Γιατί συνελήφθη ο ιδρυτής του Telegram;

Πώς είναι δυνατόν κάποιος να μην τον είχε ενημερώσει για την διαδικασία, ή μήπως θεωρούσε τον εαυτό του ανέγγιχτο λόγω της γαλλικής υπηκοότητος;

telegram

Συναγερμός εσήμανε στον ψηφιακό πλανήτη αλλά και σε πολλές πρωτεύουσες, με πρώτη την Μόσχα, μετά την σύλληψη του δημιουργού της εφαρμογής ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, με βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων υπόθαλψη οργανωμένου εγκλήματος και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν η αντίστοιχη Διεύθυνσις Καταπολεμήσεως Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γαλλίας ανεκάλυψε ένα φρικτό βίντεο βιασμού ενός μωρού 4 μηνών, το οποίο αναμεταδόθη στο Telegram.

Αμέσως, μία νεαρή δικαστής ανέλαβε την έρευνα αποστέλλοντας την σχετική αλληλογραφία στην έδρα της εταιρείας στις Βρεταννικές Παρθένες Νήσους. Ουδεμία απόκρισις στα 2.460 αιτήματα για πληροφορίες. Συνεπεία της ασυνεπείας της δηλωθείσης έδρας εξεδόθη ένταλμα ερεύνης του νομίμου εκπροσώπου, που δεν ήταν άλλος από τον Πάβελ Ντούροφ.

Πώς είναι δυνατόν κάποιος να μην τον είχε ενημερώσει για την διαδικασία, ή μήπως θεωρούσε τον εαυτό του ανέγγιχτο λόγω της γαλλικής υπηκοότητος που του είχε παραχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν;

Στο ανακριτικό γραφείο όπου οδηγήθη, με σχετική έπαρση ανέφερε ότι είχε έλθει στην γαλλική πρωτεύουσα για να δειπνήσει με τον αρχηγό του κράτους, μία πληροφορία που το Προεδρικό Μέγαρο διέψευσε, αν και μπορεί να ίσχυε.

Η σπουδή, πάντως, του Μακρόν να προσεγγίσει τον Ρώσο μεγιστάνα της ψηφιακής εποχής γίνεται αντιληπτή εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την βαρύτητα που έχουν τα προσωπικά δεδομένα και οι πληροφορίες που διακινούνται στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα οι στρατιωτικές. Παρά την δήλωση ότι ποτέ δεν θα πουλήσει data, ο Ντούροφ εφρόντισε να διαρρεύσει την είδηση, μέσα από το κρατητήριο, ότι έχει σώσει ζωές συνεργαζόμενος με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Εάν το έκανε με τους Γάλλους, οι οποίοι τον απελευθέρωσαν ύστερα από τέσσερεις ημέρες ανακρίσεων, με την υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δις εβδομαδιαίως, με την «αστεία» για την περιουσία του, ύψους 13,9 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, εγγύηση των 5 εκατ. ευρώ, γιατί να μην έπραξε το ίδιο και με άλλους; Θεωρείται βέβαιον ότι προσεγγίσθη και από το F.B.I. (Federal Bureau of Investigation), ίσως και από άλλες Υπηρεσίες.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι το εξής: Εάν ο Ντουρόφ απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις που περιήλθαν εις γνώσιν του από την λειτουργία της εφαρμογής του, πώς είναι δυνατόν να αγνοεί τις υπόλοιπες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα εξύμνηση της τρομοκρατίας, απάτες διαφόρων ειδών και, φυσικά, «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», που «κάνουν πάρτυ» στο Telegram;

Πόσο Ρώσος είναι ο Πάβελ Ντούροφ

Ο ίδιος επιμένει στις συνεντεύξεις του ότι έχει να επισκεφθεί την γενέτειρά του από το 2019, όπως και ότι ηρνήθη να δώσει τα στοιχεία των Ουκρανών χρηστών του Μέσου Κοινωνικής Δικτυώσεως (Μ.Κ.Δ.) που δημιούργησε με τον αδελφό του Νικολάϊ, στις ρωσσικές μυστικές υπηρεσίες.

Άλλες πληροφορίες, όπως από την ρωσσική ερευνητική σελίδα «Important stories», υπολογίζουν σε περίπου πενήντα τις επισκέψεις του στην μητέρα πατρίδα Ρωσσία.

Μία άλλη σύμπτωσις επροβλημάτισε τους επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας. Ο Ντούροφ συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Λε Μπουρζέ» των Παρισίων προερχόμενος από το Μπακού, πρωτευούσης του Αζερμπαϊτζάν.

Εκεί ευρίσκετο και ο πρόεδρος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Μήπως οι δύο άνδρες εσυναντήθησαν εκεί;

Το βέβαιον είναι ότι η σύλληψίς του υπεχρέωσε την κυβέρνηση της πατρίδος του σε υποχρεωτική διακοπή της συνδέσεως στα ανώτατα επίπεδα της ιεραρχίας, και φυσικά στο υπουργείο Αμύνης.

Αμέσως η Μόσχα υποπτεύθη Δυτικό δάκτυλο αποσταθεροποιήσεως του ρωσσικού στρατού, που χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του το Telegram.

Επί πλέον, αρκετοί συμπατριώτες του τον έχουν χρηματοδοτήσει κατά το παρελθόν, αν και η μετοχική σύνθεσις της εταιρείας του παραμένει ομιχλώδης.

Προσφάτως, κατέστη γνωστό ότι «σήκωσε» 2 δισεκατομμύρια δολλάρια από την έκδοση ομολόγων. Ανάμεσα στους επενδυτές ξεχωρίζουν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Abu Dhabi Catalyst Partners και ένα αμερικανικό hedge Fund, το Alpha Wave Global, που δεν θα είχε ιδιαίτερη δημοσιογραφική σημασία εάν δεν διοικείτο από έναν κύριο ονόματι Ρικ Γκέρσον, το όνομα του οποίου ενεφανίσθη στην έρευνα για τον ρωσσικό δάκτυλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Ο τρίτος μεγάλος επενδυτής δεν είναι άλλος από το R.D.I.F., που δεν είναι άλλος από το Russian Direct Investment Fund.

Όλοι οι ανωτέρω ευελπιστούν να προσκομίσουν κέρδη μετατρέποντας τα ομόλογα σε μετοχές, μόλις η εταιρεία των αδελφών Ντούροφ εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Όταν και εάν γίνει αυτό, ο Ντούροφ, με την ισχύουσα απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης, η οποία του απαγορεύει τη έξοδο από την χώρα, μάλλον δεν θα δυνηθεί να κτυπήσει το καμπανάκι της Wall Street.

*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν