Σε συνολικά οκτώ εξεταστικά κέντρα σε αντίστοιχο αριθμό πόλεων θα γίνουν οι πρώτες πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας στις 16 Μαΐου.

Οι εξετάσεις Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης θα γίνουν σε κέντρα που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο.

Προκειμένου να διενεργηθούν οι εξετάσεις θα πρέπει κάθε κέντρο να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 25 αιτήσεις, ενώ σε περίπτωση που ο αριθμός είναι μικρότερος οι διαγωνιζόμενοι θα καλούνται να διαγωνιστούν σε άλλο εξεταστικό κέντρο.

Έπειτα από συνεννόηση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας Αθανασίου Μπαλέρμπα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίστηκε ως ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης εξέτασης για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης η 7η Νοεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού, ενώ θα εξεταστεί και η επάρκεια γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Οι ερωτήσεις των θεματικών ενοτήτων, εκτός από την ελληνική γλώσσα, θα είναι 20 στο σύνολο, με την εξής κατανομή: 4 θέματα Γεωγραφίας, 4 θέματα Πολιτισμού, 6 θέματα Ιστορίας και 6 θέματα Πολιτικών Θεσμών. Αναφορικά με την ελληνική γλώσσα, στην ενότητα «κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου», οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο. Στην ενότητα «κατανόηση προφορικού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις, και στην ενότητα «παραγωγή προφορικού λόγου» εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας.

Οι απαντήσεις, σε όλες τις θεματικές ενότητες, θα αξιολογούνται από δυο διορθωτές, όπως ισχύει και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που είχαν γίνει τον Οκτώβριο, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται τα ειδικότερα στοιχεία, που αποτελούν τεκμήριο για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αιτούντος για την εξεταζόμενη κατά περίπτωση χρονική περίοδο.

Οι ερωτήσεις θα αντληθούν από την Τράπεζα Θεμάτων, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη πρόσβαση μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων: https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr και ypes.gr/g-g-ithageneias/arxiki-selida/trapeza-thematon-pegp.

Σημειώνεται ότι, προ ημερών ο μικρός αδελφός του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Άλεξ (Αλέξανδρος) κατέθεσε αίτημα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας στον δήμο Ζωγράφου.