1.000.000.000 παχύσαρκοι

Η ασθένεια κάνει θραύση και στην παιδική ηλικία

παχύσαρκοι, παχυσαρκία

Οι ιατροί την χαρακτηρίζουν επιδημία. Παγκοσμίως έχουν καταμετρηθεί 1 δισ. παχύσαρκοι το 2023, με πρόβλεψη διπλασιασμού έως το 2035. Στην Ελλάδα 1 στους 2 άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες είναι υπέρβαροι, ενώ ένα στα έξι άτομα είναι παχύσαρκο.

Η ασθένεια κάνει θραύση και στην παιδική ηλικία, με τους γονείς να μην δύνανται να αντιμετωπίσουν την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, που είναι ένας από τους παράγοντες της προσθέσεως κιλών, λόγω ακινησίας. Τα λανθασμένα κοινωνικά πρότυπα, αλλά και ψυχογενείς, γενετικοί και περιβαλλοντικοί συμπαράγοντες, έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση στα εθνικά Συστήματα Υγείας, αφού η παχυσαρκία συνδέεται με έτερες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή υπέρταση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η άπνοια στον ύπνο, η υπερλιπιδαιμία, οι καρκίνοι του μαστού και του παχέος εντέρου κ.ά. Μία από τις κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών υπόσχεται να θέσει τέλος σε αυτήν την μάστιγα, η οποία ταλαιπωρεί, ποικιλοτρόπως, 1 στους 8 κατοίκους του πλανήτη.

Πρόκειται για μία σειρά σκευασμάτων με βάση την σεμαγλουτίδη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που βοηθά στον μακροχρόνιο έλεγχο του σωματικού βάρους. Πρωτοπόρος είναι η δανική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk’s, η οποία με δύο προϊόντα, το Ozempic και το Wegovy, έχει κατακλύσει την αγορά, ακολουθούμενη από την αμερικανική Eli Lilly με το Mounjaro. Στην αρχή τα φάρμακα συνταγογραφούντο μόνον για τους διαβητικούς, αλλά στην συνέχεια άρχισαν να εγκρίνονται και για την παχυσαρκία. Η τιμή τους, προς το παρόν, είναι υψηλή, περίπου 1.000 δολλάρια για ένα μήνα χρήσεως του Ozempic, αλλά αναμένεται να μειωθεί λόγω της τεραστίας ζητήσεως. Κλινικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για την χρήση τους, έδειξαν απτά αποτελέσματα με μείωση βάρους έως και 17% εντός του έτους.

Οι παρενέργειες που ενετοπίσθησαν είναι περιορισμένες (συμπτώματα που ομοιάζουν με αυτά της γρίπης), όπως και έχει σημασία να αναφερθεί ότι όσοι το έπαυσαν, ανέκτησαν, σιγά-σιγά, μέρος των κιλών που απώλεσαν. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η νέα γενεά σκευασμάτων που ετοιμάζονται, θα διορθώσουν επί τα βελτίω τις ανωτέρω ελλείψεις. Ήδη, το Wegovy εμφανίζεται πιο εξελιγμένο και αποτελεσματικό.

Με αιχμή του δόρατος το Ozempic, νέα φάρμακα που λαμβάνουν έγκριση μειώνουν την πείνα και οδηγούν σε απτή απώλεια βάρους. Προς το παρόν, η τιμή τους είναι υψηλή, αλλά εντός των επομένων ετών, ελέω της ισχυρής προσφοράς, αναμένεται να καταστούν προσιτά σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού που ταλαιπωρούνται από την ασθένεια της παχυσαρκίας.

To Savoir Vivre των υπέρβαρων

Η δημόσια συζήτησις εκκίνησε όταν η διάσημη τραγουδίστρια Μπάρμπαρα Στρέϊζαντ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα στην εξ’ ίσου διάσημη ηθοποιό Μελίσσα Μακ Κάρθυ στο instagram: «Δώστου χαιρετισμούς, πήρες Ozempic;». Το θέμα δεν προέκυψε από μία συνομιλία των δύο γυναικών για τα κιλά τους, αλλά από μία απλή ανάρτηση της Μελίσα, με ένα ωραίο παστέλ φόρεμα, καθ’ οδόν προς μία δεξίωση προς τιμήν της φίλης της: «Ήθελα να της κάνω ένα κομπλιμέντο», δικαιολογήθη η Μπάρμπαρα, προσθέτοντας ότι δεν εγνώριζε πως «ο κόσμος θα διαβάσει».

Ασφαλώς για τον κοινό νου η πρόθεσίς της δεν ήτο κακόβουλη, όμως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι με τα επιπλέον κιλά τους, και ακόμη περισσότεροι αυτοί που δεν επιθυμούν να αναφέρονται στην ασθένειά τους, διότι περί ασθένειας πρόκειται. Στο κλασσικό Savoir Vivre τα όρια για το εάν πάχυνε ή αδυνάτισε κάποιος που συναντάμε, είναι σαφή. Αποφεύγουμε να σχολιάζουμε το πρώτο, ενώ περιοριζώμεθα σε λίγα καλά λόγια για το δεύτερο. Η εμφάνισις της νέας γενεάς φαρμάκων που καταπολεμούν την παχυσαρκία έχει δημιουργήσει καινούργια δεδομένα. Η απώλεια βάρους, ούτως ή άλλως, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στις συντροφιές, πλην όμως, όπως κάθε ιατρικό θέμα, ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα. Δεν είνα πρέπον, επί παραδείγματι, με το που θα δούμε κάποιον, εκτός του οικογενειακού ή φιλικού μας περιβάλλοντος, να τον ερωτήσουμε εάν πήρε Ozempic για να αδυνατίσει. Εάν πράγματι ενδιαφερώμεθα για να μάθουμε πώς έχασε τα περιττά κιλά, τον αφήνουμε να το αναφέρει μόνος του. Στην περίπτωση που χρειαζώμεθα τις πληροφορίες για τον ίδιο τον εαυτό μας, ζητούμε ευκρινώς συμβουλή για να απαλλαγούμε και εμείς από τον βρόχο της παχυσαρκίας. Στον νου μας έχουμε πάντοτε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν με την ίδια άνεση τις διατροφικές τους διαταραχές και δεν νοιώθουν όλοι άνεση με το σώμα τους. Όσο και αν τα νέα φάρμακα είναι ευεργετικά, δεν λησμονούμε ότι τα ιατρικά θέματα είναι προσωπικά δεδομένα και η παραβίασίς τους δεν προβλέπεται από τους καλούς τρόπους.

Ενώ η νέα «κανονικότητα» απαγορεύει να χρησιμοποιούμε τις λέξεις χοντρός ή χοντρή, η εμφάνισις μίας σειράς σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία επαναπροσδιορίζει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς ως προς την απώλεια βάρους, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα της ασθενείας, διότι περί ασθενείας πρόκειται.

Ίσως σας ενδιαφέρουν