Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech έως τις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου, που σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν στις κοινωνίες και κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγηθεί η οικονομία της χώρας. Ακόμη άγνωστο είναι και το ενδεχόμενο ανάκαμψης των οικονομικών δεδομένων.

«Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων από περισσότερα από 30.000 υποκείμενα από τις κλινικές δοκιμές. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σετ δεδομένων πάνω στο οποίο μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση και για την ασφάλεια και για την αποτελεσματικότητα» δήλωσε η Έμερ Κουκ στη διάρκεια συνάντησης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το στάδιο», σημείωσε η Κουκ. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα αναλύσουμε τα δεδομένα σωστά».

Οι αναλυτές του EMA ελέγχουν επίσης τα στοιχεία μετά τις νέες πληροφορίες από τη Βρετανία όπου δύο άνθρωποι παρουσίασαν αναφυλαξία αφότου έκαναν το εμβόλιο.

Πρόσθεσε ότι περιμένει οι AstraZeneca και Johnson & Johnson να καταθέσουν τις αιτήσεις του για υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού το πρώτο τέταρτο του επόμενου έτους.

Όσον αφορά την κυβερνοεπίθεση, σημείωσε πως δεν επηρέασε τη δουλειά που γίνεται από την υπηρεσία για το εμβόλιο.

«Έγινε μια κυβερνοεπίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδας. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια και πως είμαστε πλήρως λειτουργικοί», δήλωσε η Κουκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *