Ο ακροδεξιός φαλαγγίτης, Κάρλος Γκαρθία Χουλιά, ένας από τους δράστες της «σφαγής της Ατότσα», το 1977 στη Μαδρίτη, μιας από τις χειρότερες τραγωδίες της μεταφρανκικής Ισπανίας, αποφυλακίστηκε σήμερα, αφού μειώθηκε η ποινή του, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.

Ο Γκαρθία Χουλιά βγήκε από τη φυλακή Σότο δελ Ρεάλ της Μαδρίτης λίγο μετά της 9 το πρωί, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της σωφρονιστικής υπηρεσίας.

Το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 1977, ο 24χρονος, εκείνη την εποχή, φαλαγγίτης και άλλοι δύο ακροδεξιοί εισέβαλαν στο γραφείο μιας ομάδας κομμουνιστών δικηγόρων, στην οδό Ατότσα, στα νότια προάστια της Μαδρίτης. Πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις δικηγόρους, έναν φοιτητή νομικής και έναν υπάλληλο. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η σφαγή αυτή, στόχος της οποίας ήταν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας –τότε ήταν ακόμη παράνομο– προκάλεσε σάλο στη χώρα, η οποία διένυε την κρίσιμη μεταβατική περίοδο από τη φρανκική δικτατορία προς τη δημοκρατία.

Το 1980, ο Γκαρθία Χουλιά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 193 ετών για τις πέντε δολοφονίες και τις τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας. Ωστόσο, το 1991 αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και μάλιστα του δόθηκε άδεια να πάει να εργαστεί στην Παραγουάη.

Αμέσως μόλις έφτασε στην Παραγουάη, τα ίχνη του χάθηκαν. Εντοπίστηκε και συνελήφθη το 1996 στη Βολιβία και καταδικάστηκε εκεί σε κάθειρξη 6 ετών για διακίνηση ναρκωτικών. Και πάλι επωφελήθηκε από μια άδεια εξόδου από τις φυλακές για να εξαφανιστεί, αυτή τη φορά για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η ελευθερία του έλαβε τέλος τον Δεκέμβριο του 2018 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου εργαζόταν ως οδηγός ταξί, με πλαστή ταυτότητα. Εκδόθηκε στην Ισπανία τον περασμένο Φεβρουάριο και οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, η οποία όμως στο μεταξύ μειώθηκε.

Το Ίδρυμα Δικηγόροι της Ατότσα, που εκπροσωπεί τα θύματα και τις οικογένειές τους, επέκρινε την αποφυλάκιση του Γκαρθία Χουλιά, ο οποίος θα έπρεπε να εκτίσει άλλα 12 χρόνια στη φυλακή, και κατέθεσε προσφυγή, που όμως δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.