Το drone Elios 2 πέταξε πάνω από το Τσέρνομπιλ και συγκεκριμένα στον αντιδραστήρα 5 ώστε να μπορέσουν επιστήμονες να ελέγξουν αν υπάρχουν ακόμη πυρηνικά απόβλητα.

Ο αντιδραστήρας βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Flyability, να εξηγεί: «κατά τη στιγμή της καταστροφής, το πέμπτο μπλοκ του εργοστασίου του Τσέρνομπιλ ήταν υπό κατασκευή και σχεδόν ολοκληρoμένο. Δεδομένης της βιασύνης για εκκένωση, δεν υπήρχε κανένα αρχείο για το αν οι δεξαμενές συγκράτησης στον αντιδραστήρα 5 είχαν λάβει ποτέ τις ράβδους ουρανίου για τις οποίες είχαν κατασκευαστεί».

Ο ιπτάμενος Elios 2 έδειξε πως οι δεξαμενές του είναι κενές χωρίς απόβλητα, με τον εκπρόσωπο να επισημαίνει: «Η αποστολή του Τσέρνομπιλ ήταν αγχωτική, επειδή το τείχος που έπρεπε να πετάξουμε ήταν πάνω από 230 πόδια ύψος, οπότε δεν υπήρχε τρόπος να πάρουμε πίσω το drone αν το σήμα χανόταν», εξήγησε ο Τσαρλς Ρέι, διευθυντής εκπαίδευσης της Flyability και ένας από τους ηγέτες της αποστολής. «Αλλά η αποστολή ήταν μεγάλη επιτυχία και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το βίντεο και τις εικόνες που μπορέσαμε να συλλέξουμε μέσα στον αντιδραστήρια 5».

Παρόλα αυτά, οι εικόνες που μετέδωσε το drone παραμένουν απόκοσμες: