Η Ροδιακή γη κρατάει στην αγκαλιά της έναν εκλεκτό της, τον αείμνηστο Δημήτρη Κρεμαστινό, που έχασε τελικά την Μάχη με τον Κορωνοϊό, μετά από δύο περίπου μήνες αγώνα επιβίωσης στην Εντατική του Ευαγγελισμού. Αυτός ο θάνατος μας συγκλόνισε όλους. Πίκρανε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η απώλεια όλων των ανθρώπων είναι ασφαλώς μία συγκλονιστική ξεχωριστή ιστορία.
      Ο Δημήτρης Κρεμαστινός όμως ήταν πιο άμεσος, πιο οικείος σε όλους μας. Γαλήνια, ήρεμη μορφή , πάντα σοβαρός, πάντα με υπεύθυνο και καθαρό λόγο, υπήρξε μια από τις προσωπικότητες που ξεχώρισε στην εποχή μας.
        Γεννήθηκε στη Χάλκη Δωδεκαννήσου το 1942 και διέσχισε με αγώνα, αξία και επιτυχίες μια δύσκολη, αλλά δημιουργική διαδρομή , για να φτάσει στην κορυφή , κατακτώντας τους στόχους του. Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Διετέλεσε Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ( 1993-1996). Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Βουλής από το 2015 έως το 2019. Βουλευτής Δωδεκαννήσου από το 2000 έως το 2004 και από το 2009 έως το το 2019. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974, υπήρξε στενός φίλος, συνεργάτης και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ως Δντης της Καρδιολογικής Κλινικής, δημιούργησε, πολλές δεκαετίες πριν, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας νόσου. Δντης επίσης στο Γενικό Κρατικό Αθηνών και στο Β’ Καρδιολογικό τμήμα του Ωνασείου.

Επισκέπτης Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, καθώς και στο Έμορυ της Άτλαντα ΗΠΑ. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεια. Συγγραφέας Ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και βιβλίων, 2500 Επιστημονικών Εργασιών σε Διεθνή ερευνητικά περιοδικά.

Ως Υπουργός Υγείας άφησε σημαντικό έργο, όπως την προσθήκη γιατρών στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, στήριξε και ενίσχυσε το ΕΣΥ, καθιέρωσε τις αεροκομιδές ασθενών με ιπτάμενα μέσα του ΕΚΑΒ, ίδρυσε τον ΟΚΑΝΑ, εισήγαγε στην Ελλάδα την Τηλεϊατρική , αναμόρφωσε την Ψυχιατρική περίθαλψη, κλπ.
Η συνέπεια, η ευγένεια , η μετριοπάθεια , το ήθος, η σε βάθος μελέτη και γνώση των θεμάτων που αναλάμβανε, τον χαρακτήριζαν δια βίου. Αξιοπρεπής , ήρεμος , ώριμος , δεκτικός και δοτικός , έτοιμος να ακούσει και να συμβάλει , αποτελεσματικός και δημιουργικός. Αφήνει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην κοινωνική , επιστημονική και πολιτική ζωή του τόπου μας.

Κατάφερε να ξεχωρίσει και να προσφέρει σε πολλούς τομείς παράλληλα. Δεν επαναπαύθηκε στην μεγάλη επιτυχία του στον κοινωνικό και επιστημονικό χώρο. Ήταν άνθρωπος που πίστευε και αγωνιζόταν για ιδέες και ιδανικά , στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς , χωρίς όμως φανατισμούς και διαχωρισμούς, συνθετικός και ενωτικός, αλλά πάντα έτοιμος να επιχειρηματολογήσει για τα πιστεύω του.

Υπήρξαμε συνάδελφοι και συναγωνιστές στο ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια. Συνυπηρέτησαμε στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-96), ενώ υπηρετήσαμε την Βουλή των Ελλήνων από τη θέση του Αντιπροέδρου. Θα ξεχωρίσω δυο συμβολικές στιγμές, στάσης ζωής, που χαρακτήριζαν τον πολιτικό άνδρα. Πρώτον το ότι αρνήθηκε πεισματικά και αταλάντευτα να υπογράψει την αντικατάσταση του τότε Π/Θ Ανδρέα Παπανδρέου, με Ιατρική Βεβαίωση ανικανότητας, παρά το γεγονός ότι πιέσθηκε από πολλά ισχυρά πρόσωπα (1995). Δεύτερον όταν δεν δίστασε να παραιτηθεί από Βουλευτής, όταν καθιερώθηκε Συνταγματικά η απαγόρευση να ασκεί  επαγγελματικό έργο ο Βουλευτής ( 2004).
        Τιμούμε τον Γιατρό, τον Καθηγητή, τον Πολιτικό Δημήτρη Κρεμαστινο. Πάνω απ’ όλα τιμούμε τον άνθρωπο, που πάντα προσέφερε τις γνώσεις του σε κάθε πάσχοντα, αδιακρίτως. Συμμετέχουμε στο πένθος της αγαπημένης του συζύγου Τζένης, των οικείων του, του Δωδεκαννησιακού λαού.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός παραμένει πάντα στη μνήμη και στις καρδιές μας.

Γρηγόρης Νιώτης

Πρώην Α’ Αντιπρόεδρος Βουλής/ Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού