“Διπλωματική κατραπακιά” χαρακτηρίζουν έμπειροι διπλωμάτες την εξέλιξη με τον Λίβυο πρέσβη  που απελάθηκε από την Αθήνα κακήν κακώς το 2019, και σήμερα είναι…μεταβατικός πρόεδρος της Λιβύης.

Κορυφαίοι διπλωμάτες είχαν αντιταχθεί ανοιχτά το 2019 στην απέλαση του Γιουνίς Μενφί θεωρώντας ότι ήταν μια ακραία ενέργεια, εξαιτίας της υπογραφής του τουρκολυβικού μνημονίου, και εκτιμούσαν ότι η παραμονή στην Αθήνα ενός μετριοπαθούς συνομιλητή που μιλούσε άνετα και με τους δυο πόλους εξουσίας της χώρας του, ήταν προς το συμφέρον μας. Όμως επικράτησαν ακραίες επιλογές τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από την τότε συμβουλευτική διπλωματική ομάδα του μεγάρου Μαξίμου.

Το βασικότερο επιχείρημα όσων θεωρούσαν λάθος την απέλαση, ήταν πως ο Γιουνίς Μενφί θεωρούνταν -όπως διαβεβαίωναν Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες συνομιλητές του- ένας από τους μετριοπαθέστερους αξιωματούχους της Λιβύης, και δεν συμφωνούσε με τις επιλογές της κυβέρνησης Σάρατζ, αλλά ήταν υποχρεωμένος να τις υπερασπιστεί. 

Αυτό έλεγε σε κορυφαίο Έλληνα διπλωμάτη ο οποίος μετέφερε τις απόψεις του τότε στον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια, αλλά το Υπ.Εξ δεν τις έλαβε υπόψη του.

Τώρα εκ των υστέρων το υπουργείο Εξωτερικών τρέχει να τα μαζέψει, ευελπιστώντας στην επούλωση των πληγών, ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη.

Την ίδια ώρα πηγές που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Δένδια υποστήριζαν ότι οι επαφές με την συγκεκριμένη πλευρά είχαν διατηρηθεί στο κατάλληλο διπλωματικό επίπεδο, έτσι ώστε η σημερινή εξέλιξη να μην προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα ως προς το πρόσωπο και την παρουσία του Μενφί στο νέο σχήμα. 

Βρέθηκε σημείο επαφής

Όμως όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας, ξέρουν ότι όταν ανακοινώθηκε η επιλογή του Μενφί για την προεδρία της Λιβύης, έπεσε στο κτίριο μια βουβαμάρα, προϊόν ξεκάθαρης αμηχανίας.

Η πρώτη επικοινωνία με τον μεταβατικό πρόεδρο της Λιβύης έγινε μέσω τρίτου από το περιβάλλον του Χαφτάρ, και η Αθήνα ευελπιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά τελικά. 

Όταν έγινε γνωστή η αξιοποίηση του Μενφί, και μετά το πρώτο μούδιασμα στην Αθήνα, οι επιτελείς του Υπ.Εξ αναζήτησαν τρόπους για να επουλώσουν τη ζημιά. Για την ακρίβεια, ζήτησαν από συνομιλητές τους στο επιτελείο του Χαφτάρ (ο οποίος είναι υποχρεωμένος στην Ελλάδα για την βοήθεια και την στήριξη που του προσέφερε) να μεσολαβήσουν ώστε να βρεθεί μια γραμμή επικοινωνίας. Το επιχείρημα των επιτελών του Υπ.Εξ ήταν πως δεν επρόκειτο για μια εχθρική κίνηση κατά του πρέσβη Μενφί, αλλά μια αντίδραση κατά του καθεστώτος Σάρατζ το οποίο προχώρησε στην υπογραφή ενός παρανόμου μνημονίου με την Τουρκία, βλάπτοντας τα ελληνικά συμφέροντα.

“Ήταν μια ενέργεια κατά της λιβυκής κυβέρνησης, η οποία απλώς εκπροσωπούνταν από τον Μενφί, και όχι κατά του Μενφί” διευκρινίζει στο vradini.gr επιτελής του υπουργείου Εξωτερικών σε συνομιλητή του. 

Η αλήθεια είναι πως ο Χαφτάρ -μέσω τρίτων- τόνισε στην Αθήνα ότι δεν θα επηρεαστούν τα πράγματα δυσμενώς για την Ελλάδα, αφού η άσκηση πολιτικής δεν είναι προσωπική υπόθεση, και πρόσθεσε ότι αυτός θα αναλάβει την τήρηση ισορροπιών.

Η αλήθεια επίσης, είναι πως ο νέος λίβυος πρόεδρος Μενφί, ήταν πολύ ευχαριστημένος με την παραμονή του στην Αθήνα, έκανε πολύ στενή παρέα μεταξύ άλλων με τον προηγούμενο πρέσβη της Αιγύπτου (αποχώρησε πριν απο ένα χρόνο περίπου μετά από πολυετή θητεία εδώ) και όταν του ζητήθηκε η αποχώρηση, την θεώρησε πλήγμα. Όμως όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι η μετριοπάθειά του και η σοβαρότητά του δεν θα επιτρέψει στις όποιες πικρίες να επηρεάσουν τις επιλογές του.

Το ιστορικό της απέλασης

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα, Mohamed Younis Menfi, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα». Με αυτή την λιτή δήλωση στις 6 Δεκεμβρίου 2019, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απέλαση του Λίβυου διπλωμάτη.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της υπογραφής του τουρκολυβικού μνημονίου λίγο πρίν, και το Υπ.Εξ είχε δώσει προθεσμία στον Λίβυο πρέσβη έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει στο υπουργείο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Μενφί-σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές από πρεσβεία- επικοινώνησε με τους ανωτέρους του στην Τρίπολη, οι οποίοι όμως ανήκαν στο καθεστώς Σάρατζ, και του απαγόρευσαν να δώσει οτιδήποτε.

Τότε οι διπλωματικές απο το Υπ.Εξ  πηγές επισήμαιναν με έμφαση ότι η λιβυκή πλευρά δεν συνεργάστηκε καθόλου με την Αθήνα.

Τελικά το περιεχόμενο του κειμένου έφτασε στα χέρια της Αθήνας, ωστόσο διέρρευσε …από την τουρκική πλευρά.

Ο Νίκος Δένδιας αιτιολόγησε την απόφαση της απέλασης λέγοντας ότι είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Είχε επίσης τονίσει ότι το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πρόσθεσε -και ορθώς- ότι η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, ασχετα εάν στην πράξη συνέβη κάτι τέτοιο αφού η επίσημη και αναγνωρισμένη έκφραση της Λιβύης ήταν το καθεστώς Σάρατζ.

Λίγες μέρες μετά έφτασε στην Αθήνα ο έτερος πόλος εξουσίας στην Τρίπολη και θεωρούμενος σύμμαχός μας, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Χαφτάρ.