Επιδότηση μισθού, μείωση εισφορών, εξτρά μέτρα για τους εποχικά εργαζομένους και επέκταση της ειδικής αποζημίωσης σε περιπτώσεις αναστολής συμβάσεων. Αυτό είναι το βασικό πακέτο μέτρων για περίπου δύο εκατομμύρια μισθωτούς και εποχικά απασχολουμένους, που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.  

Το βασικό περίγραμμα των μέτρων  για τη στήριξη της απασχόλησης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τις  ευνοϊκές ρυθμίσεις να «τρέχουν» από την 1η Ιουνίου. Στην «καρδιά» των νέων διατάξεων είναι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με στόχο να καλυφθούν οι απώλειες των μισθών από τη μετατροπή συμβάσεων πλήρους, σε μερικής απασχόλησης.   

Ειδικότερα, μπορεί να καλυφθεί από το κράτος το 60% της απώλειας του μισθού, ενώ μπαίνουν δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην σπάσει το φράγμα των 650 ευρώ του κατώτατου μισθού. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου, ενώ ο εργοδότης καλείται να καλύψει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.   

Την ίδια στιγμή, μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, η μείωση των εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ επιταχύνεται από το 2021 η περαιτέρω μείωση των εισφορών (συνολικά θα φτάσει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες).   

Όσον αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού στις περιπτώσεις αναστολής συμβάσεων επεκτείνεται τόσο για τον Ιούνιο όσο και για τον Ιούλιο. Προσοχή όμως,  το μέτρο αφορά συγκεκριμένους κλάδους που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα από την πανδημία και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων.  

Τέλος, ειδικό πλέγμα δράσεων τίθεται σε εφαρμογή για τους εποχικά εργαζομένους, με μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα επιδόματα ανεργίας. Παράλληλα, νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης θα «τρέξουν», ενώ τριπλασιάζεται το κονδύλι του Κοινωνικού Τουρισμού, που θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια.  

Μέτρα για 120.000 εποχικούς

«Ομπρέλα προστασίας» ανοίγει για  120.000  εποχικά ανέργους, καθώς ένα ευρύ πλέγμα δράσεων μπαίνει σε εφαρμογή για τους εργαζομένους στον τομέα του Τουρισμού. Ειδικότερα, το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε  από τον υπουργό Εργασίας προβλέπει τέσσερις βασικές ρυθμίσεις:   

* Χορηγείται  -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα  εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020, στους εποχικά ανέργους.  

* Αναλαμβάνει το κράτος την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζομένων.  

* Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν το μήνα Μάιο, κατά δύο μήνες.  

* Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50, για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.  

Πρόκειται για ένα τμήμα των δράσεων που θα «τρέξει» άμεσα, με έμφαση στον τομέα του Τουρισμού, ώστε να περιοριστούν σημαντικά οι επιπτώσεις εξαιτίας του κορωνοϊού.  

Τα «sos της επόμενης ημέρας

Μία σειρά ειδικών ρυθμίσεων  πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι, που επιστρέφουν σε ένα νέο εργασιακό τοπίο. Τα βασικά «sos»  της επόμενης ημέρας είναι τα εξής: 

 • Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ο εργοδότης μπορεί να ανακαλέσει οριστικά την αναστολή των συμβάσεων, τουλάχιστον για το 40% των μισθωτών. Από το σύστημα αυτό, εξαιρούνται επιχειρήσεις που υπάγονται σε συγκεκριμένη λίστα ΚΑΔ  (μεταξύ αυτών είναι συγκεκριμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις Μεταφορές και τον Τουρισμό).   
 • Σε όσες επιχειρήσεις είχαν πληγεί από τον κορωνοϊό (αφορά ορισμένους ΚΑΔ ) εφαρμόζονται ειδικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις αναστολής συμβάσεων ο εργοδότης υποχρεούται να μην προχωρήσει σε απολύσεις για αντίστοιχο διάστημα. Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος έχει μπει σε αναστολή σύμβασης 45 ημερών, τότε η θέση εργασίας διατηρείται για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.   
 • Σε όσες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις μένουν κλειστές με κρατική εντολή, δεν επιτρέπεται μείωση του προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας, και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελιών, αυτές είναι άκυρες. Όταν ανεβάσουν εκ νέου ρολά θα ισχύσουν οι γενικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (δηλαδή ό,τι προβλέπεται για το σύνολο των επιχειρήσεων).  

Κοινωνικός Τουρισμός

Τριπλασιάζεται το κονδύλι για την υλοποίηση του  φετινού προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, όπως έχει αναλυτικά γράψει η «Βραδυνή της Κυριακής», το σχετικό κονδύλι ανέρχεται από τα 10 στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Το όφελος είναι διπλό: δίνεται η δυνατότητα σε εργαζομένους και ανέργους να κάνουν διακοπές, και ταυτόχρονα στηρίζονται οι επιχειρήσεις στον κλάδο του Τουρισμού.  

Να σημειωθεί πως πέρσι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού ήταν 140.000. Η απόφαση για τον τριπλασιασμό του σχετικού κονδυλίου θα οδηγήσει στη σημαντική αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, και το επόμενο διάστημα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τις προϋποθέσεις συμμετοχής.  

