Με τις χούφτες τους ψηλά στον αέρα και γεμάτες χρήματα Αμερικανοί αγοραστές έκλεψαν, πρόσφατα, φορτία γεμάτα μάσκες που επρόκειτο να ταξιδέψουν από την Κίνα σε μία από τις χειρότερα πληττόμενες από τον κορωνοϊό χώρα της Ευρώπης, τη Γαλλία. Όσο η πανδημία χειροτερεύει πανικόβλητες κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν αμφισβητούμενες μεθόδους για να αποκτήσουν το υλικό που θα προστατέψει τους πολίτες τους από το νέο ιό. Αυτές ποικίλλουν από το μπλοκάρισμα των εξαγωγών υγειονομικού υλικού, μέχρι την αποστολή κατασκόπων σε μυστικές αποστολές για να βρουν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.   

Οι Αμερικανοί κατάφεραν να πάρουν τις μάσκες που προορίζονταν για τους Γάλλους πληρώνοντας τρεις φορές πάνω από την αρχική τιμή του φορτίου. Το κερασάκι στην τούρτα της πανδημίας είναι ότι μια ξένη χώρα με περισσότερα χρήματα κλέβει μέσα από τα χέρια μιας άλλης το τόσο αναγκαίο φορτίο, δηλώνει στην εφημερίδα «Guardian» ο Ρενό Μουσελιέ, επικεφαλής της Κυανής Ακτής, της γνωστής σε όλους Γαλλικής Ριβιέρας. Ανήσυχος από τις πληροφορίες που ήθελαν αυτούς τους Αμερικανούς αγοραστές να δρουν εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Καναδά, έκανε λόγο για καταδικαστέες ενέργειες, ζητώντας, ταυτόχρονα, από τους αξιωματούχους της χώρας του να τσεκάρουν ότι οι μάσκες και το υπόλοιπο υγειονομικό υλικό που προορίζεται για τον Καναδά, φτάνει, μένει και χρησιμοποιείται από τον Καναδά. Κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ για κλοπή φορτίων από τη Κίνα, που προορίζονταν για τη Βραζιλία, διατύπωσε αυτή την εβδομάδα και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά γερμανικών μέσων επικοινωνίας ότι τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Τραμπ πρόσφερε στη γερμανική εταιρία CureVac πακτωλούς χρημάτων για να έχει αποκλειστική πρόσβαση στο εμβόλιο.   

Στο μεταξύ, φοβούμενες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει στο εσωτερικό τους στοκ από μάσκες και ειδικές στολές περιορίζοντας τις εξαγωγές σε προστατευτικό ιατρικό εξοπλισμό. Η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, παρακρατώντας φορτία με μάσκες που είχαν ήδη πληρωθεί από ξένες χώρες. Όπως έγραφαν αυτή την εβδομάδα η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική «Corriere della Sera», οι τουρκικές μάσκες που είχαν αγοραστεί από τις κυβερνήσεις των χωρών τους δεν έφτασαν ποτέ στα εδάφη τους. Και ενώ η Τουρκία έχει ήδη απειλήσει ότι θα καταλάβει τα εργοστάσια της χώρας που θα κάνουν το λάθος να διαθέσουν μάσκες σε άλλα κράτη, η Τσεχία βρέθηκε, επίσης, στην «πυρά», για παρακράτηση υγειονομικού υλικού με προορισμό την Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί όσο καμιά άλλη στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Κένυα, για φορτία με προορισμό τη Γερμανία.   

Κλοπή, παρακράτηση και παράνομο εμπόριο γίνεται, επίσης, και με τα φάρμακα που πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού, αφού αμέσως μόλις οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας μπορεί να θεραπεύσει τον Covid-19 η Ινδία απαγόρευσε άμεσα τις εξαγωγές σε υδροξυχλωροκίνη. Στο Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, οι πράκτορες της Μοσάντ έχουν πραγματοποιήσει πολλές παράνομες διεθνείς επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Γης προκειμένου να μεταφέρουν στη χώρα τους εκατομμύρια τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού. Πληροφορίες θέλουν οι εξαγορές αυτές να έγιναν από εχθρικά προς το Ισραήλ κράτη, δηλαδή χώρες που αποδοκιμάζουν τη στάση του απέναντι στους Παλαιστινίους. «Το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας καχυποψίας που καταγράφεται σήμερα ανάμεσα στα κράτη, καθιστά δυσκολότερο το συντονισμό μιας διεθνούς απάντησης απέναντι στον ιό», έγραφαν, αυτή την εβδομάδα, στην επιθεώρηση «Harvard Business Review» ο Αβραάμ Λ. Νιούμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, και ο Χένρι Φάρελ, συνάδελφός του από το Πανεπιστήμιο George Washington.  

Ιστορικό υψηλό της ανεργίας στις ΗΠΑ  

Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος παλεύει τον κορωνοϊό που έχει προκαλέσει μια φοβερή και τρομερή κρίση Δημόσιας Υγείας. Αύριο, αυτός ο αόρατος εχθρός θα ευθύνεται για μια παγκόσμια οικονομική κρίση μεγατόνων, κατά της οποίας οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα έγκαιρα, προκειμένου να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή που όμοιά της δεν έχει ζήσει ο πλανήτης ολόκληρος.    

Ήδη, τα πρώτα δείγματα είναι αποκαρδιωτικά. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που αποτελεί ένα ακόμα ρεκόρ. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν σε 6,65 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, από 3,3 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ολοφάνερα μπροστά στη μεγαλύτερη αύξησης της ανεργίας στην ιστορία τους, μια εξέλιξη που ήδη αποτυπώνει την ανισότητα εισοδημάτων σε όλη τη χώρα. Οι αναλυτές υπολογίζουν μάλιστα, πως η κρίση θα προκαλέσει τουλάχιστον 25 εκατ. ανέργους στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1920, όπου είχαν καταγραφεί 15,3 εκατ. άνεργοι.  

Σχολιάζοντας σχετικά το περιοδικό «New Yorker» αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έδρασε όπως η βρετανική του Μπόρις Τζόνσον που θα βοηθήσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις πληρώνοντας το 80% των μισθών των υπαλλήλων τους, ιδέα που εφάρμοσε πρώτη η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σύστημα «Εργάνη». Ανάλογες κινήσεις έγιναν από τη Δανία, την Ιρλανδία, ακόμα και τη βαριά πληττόμενη Ιταλία, που μπροστά στην πιθανότητα της εκτόξευσης της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη θα βάλει το χέρι στη τσέπη υπέρ των επιχειρήσεων, για να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους. Με τον ίδιο σκοπό, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το γιγαντιαίο δανειακό πακέτο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Νότος, ωστόσο, προσμένει το κορωνο-ομόλογο…   

Από την Έντυπη Έκδοση