπογράψει όταν θα είναι έτοιμη, χωρίς να χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση. Σημειώνω, βέβαια, ότι πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα όδευσης του έργου προς άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Θεωρώ, όμως, ότι το ζήτημα θα λήξει θετικά».

Είναι εφικτό, τελικά, να κατασκευαστεί ο αγωγός και ποια τα οφέλη της Ελλάδας;

«Κοιτάξτε, η άποψη ότι η σημερινή πετρελαϊκή κρίση καθιστά το έργο μη βιώσιμο, αγνοεί ορισμένα δεδομένα. Πρώτον, η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι συνδεδεμένη με τον κορωνοϊό, άρα είναι συγκυριακή. Δεύτερον, η σύμβαση για τον αγωγό East Med είναι σε απόλυτη αρμονία με το σχεδιασμό της Ε.Ε. για πολλαπλές πηγές και οδεύσεις υδρογονανθράκων και έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τρίτον, έχουν ξεκινήσει ήδη οι κινήσεις και έχουν δεσμευτεί τα χρήματα για τις μελέτες σκοπιμότητας. Και, τέλος, υπάρχουν τόσο κοιτάσματα του Ισραήλ (“Λεβιάθαν” και “Καρίς”) όσο και κοιτάσματα της Κύπρου (“Αφροδίτη” και “Γλαύκος”) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον East Med και οι χώρες αυτές έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για σχέδια επί χάρτου, αλλά για ένα πραγματικό έργο που βρίσκεται εν εξελίξει. Τα οφέλη είναι προφανή: ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, ενίσχυση των σχέσεών μας με το Ισραήλ, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του αγωγού, ενίσχυση του ανταγωνισμού για το φυσικό αέριο με όφελος για τους καταναλωτές».

Δεχτήκατε πολλές επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο νέος περιβαλλοντικός νόμος δεν προστατεύει το Περιβάλλον. Από την άλλη, εσείς λέτε ότι είναι τομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Τι απαντάτε στις επικρίσεις;

«Ακούστε, πώς ο νόμος αυτός καταστρέφει το Περιβάλλον: βάζουμε τέλος στα παιχνίδια με το πάχος της πλαστικής σακούλας. Απαγορεύουμε την έκδοση οικοδομικής άδειας όταν δεν ρυθμίζονται σύννομα τα μπάζα. Θεσπίζουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις περιοχές Natura, που βάζει τέρμα στην αυθαιρεσία και σέβεται το Σύνταγμα και την κοινή λογική. Επιδοτούμε τη σύνδεση των νοικοκυριών με τα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης. Λύνουμε το οξύ πρόβλημα με τα σκουπίδια στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο. Επιταχύνουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την πράσινη ενέργεια. Και, τέλος, δίνουμε λύση στο πρόβλημα των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων, απελευθερώνοντας από την ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται αξιοπιστίας όταν μιλάει για το Περιβάλλον. Μάρτυρας είναι το έργο του: τα βουνά των σκουπιδιών που μας άφησε η κ. Δούρου στην Αττική, αλλά και η τραγική κατάσταση με τα απορρίμματα σε πολλά νησιά μας. Η απαράδεκτη διαχείριση του ναυαγίου της Αγίας Ζώνης που οδήγησε στη ρύπανση του Αργοσαρωνικού. Η ακύρωση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τις οικιστικές πυκνώσεις ως αντισυνταγματικού από το ΣτΕ. Οι πέντε καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ για περιβαλλοντικά θέματα και οι έξι ανοιχτές υποθέσεις, μεταξύ αυτών και μία για τις περιοχές Natura! Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, που μας κληροδότησε όλα αυτά, υποδύεται σήμερα τον εισαγγελέα. Στην πολιτική, όμως, μιλάμε κυρίως με το έργο μας και θεωρώ πως οι συγκρίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε ξεκάθαρα συμπεράσματα». 

Η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων από τη μία θα ανοίξει το δρόμο για πιο γρήγορες επενδύσεις και από την άλλη δημιουργείται κίνδυνος για το Περιβάλλον. Από τη μία το κέρδος και από την άλλη το Περιβάλλον. Ο νόμος σας έχει βρει την κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο;

«Όλα αυτά είναι μύθοι. Κατ’ αρχάς, το Περιβάλλον είναι ο εθνικός μας πλούτος και δεν θα ανεχτώ κανείς να πει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία για το μέλλον του πλανήτη και το μέλλον του παιδιού μου από ό,τι έχω εγώ ο ίδιος. Δεύτερον, με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε ακολουθούμε το παράδειγμα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης. Η μείωση της διάρκειας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τα 6-8 χρόνια στις 100-150 ημέρες, γίνεται στη βάση των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία. Ας μας πουν από το ΣΥΡΙΖΑ αν πιστεύουν ότι οι χώρες αυτές υποβαθμίζουν το Περιβάλλον τους με αυτές τις διαδικασίες. Τους προκάλεσα στη Βουλή να φέρουν στοιχεία, αλλά δεν το έκαναν! Διότι, πολύ απλά, η πραγματικότητα είναι ότι, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ε.Ε., η διευκόλυνση των επενδύσεων μπορεί να συμβαδίσει με την ενισχυμένη προστασία του Περιβάλλοντος. Αυτό το δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε. Διότι νοιαζόμαστε για το Περιβάλλον, αλλά και διότι νοιαζόμαστε για την ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές στα παιδιά μας». 

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ είναι ισχυρό» 

Στον περιβαλλοντικό νόμο υπάρχει διάταξη που ανοίγει το δρόμο για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από το 51%. Για ποιο λόγο έγινε και πότε θα προχωρήσετε σε αυτό; Υπάρχει μέχρι τώρα εκδήλωση ενδιαφέροντος;

«Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την προωθούμε, διότι με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουμε περισσότερα κεφάλαια με όφελος για το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ και, εν τέλει, όφελος για την ίδια τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μας επιτίθεται, ξεχνάει ότι, πρώτον, πούλησε το 24% του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους, με έναν εξαιρετικά παράξενο τρόπο, με τον οποίο τους έδωσε το δικαίωμα να μπλοκάρουν τις στρατηγικές αποφάσεις. Και, δεύτερον, ότι στον ΔΕΣΦΑ, που είναι το αδελφάκι του ΑΔΜΗΕ -είναι δηλαδή διαχειριστής μεταφοράς δικτύων στο φυσικό αέριο- ο κ. Τσίπρας αποκρατικοποίησε το 66%, αλλά κάνει σήμερα κριτική σε εμάς επειδή θέλουμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο στον ΑΔΜΗΕ. Η λογική πήγε περίπατο! Μπορώ να σας πω ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ είναι ισχυρό. Δεδομένης, όμως, της διεθνούς συγκυρίας, θα κινηθούμε μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες». 

Ποιοι θα είναι οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού τουλάχιστον 49% του ΔΕΔΔΗΕ; Τι προσδοκάτε από αυτό;

«Οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού προετοιμάζονται από τη ΔΕΗ και τους συμβούλους της με στόχο την πώληση τουλάχιστον 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Ο διαγωνισμός είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει εντός του τρίτου τριμήνου του έτους. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, προσελκύοντας παράλληλα κεφάλαια που θα επιτρέψουν τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής». 

«Οι Έλληνες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε πολιτικά τεχνάσματα» 

Όλοι περιμένουν μεγάλη ύφεση στην Οικονομία, λόγω της πανδημίας. Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισαν με ένα πρόγραμμα για μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης και περισσότερες θέσεις εργασίας, που από ό,τι φαίνεται, θα αναθεωρηθεί. Μήπως, λοιπόν, χρειάζεται να πάρει μια νέα εντολή με νέες κάλπες;

«Η νίκη μας στις εκλογές είναι πρόσφατη, και η στήριξη του κόσμου στην κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτουν, λοιπόν, την απαιτούμενη νομιμοποίηση και στη Βουλή και στο λαό, για να εφαρμόσουν το σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού. Άλλωστε, οι Έλληνες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε πολιτικά τεχνάσματα, αλλά για να κυβερνήσουμε τόσο στις εύκολες όσο και στις δύσκολες στιγμές. Και αυτό θα κάνουμε. Σε ό,τι αφορά την ύφεση, κανείς δεν διαφωνεί ότι θα είναι σημαντική. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και στην Ευρώπη, και παγκοσμίως. Και είναι ισχυρή η άποψη μεταξύ των οικονομολόγων ότι τη μεγάλη ύφεση του 2020 θα ακολουθήσει μία εξίσου έντονη αναπτυξιακή αντίδραση μέσα στο 2021. Δική μας δουλειά είναι να πριμοδοτήσουμε αυτή την αναπτυξιακή αντίδραση όσο το δυνατόν περισσότερο».

Δείτε επίσης