Παραδείγματα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Τρία ενδεικτικά παραδείγματα παρουσιάζονται για το νέο τοπίο στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για περιπτώσεις μετατροπής συμβάσεων από πλήρους, σε μερικής απασχόλησης, με το κράτος να έρχεται να καλύψει το 60% των απωλειών (στον κατώτατο μισθό η κάλυψη είναι 100%). Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:   

 • Εργαζόμενος έχει μισθό 900 ευρώ. Σε περίπτωση που  θα μπει σε εκ περιτροπής εργασία  ο μισθός του για 15 ημέρες θα πέσει 450 ευρώ. Από τα υπόλοιπα χρήματα τα 270 ευρώ θα καλύπτονται από το κράτος. Δηλαδή, συνολικά ο μισθός θα φτάνει τα 720 ευρώ.   
 • Εργαζόμενος έχει μισθό 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που μειωθεί ο χρόνος εργασίας του κατά 50%, θα εισπράττει από τον εργοδότη 500 ευρώ και τα υπόλοιπα 300 ευρώ θα τα εισπράττει από το κράτος. Δηλαδή, θα πάρει για ένα μήνα 800 ευρώ.   
 • Εργαζόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Σε περίπτωση που απασχολείται με εκ περιτροπής εργασία για 15 ημέρες, θα παίρνει το 50% του μισθού από τον εργοδότη. Ωστόσο, το κράτος θα καλύπτει το 100% της απώλειας, για να μην «σπάσει» το φράγμα των 650 ευρώ.  Επίσης, ο εργοδότης θα καλύπτει στο ακέραιο τις  εισφορές (δηλαδή τις δικές του αλλά και του εργαζομένου).   

Οι προϋποθέσεις για την «πριμοδότηση» των μισθών

Στην «πριμοδότηση» των μισθών προχωρά το κράτος, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από πλήρη, σε μερική απασχόληση. Σε εφαρμογή μπαίνει ένας μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης με την κωδική ονομασία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να δοθεί παράταση. Ουσιαστικά, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει μισό μισθό, με αντίστοιχη μείωση του ωραρίου. Το υπόλοιπο 60% θα καλύπτεται από το κράτος  και θα αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια από το Πρόγραμμα SURE.  

Τα κυριότερα σημεία των νέων ρυθμίσεων είναι τα εξής: 

– Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.  

– Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.  

– Το μέτρο θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές (μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα).  

– Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στο   μηχανισμό.   

– Το δικαίωμα του εργοδότη  να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.  

– Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα  καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.  

– Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού.   

– Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του.  

Αναστολή συμβάσεων

Επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού στις περιπτώσεις αναστολής συμβάσεων, με το μηνιαίο ποσό να διαμορφώνεται στα 534 ευρώ. Σε όσες περιπτώσεις η αναστολή δεν φτάνει το μήνα, οι εργαζόμενοι θα πάρουν το τμήμα που αναλογεί (18 ευρώ ανά ημέρα). Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:  

 • Μάιος. Έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.  

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του Τουρισμού, της Εστίασης, των Μεταφορών, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν την  αποζημίωση ειδικού σκοπού, και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές (υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού). Επίσης, έχει παραταθεί η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.  

 • Ιούνιος. Παρατείνεται η  δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Επίσης, για επιχειρήσεις στους κλάδους του Τουρισμού, της Εστίασης, των Μεταφορών, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, που πλήττονται.  

Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται   αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής, και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.  Προσοχή, καθώς τον μήνα Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.  

 • Ιούλιος. Θα παραταθεί η  δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο  όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του Τουρισμού, των Μεταφορών, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, που πλήττονται.  

Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται   αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής, και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.  

Μείωση εισφορών 

Πότε ξεκινά, πόση θα είναι, ποιους αφορά 

Ξεκινά από την 1η Ιουνίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και  τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση θα φτάσει τις 0,90 ποσοστιαίες μονάδες και θα «μοιραστεί» ως εξής: 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους. Προσοχή, καθώς η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση αφορά μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η στροφή στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.  

Η κυβέρνηση στοχεύει να προχωρήσει σταδιακά στη συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να «επισπεύσει» τις παρεμβάσεις και να ολοκληρωθεί το «ψαλίδι» στις εισφορές,  ακόμα και μέσα στο 2021 (ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τμηματικές μειώσεις έως το 2023).  

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 

Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει μεικτό μισθό 800 ευρώ. Με το σημερινό καθεστώς οι εργατικές εισφορές διαμορφώνονται στα 126 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου υποχωρούν στα 122,64 ευρώ. Ο εργοδότης καταβάλλει σήμερα για εισφορές 198,48 ευρώ, ενώ από τον επόμενο μήνα θα πληρώνει 194,64 ευρώ.  

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 

Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ. Οι εργατικές εισφορές σήμερα είναι 157,5 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις θα υποχωρήσουν από την 1η Ιουνίου στα 153,3 ευρώ. Όσον αφορά στις εργοδοτικές εισφορές, σήμερα είναι 248,1 ευρώ. Από τον επόμενο μήνα, ο εργοδότης θα καταβάλλει 243,3 ευρώ.  

9.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας 

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία 9.000 θέσεων εργασίας, με επιδότηση έως και το 80% του μισθού, άναψε ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για το πρόγραμμα «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας», το οποίο εκσυγχρονίζεται για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.  

Ουσιαστικά, επιχορηγούνται για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης (στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους), και επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης».  

Το πρόγραμμα είχε τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2017, ωστόσο είχαν καλυφθεί μόνο 880 από τις 10.000 θέσεις. Επομένως, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίησή του για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ειδικότερα:  

 • Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή ανεξάρτητα από το μέγεθος του προσωπικού τους.  
 • Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης. Επεκτείνεται δηλαδή το δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.  
 • Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη, κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμενου ανέργου υπερδιπλασιάζεται από 400, στα 830 ευρώ (108%).  
 • Καθορίζονται στα 830 ευρώ το μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται.  
 • Απλουστεύεται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσεις.  
 • Μετατρέπεται σε ηλεκτρονική η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογητικών για την είσπραξη της επιχορήγησης από τις επιχειρήσεις.  
 • Καταργείται η τρίμηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης.