Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε σήμερα ο Χρήστος Ροζάκης πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφερόμενος στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. 

Ο κ. Ροζάκης ο οποίος να σημειωθεί έχει χαρακτηρίσει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας για Αιγαίο και αν. Μεσόγειο, σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό ραδιόφωνο, αποκάλυψε πως το 2016 στις διερευνητικές που συμμετείχε και ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση συζητούσε το εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας με την Τουρκία και από εκεί θα ξεκινήσει η συζήτηση και της σημερινής κυβέρνησης.

Παρατηρητές επισημαίνουν στο vradini.gr ότι περίπου τα ίδια υποστηριξε και ο Τσαβούσογλου όταν είπε πρόσφατα ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις συζητούν κι άλλα πράγματα εκτός από την υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ροζάκης ανέφερε και ότι στο παρελθόν είχαν μπει στις διερευνητικές τα θέματα της αποστρατιωτικοποίησης και των «γκρίζων ζωνών» και είχαν απορριφθεί. 

“Η Τουρκία το είχε δεχτεί γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, από τη στιγμή που η Ελλάδα είχε σαφώς απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης” είπε ο Χρήστος Ροζάκης προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αναγκασμένη να προσέλθει στον διάλογο, γιατί όλα τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησε απέτυχαν. 

“Και  μπορεί το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών να μην είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά καλύτερα να συζητάμε παρά να μη συζητάμε” ανέφερε.

Επίσης ο κ. Ροζάκης εξήγησε ότι «οι συζητήσεις είχαν μείνει στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά συνέπεια κατά βάση εκεί θα πρέπει να γυρίσουμε.”.

Πρόσθεσε επίσης: 

“Η Τουρκία αρχικά είχε αποδεχθεί τα 12ν.μ. από τις ηπειρωτικές ακτές και μικρότερο εύρος από τις νησιωτικές, όμως σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων υπαναχώρησε ως προς το θέμα των 12 ν.μ. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μετριοπαθής στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς έως τα 12νμ. την αιγιαλίτιδα ζώνη. Όμως η ‘χρήση’ του Αιγαίου γίνεται από τις παρευξείνιες χώρες, τις χώρες που συνδέονται με αυτές, αλλά βεβαίως και τις Ρωσία και ΗΠΑ. Ως εκ τούτου τα δικαιώματα διέλευσης των τρίτων χωρών πρέπει να ληφθούν υπόψη, όχι βέβαια στο βαθμό που θα θίγονται τα δικαιώματα της χώρας μας”.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος είχε προτείνει ως εναλλακτική λύση τα 10 ν.μ. από τις νησιωτικές ακτές, γιατί-όπως είπε-  αφήνουν μία λωρίδα ελεύθερης θάλασσας για τις ανάγκες των τρίτων χωρών, και με τη λύση αυτή διατηρείται ακέραιος και ο εναέριος χώρος “γιατί υπάρχει το παράδοξο να έχουμε εναέριο χώρο 4ν.μ. μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη».

Επί της ουσίας, οι διπλωμάτες στους οποίους απευθύνθηκε το vradini.γρ εκτιμούν πως τα όσα είπε ο πρώην υφυπουργός, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας συζητάει και ένα μονομερές της δικαίωμα με την Τουρκία, κάτι που έρχεται “σε αντίφαση με τα όσα ισχυρίζεται πως η μόνη διαφορά που συζητιέται είναι η υφαλοκρηπίδα”.

Να σημειωθεί πάντως, ότι τα πρακτικά από τις διερευνητικές συνομιλίες των προηγούμενων ετών είναι “σφραγισμένα μυστικά” κλειδωμένα σε ένα χρηματοκιβώτιο σε χώρο “ιδιαιτέρως ασφαλή” και πρόσβαση σε αυτά έχουν μόνο ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών και ο εκάστοτε πρωθυπουργός, καθώς και οι ελάχιστοι “εγκεκριμένοι” από αυτούς υπηρεσιακοί παράγοντες.